Ratko Femić za UCENTAR: „Vreme je majstorsko rešeto i sve će to doći na svoje!“

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

„Problem je što neki mediji u Srbiji imaju ulogu batine koju vlast koristi za disciplinovanje onih koji štrče, što u nedostatku jakih institucija preuzimaju uloge sudije i tužioca“- kaže u velikom intervjuu za UCENTAR Ratko Femić, jedan od najboljih srpskih novinara

Femić se novinarstvom bavi od 2002. godine. Radio je u više dnevnih novina i nedeljnika.  Dobitnik je NUNS-ove nagrade za istraživačko novinarstvo, kao i nagrade „Ivan Marković“, koju za najbolje medijsko izveštavanje o reformi sistema odbrane i Vojske Srbije dodeljuje novinski centar „Odbrana“. Završio je Fakultet političkih nauka u Beogradu, novinarski smer.  Bo je galvni urednik Kurira. Trenutno je zamenik glavnog i odgovornog urednika portala Nova.rs

-Gospodine Femiću, kao novinar dokazali ste se u svim vidovima novinarstva. Kolika je danas „snaga“ portala kao elektronskih medija u Srbiji?

-Informativni portali polako preuzimaju primat od tradicionalnih medija. U Srbiji je još samo televizija popularnija od portala. Svi tradicionalni mediji imaju svoje onlajn platforme, a povećava se i broj digital born portala koji nemaju veze sa tradicionalnim medijima. Sećam se kada mi je pre nekih desetak godina jedan funkcioner pričao kako ga baš briga šta o njemu objavljuju pojedini istraživački portali sve dok to ne dospe do naslovnih strana štampe. Odavno to više nije tako. Kvalitetan informativni sadržaj pojedinih portala, među kojima je i Nova.rs, itekako izaziva buru u javnosti. Zbog toga smo često na meti najviših državnih funkcionera koji umesto da odgovaraju na pitanja u vezi sa slučajem o kojem pišemo pokazuju nervozu tako što nas etiketiraju kao neprijatelja. Negde na početku vanrednog stanja naša novinarka Ana Lalić je čak privođena i to sve sa ciljem zastrašivanja. Našim novinari i urednici išli su na informativne razgovore i skoro svaki dan se suočavamo sa ozbiljnim pretnjama. To najbolje ilustruje snagu portala što je i bilo vaše pitanje. Nova.rs je za manje od godinu dana ušla u deset najposećenijih informativnih portala u Srbiji i to bez banalnosti i bez naslova koji vas samo navlače da kliknete bez obzira na to što u tekstu koji ste otvorili nećete naći ono zbog čega ste otvorili neku stranicu.

Na žalost većina onlajn medija u Srbiji, kao uostalom i većina tradicionalnih medija, ne koristi svoju snagu da popravlja stvari u društvu već zbog nekih privilegija služi interesima aktuelne vlasti. Većina portala po svaku cenu juri klikove ili prosto prenosi objave sa društvenih mreža bez profesionalne medijske obrade tih sadržaja i bez proizvodnje neke dodatne vrednosti. Da se razumemo, nemam ništa protiv društvenih mreža kao izvora informacija, ako urednik ima ulogu gejtkipera koji selektuje i objavljuje taj sadržaj u skladu sa javnim interesom. Danas u trci za klikovima urednici često zanemare tu svoju važnu ulogu i uz izgovor „čitaće se“ ili „ovo je viralno“ objavljuju svakakve gluposti i banalnosti što na duge staze utiče loše na poverenje čitalaca u taj medij. Vreme je majstorsko rešeto i sve će to doći na svoje.

oVaš kolega Draža Petrović rekao nam je u svom intervjuu opisujući stanje u srpskom novinarstvu da je ono „mala bara puna tabloida“. U kojoj meri tabloidi danas vedre i oblače u srpskom novinarstvu?

U srpskom novinarstvu danas vedri i oblači diktat. Većina medija – u koje ne spada ni Danas koji uređuje Draža ni Nova.rs u kojoj sam ja – izveštava uglavnom po diktatu. Pogledajte samo dominantne teme, ličnosti na koje se ti mediji orkestrirano obruše, čak i delove rečenica ili cele rečenice u tim medijima. Kao da svi ti mediji imaju jednog glavnog urednika. U stvari i imaju. Zato ih i zovemo režimskim.

