haos u školi u Kragujevcu- roditelji protiv učiteljice, ispisuju decu, teške optužbe da im traži novac na zajam!

Kako saznaje UCENTAR u Osnovnoj školi „Radoje Domanović“ do sada se iz jednog odeljenja ispisalo sedmoro dece, pošto roditelji nisi bili zadovoljni radom učiteljice N.J.

-Učenici D. Z. i D. A. otišli su u OŠ „Moma Stanojlović“, dok su A. B, Ljubicu M, L. A, A. D i V. V. roditelji upisali u OŠ „Svetozar Marković“. Osim Di. i Lj. svi učenici imaju stariju braću i sestre u školi. Roditelji nisu imali primedbe na rad drugih radnika u školi, a njih još troje najavilo je da će decu ispisati iz odeljenja i škole- kažu nam nezadovoljni roditelji u dopisu našem portalu.

Oni su direktoru škole podneli prijavu protiv učiteljice N. J, „zbog nesavesnog, neodgovornog i neprofesionalnog rada sa decom u procesu vaspitno-obrazovnog rada, kao i sve lošijeg odnosa između učiteljice i roditelja učenika“.

-Grupa roditelja već duže vreme nije zadovoljna načinom rada učiteljice N. J, kako u prvom razredu, tako i sada u drugom. Zbog nemogućnosti roditelja da u ličnom kontaktu sa učiteljicom, bilo šta promene na bolje, a u cilju boljeg vaspitno-obrazovnog rada sa decom, grupa roditelja se odlučila na ovaj korak da protiv učiteljice napiše prijavu zbog nesavesnog i neodgovornog rada – kažu roditelji i navode svoje razloge. A to su  „hladan i ravnodušan odnos prema deci, bez ikakve topline i emocija“.

– Za vreme trajanje nastave primećena je psihološka odsutnost i zaokupljenost privatnim problemima. Na časovima iz svih predmeta se radi minimalno i nedovoljno, bez velikih pojašnjenja deci. U velikom broju slučajeva nastava se odvija na ovaj način: “Otvorite radne sveske strana ta i ta“ bez ikakvog uključenja u rad sa decom do kraja časa. Slabo angažovanje u obradi lekcija, bez ijednog dodatnog materijala koji bi deci pomogao u boljem razumevanju lekcija. Ponavlja danima istu nastavnu jedinicu i domaći (tri puta zadaje sastav na istu temu i dva dana zaredom daje isti diktat), jer zaboravi šta je rađeno. Ni jedan domaći zadatak (kojih je u toku prvog polugođa bilo malo) nije bio pregledan. Dokaz za sve navedeno su sveske učenika- tvrde roditelji, Oni u svojoj prijavi koja je data na uvid Školskoj upravi Ministarstva prosvete u Kragujevcu navode i skandalozne optužbe.

-Učiteljica traži novac od roditelja na pozajmicu, i kada ne dobije novac, pokazuje netrpeljivost prema deci tih roditelja.. Tokom časa koristi mobilni telefon za slanje privatnih poruka preko viber aplikacije- tvrdi se u prijavi.

„Šta radite, bre“

Posebno se naglašava da odeljenje „u svom sastavu ima dvoje učenika sa problemima u razvoju i da je nastavi priključen jedan od roditelja, koji može da posvedoči o tačnosti podataka navedenih u prijavi“.

-Kao grupa roditelja 9 učenika, smatramo da je neophodno izvršiti zamenu sadašnje učiteljice drugom koja svoj posao radi savesno i u skladu sa Zakonom. U ovom trenutku, ima još roditelja koji su istog mišljenja, ali iz straha od osvete prema deci i nereagovanja uprave škole, ne smeju da se pridruže-kaže se u prijavi.Odgovor direktora škole: „Imam kovid, nezadovoljno devet anonimnih, zadovoljno 11 potpisanih roditelja“

Direktor OŠ „Radoje Domanović“ Milan Vukašinović odgovorio je nezadovoljnim roditeljima pismom koje prenosimo integralno:

„Povodom vaše Prijave od 27.12.2020. godine koja se odnosi  na rad učiteljice N. J., želim da vas uverim da sam istu pažljivo pročitao , ali sam nažalost 28.12.2020. godine oboleo od  COVID-a 19. Namera mi je bila da odmah po izlasku iz izolacije ispitam sve okolnosti koje ste naveli u prijavi. Zbog komplikacija uzrokovanih bolešću  prinuđen  sam da budem na lečenju i bolovanju do kraja meseca.

direktor Milan Vukašinović

Zbog ozbiljnosti navoda i najboljeg interesa svih  učenika  odeljenja, uveravam vas da će mi  po povratku u školu  jedan od  prioriteta  u radu biti  ispitivanje sumnji koje ste naveli u vašoj prijavi.

Povodom navoda pod tačkom 11. zamolio bih roditelje koji su tako nešto  doživeli  da  podnesu potpisanu prijavu radi provere navoda i  daljeg postupanja.

Sa pojačanim pedagoško-instruktivnim radom od strane pomoćnika direktora, pedagoga i psihologa  počeće se odmah na početku drugog polugodišta . Rad će se odvijati kroz posetu časovima učiteljice N. J, uvid u dečije sveske i produkte , pregled evidencije , pripreme za časove , uvid u pedagošku dokumentaciju učiteljice i ostale aktivnosti predviđene Zakonskim i podzakonskim aktima .

Insistirao  bih na  razumevanju ,  saradnji i  razgovoru  o svim razlozima vašeg nezadovoljstva kroz neposrednu komunikaciju   ( poštujući propisane mere )  na individualnom , grupnom i zajedničkom  sastanku sa svim roditeljima    ( 9 nezadovoljnih –anonimnih  i 11 zadovoljnih – potpisanih )  i učiteljicom u cilju pronalaženja najboljeg rešenja radi očuvanja  već izgrađenog učeničkog  kolektiva i dobrih odnosa  među učenicima“ – kaže u svom odgovoru roditeljima Milan Vukašinović.Odgovor Školske uprave UCENTAR: „Inspekcija je odradila svoje“

Goran Joksimović

„Pred sam kraj prvog polugodišta ove školske godine, u Školsku upravu u Kragujevcu je stigla prijava grupe roditelja učenika drugog tri razreda OŠ „Radoje Domanović“. Školska uprava je prijavu prosledila republičkoj prosvetnoj inspekciji. Odmah na  početku drugog polugodišta, kada su se stvorili uslovi da postupaju prosvetni savetnici Školske uprave, obavljen je vanredni pojedinačni stručno – pedagoški nadzor nad radom učiteljice N. J. Izveštaj o obavljenom stručno – pedagoškom nadzoru je upućen OŠ „Radoje Domanović“ u Kragujevcu „- kaže se u pisanom odogovoru na naša pitanja Gorana Joksimovića, rukovodioca Školske uprave u Kragujevcu.ucentar.rs foto: prinskrin RTK/fb

30 Comments

 1. Mama
  15/02/2021 - 2:46 pm

  Tuzno je i strasno da se cuti na ovakvo ponasanje uciteljice.Ovo nije odnos odraslih ovo je zloupotreba polozaja i poverenja ukazanom skoli i uciteljici.Niko iz obesti ne ispisuje decu iz skole.Tuga dokle smo dosli.

  Reply
 2. Kragujevcanin
  15/02/2021 - 2:49 pm

  U anonimnoj prijavi može da piše ko šta hoće. A da roditelji preteruju, preteruju. Roditelji, vi ste odavno osnovnu školu završili , pustite decu, učitelje pedagoge na miru, radite svoj posao i tu se dokazujte.

  Reply
  • Roditelj
   15/02/2021 - 3:20 pm

   Do ovakvog ishoda je dovela zakonom zagarantovana autonomija škole. Dakle, nikome ne polažu račune i rade samo što im uprava škole kaže

   Reply
  • Isto Kragujevčanin
   15/02/2021 - 10:29 pm

   Da ste malo bolje upućeni u slučaj, znali biste da je ovaj problem velikim delom plod školskih psihologa i pedagoga koji svoj posao ne obavljaju na dobrobit dece. U čiju korist rade, neka se zapitaju sami.

   Reply
  • Dušica
   16/02/2021 - 3:42 pm

   Pa ti si bot učiteljicin.

   Reply
 3. Sve na stetu dece
  15/02/2021 - 2:53 pm

  Nekako su se u skoli navikli da pomenuta uciteljica preti i angazuje pojedine roditelje da zastrasuju druge i da iznudjuju potpise podrske.Ocigledno da je uciteljica usavrsila mehanizme manipulacije pa se osilila ,preti,otima,zastrasuje i ne vraca.Pri tom je osvedoceni duznik.U skolu je stigla presuda iz suda po privatnoj tuzbi da se namire njena dugovanja putem administrativne zabrane.Skola ima ta saznanja.Bas joj je tesko.Jadna uciteljica…..

  Reply
 4. Majka
  15/02/2021 - 3:35 pm

  Neka se javi onaj ko nikad nije otkucao privatnu poruku u radno vreme. Pa onda neka sudi. A ta majka dece sa posebnim potrebama, koja sedi na času, valjda sedi tu da pomogne svojoj deci i učiteljici a ne da tužaka da li učiteljica koristi telefon na času, i da gleda šta kuca. Dno. Uostalom ove godune sve se preko telefona i radi.

  Reply
 5. Slavica
  15/02/2021 - 3:46 pm

  Pa da li je fer da pišete da neko ima administrativnu zabranu. I otkud to vi znate ako ne radite u računovodstvu škole. Ako radite još crnje. Platni obrazac daje se samo radniku na koga se odnosi. Ko iznosi te podatke i čime se vi kao roditelji bavite. Vi znate da škola ima ta saznanja??? Odakle ??? To je za krivičnu odgovornost.

  Reply
 6. Milane javi se
  15/02/2021 - 4:09 pm

  7 ucenika se ispisalo u jednom danu.Pametnom dosta.Troje trazi premestaj.Pola odeljenja ne zadovoljno.Pa to nema nigde sem u Radoju.

  Reply
 7. Lose iskustvo
  15/02/2021 - 4:26 pm

  Spasavajte se ko moze od pomenute uciteljice.Ta je spremna na sve.

  Reply
 8. Zabrinuti građanin
  15/02/2021 - 5:04 pm

  Nisam za to da se reaguje za svaku sitnicu koja se roditelju ne sviđa u skolstvu, ali da li moguće da sebi jedan prosvetni radnik dopušta ovakve optužbe, a ostali ćute! A još gore je što gore u komentarima, navode da majka koja prati svoju dece sa poteškoćama, treba da ćuti na ovakav pristup p. radnika. Postoje li uopšte kodeksi ponašanja u Ustanovi zvanoj škola. Nismo na pijaci, pobogu!
  P. S. Kod nas izgleda još uvek vlada deviza:“Ćuti, ima gore“. Podrška za sve roditelje, a posebno za majku koja se ne povlači, plašeći se da iznese istinu, pa kakva god da je!

  Reply
 9. Roditelj
  15/02/2021 - 5:11 pm

  Pedagoški asistent pruža pomod nastavnicima, vaspitačima i stručnim saradnicima u
  vannastavnim i nastavnim aktivnostima kao vid dodatne podrške deci i učenicima, u skladu sa
  njihovim potrebama. Roditelj je bio tu, jer skola nije obezbedila asistenta….

  Reply
 10. Zadovoljni Roditelj II/3
  15/02/2021 - 5:51 pm

  Ja sam jedan od tih 11 zadovoljnih roditelja. Moje iskustvo sa učiteljicom je predivno. Ona je top učiteljica. Odeljenje ima prosek 4,92. To nema niko u Kragujevcu a samo petoro-šestoro dece nije naučilo da čita i piše. Redak uspeh za koji je najzaslužnija top učiteljica. Evo moje dete uopšte nije išlo u školu a ima sve petice, a to je zato što je učiteljica sa mojim detetom ostvarila poseban telepatski odnos i nije mi jasno odakle ovim nezadovoljnim roditeljima da je ona hladna i nezainteresovana. Ko im je kriv što deca ne mogu da im ukapiraju učiteljicu, neka idu u drugu školu. Daleko im lepa kuća to su i onako najgori đaci samo kvare društvo. Znam da jedno zadovoljno dete uopšte ne nosi ni sveske jer nema potrebe i mi ostali isto nameravamo, eto i tog nas je troška spasila, kakva divna žena. Kada treba ona nama pozajmljuje novac i ne traži da vratimo. Ne mogu da verujem da ona neko nešto duguje. Žao mi je što direktora uznemiraju dok je na bolovanju od bolesti za koju je i sam rekao da ne postoji nego podmetnuli mu mangupi. Kako bi se inače razboleo onakva ljudina. 

  Reply
  • ja
   15/02/2021 - 7:51 pm

   Vrati pareeeee !!!

   Reply
 11. Stari sistem u škole
  15/02/2021 - 5:53 pm

  Tako je to u državnoj službi, još veća sramota u prosveti, mora da postoji sistem kontrole šta su deca naučila???
  Svako može da uči decu tipa pročitajte to i to i uradite tu i tu stranu. Valjda roditelji treba da brinu za obrazovanje svoje dece!!! ako druge već nije briga???

  Reply
 12. Lose iskustvo
  15/02/2021 - 5:54 pm

  Strašno, zaista podrska roditeljima i deci, da li je moguce da dozvole da se ispiše 7 učenika iz pomenute škole

  Reply
 13. Kragujevcanka
  15/02/2021 - 7:21 pm

  Ne mogu da verujem da pojedine persone staju ovde u odbranu uciteljice koja ovako nesto sebi dozvoljava,pozajmljuje novac od roditelja i ponasa se kao da je skola njeno vlasnistvo,dok napadaju majku koja je svojoj deci sa teskocama u razvoju sve:i roditelj,I ucitelj i psiholog,umesto da skola sve to obezbedi,da ona ne mora da sedi na casovima sa svojom decom i radi sve ono sto su skole duzne da obezbede.I jos uz to mora da se bakce sa bahatom uciteljicom.Uzas dokle smo dosli,nema dalje.To moze samo u banana drzavi Srbiji.Podrska nezadovoljnim roditeljima I posebno majci borcu

  Reply
 14. Podrška za učiteljicu
  15/02/2021 - 8:05 pm

  Nažalost, danas svako daje sebi za pravo da komentariše o svemu. Sve optužbe na račun rada sa decom za vreme nastave u školi i online su neosnovane. Moje dete je srećno u školi, napreduje, njegov odnos sa učiteljicom je divan. Volela bih da se nezadovoljni roditelji prisete sa koliko je pažnje rađeno sa decom prošle godine kada je počela online nastava… Nadam se da će i nas roditelje koji su zadovoljni radom i koji vide da se vodi neviđena hajka protiv učiteljice neko pitati za mišljenje. Dali smo potpis kao podršku učiteljici i ne iz straha već zato što naša deca napreduju, rade i vole da idu u školu. Ostalima neka je na čast ovakvo ponašanje i iživljavanje. Danas su deca dobra kakvi su roditelji.
  Pozdrav!

  Reply
  • Roditelj
   15/02/2021 - 8:50 pm

   Ko u „Stradiji“ Radoja Domanovića🤣

   Reply
  • pravda
   15/02/2021 - 10:32 pm

   Da, hajka je prava reč. Ovo pišem anonimno pa niti se koga plašim niti se kome dodvoravam. Ko sa strane čita pomislio bi da je ovo stvarno tako. Ko ne zna pravu istinu, kombinacije, nagovaranje, zloupotrebu drugih roditelja od strane nekolicine roditelja(postoje dokazi). i još svašta tu ima, što rekoste neka tim roditeljima (verovatno dokonim) služi na čast šta su uradili. Učiteljica je pre svega jedna dobra žena, posvećena našoj deci, odmerena, smirena ali puna iskrene ljubavi prema njima, izvela je mnogo mnogo najboljih đaka. Organizovati rad sa više različitih programa zbog dece sa posebnim potrebama je inače preteško a tek u vreme pandemije, nove platforme, nove metodologije rada, a sve pod maskama i u strahu od bolesti (učiteljica ako niste znali dragi roditelji mogli ste pitati ima loše zdravlje, pretešku anemiju). Ako se u nečem nije savršeno snašla ajde da je ubijemo, ako je imala privatne probleme, svakome se desi, ajde odma da joj sudimo, da je provlačimo po novinama, da joj pretimo. Ako je nekog zamolila za pomoć to znači da je imala poverenja. Da li svi mi kojima je neko dužan treba to da damo u novine? Pođite od sebe, u vreme korone koliko ste manje radili, samo minimum procesa rada. A od učitelja se traži maksimum. Dragi roditelji, naučiće vaša deca da čitaju i da pišu ( ko je taj ko nije naučio), naućiće i da sabiraju i množe. A da li ćete ih sada još nešto naučiti za život, odmazdom nad njihovom učiteljicom i premeštanjem u drugu školu, zbog sebe a ne zbog njih?

   Reply
   • Nije Vam bas jasno
    16/02/2021 - 11:54 am

    To je sve lepo sto ste napisali hvalospev,ali da biste nekog branili taj neko stvarno mora da bude dobar i sve to sto ste nakitili.Nije dovoljno samo da napisete!Ako razumete.

    Reply
  • Vreme ce pokazati...
   15/02/2021 - 10:37 pm

   Pokazace se koliko je vase dete srecno kada na red dodju stariji razredi. Znanje ce pokazati. Da bi N. J. mogla nekoga da uci, prvo sama mora da bude naucena. Prosvetni radnik koji ne zna da napise prostu prosirenu recenicu.

   Reply
  • Zadovoljni Roditelj II/3
   15/02/2021 - 11:02 pm

   Tako je koleginice zadovoljna roditeljko! Važno je da su deca srećna i da imaju sve petice nije bitno što ne znaju da čitaju i pišu. Kome to treba i onako će posle da kupe diplomu koju požele. Može online da se naruči. Učlane se u stranku i eto posla. Zato u školi samo treba da se igraju da i učiteljica može da se dopisuje da i ona bude srećna. Još kad bi mogli da ostanu u školi do uveče da se i mi roditelji opustimo. Prošle godine kad je krenula online nastava većina učitelja i nastavnika su odmah počeli da se foliraju i kao drže neke časove preko Google učionice a naša učiteljica kako dolikuje pravoj modernoj srBkinji, samo viber porukice, jer naša deca su pametna šta ima da im drži časove preko tog američkog sokoćala. Molim vas koleginice ne zaboravite i direktora, blagosloven da je, odoleće nadam se ovim zlobnicima što ga prskaju iz aviona sa tom koronom.

   Reply
 15. Lose iskustvo
  15/02/2021 - 10:18 pm

  Ako je 50% rodtelja nezadovoljno radom uciteljice i ako se ispisalo sedmoro dece u jednom danu to sve govori o ucetiljici a i skoli, pisete o proseku ocena, sta to znaci da je samo delila petice kao iz rukava, nije vazan samo prosek, vazno je sta su deca naucila i koliko stvarno znaju….

  Reply
 16. Gavrilo
  16/02/2021 - 10:46 pm

  Učiteljica jednom…. Alal joj vera. Šta bre vi hoćete…? Treba samo da stekce. Da ne traži pare, nego keceve svima pa ko mune neki dinar pustaj, zna se.., hahahha. Hostapleri, pa sta xocete vi bre, uvek bilas banja

  Reply
 17. Sorga
  17/02/2021 - 8:05 am

  To nije ništa,tek od petog razreda vas čeka pakao,smoki,lidija,saša,hemija itd.Dete sam ispisao iz škole u sedmom razredu na predlog razredne.Nazivaju decu magarcima,ništacima,prete deci šamarima itd.

  Reply
 18. Lose iskustvo
  17/02/2021 - 6:05 pm

  Strašno je to sto se dešava u školstvu, i to od prvog razreda, onda bi svi roditelji trebali da plate deci uciteljicu da ih uči kući i zašta će onda škola, da nauče deca da pišu i čitaju, a posle neka kupe diplome, dokle smo stigli jadna je ova naša država. Podrška za roditelje koji se bore za svoju decu a morali su da ih prebace u druge škole, sigurno će im biti bolje….

  Reply
 19. Lose iskustvo
  17/02/2021 - 6:13 pm

  Podrška za decu, i za roditelje koji se sklanjaju od uciteljice……

  Reply
 20. Recite nam ko je N. J.
  17/02/2021 - 6:58 pm

  Zbog čega se ime dece piše punim imenom, a učiteljice pod inicijalima? Od čega je potrebno zaštiti jedan prosvetni šljam koji će nastaviti da radi isto kao što je radila (nemoralne radnje, pozajmljivanje novca, odnos prema deci kao prema stoci). Svaka čast portalu, svaka čast školi!

  Reply
 21. Razmazena
  26/02/2021 - 11:26 pm

  Citam,mislim,citam ne znam nista ni o uciteljici a ni o decici.Istina je da ova skola poslednjih ….mnogo godina unazad upisuju deca lekara,sudija,doktora nauka.Ne mora da znaci da od pametnih roditelha budu i pametna deca.Eee danasnja deca niti imaju autoritete,niti postuju starije ..nije lako uciti ih ,drzati im paznju,pa stoga nije lako uciteljima,pa i tom smokiju koji radi i trazi vise nego ostali likovnjaci po drugim skolama.ko sisa njegov predmet…sasi…hemija..itd.,a sto se proseka ocena tice u visim razredima osnovnih skola uglavnom su proseci vidoki 4.87,..4.9…4,54

  Reply

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.