Mislim da je u takvoj situaciji manje važno to koliko imamo tabloida. Nemam ništa protiv takvih medija. I sam sam radio u nekima. Pogledajte kakve su afere otvarali pojedini tabloidi u svetu. Ozbiljno su tresli vlade. Jedan Bild može da vas napravi zvezdom ili da vam zapečati karijeru. Problem ovde je što su svi takvi mediji trenutno u službi režima, a ne javnog interesa i građana. Problem je što takvi mediji u Srbiji imaju ulogu batine koju vlast koristi za disciplinovanje onih koji štrče, što u nedostatku jakih institucija preuzimaju uloge sudije i tužioca. Uostalom da su ti neki ozbiljni mediji kvalitetniji tabloidi bi imali manje brojnu publiku. Ovde kao da je neko zakonom propisao da nešto što je ozbiljno i kredibilno mora da bude suvoparno, nečitljivo i dosadno. Tim urednika i novinara sa kojima radim na Nova.rs se trudi da to promeni. Da imamo kredibilan sadržaj i da to bude lepo napisano, atraktivno opremljeno i dobro plasirano. Čini mi se da uspevamo u tome jer smo za manje od godinu dana postojanja ušli u pet najboljih portala u kategoriji vesti i mediji u izboru PC Pressa.

o Očigledno je da se mediji, kao i devedestih polarizuju na režimske i opozicione. Naredne godine su predsednički izbori koji su već etablirani kao istorijski. Kako, srpski rečeno plivati danas kao medij?

-Nismo prvi put u takvoj situaciji. Mada u odnosu na to vreme kada je bila oštra podela na režimske i opozicione medije danas imate baš malo ovih drugih. To što laički sve medije koji kritički posmatraju poteze aktuelne vlasti svrstavamo među opozicione je drugi par rukava. Nisu svi mediji koji kritikuju vlast opozicioni, a i tih kritičkih medija je malo.

o Da li je nova.rs opozicioni medij?

-Apsolutno ne. Trudimo se da radimo u javnom interesu. S vremena na vreme nagazimo i nekog iz opozicije, naši novinari dolaze u klinč i sa tim ljudima, ali iskreno oni nisu na budžetu, ne finansiramo ih iz naših džepova te je samim tim i manje povoda da nam opozicionari dođu u fokus. Kada čitate režimske medije tačno pomislite da je u Srbiji na vlasti opozicija i da imamo više razloga da se bavimo njihovim potezima nego onim što rade aktuelni funkcioneri koje svi mi plaćamo i čije zloupotrebe nas sve koštaju.

oSvedoci smo da se portal koji vodite za vrlo kratko vreme odlično pozicionirao na medijskom nebu u Srbiji i da ste okupili sjajnu ekipu novinara. Da li je to dovoljno za uspeh?

-Mora da bude. U situaciji kada se većina predstavnika vlasti prema nama ponaša diskriminatorski možemo da se oslonimo samo na sebe, podršku kompanije u okviru koje poslujemo United medija grupe, iskustvo koje imamo i čitaoce koji nam se redovno javljaju i prijavljuju razne nepravilnosti. Trudimo se da napravimo odnos poverenja sa čitaocima i da ih ne izneverimo.

oŠta nas čeka u predizbornoj i izbornoj godini u Srbiji?

-Spasa nam nema, propasti nećemo, rekao bi Pašić. Ovde kampanja nikada nije ni prestala. Naivan je onaj koga bilo šta može da iznenadi. Biće interesantni beogradski izbori, i procesi koji će se događati unutar opozicije za to vreme.

o RTS kao nacionalni servis je u epicentru kada se govori o slobodi medija u Srbiji. Da li bi njegova, da je tako nazovemo-demokratizacija bila dovoljna za opoziciju da promeni stanje stvari u političkom životu?

-To bi značajno doprinelo promenama, ali da bi do njih zaista došlo do te demokratizacije RTS kako vi kažete trebalo bi već da dođe. Nije dovoljno dati opoziciji jednom nedeljno da se pojavi na javnom servisu i da bi se stanje promenilo. Ne traži EU džabe od nas da popravimo situaciju po pitanju vladavine prava i izbornih uslova. Teško da će vladajuća SNS odustati od recepta koji im je dosad davao rezultat a to je brutalan pritisak na birače.ucenar.rs  foto:prinskrin/twitter

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar