Porfirije novi Patrijarh Srpski!

 

Mitropolit Porfirije (svetovno ime Prvoslav Perić, rođen u Bečeju, 22. jula 1961.) dosadašnji je mitropolit je zagrebačko-ljubljanski. Bivši je vikarni episkop jegarski (1999—2014). Bio je predsednik Saveta Republičke radiodifuzne agencije (2008—2014), može se pročitati na internetu.

Rođen je u Bečeju od oca Radivoja i majke Radojke, njegovo svetovno ime bilo je Prvoslav. Osnovnu školu je završio u Čurugu, a gimnaziju u Novom Sadu. Godine 1986. završio je Pravoslavni bogoslovski fakultet u Beogradu. Pre toga zamonašen je u manastiru Dečani (1985). Po završetku fakulteta otišao je na postdiplomske studije u Atinu gde je ostao do 1990. godine.

Bio je iguman manastira Svetih arhangela u Kovilju. Posebno se angažovao na lečenju obolelih od bolesti zavisnosti i radi toga je 2005. formirao terapijsku zajednicu Zemlja živih, koja je priznata kao najuspešniji projekat za lečenje narkomanije.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije od prvog je dana s narodom koji je pretrpeo stravične gubitke posle serije razornih zemljotresa u Sisku, Glini i Petrinji, kao i okolnim selima u Hrvatskoj.

Na Vidovdan 2020. godine je nakon liturgije u hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, između ostaloga rekao da kosovski mučenici nisu stradali da bi sačuvali nacionalni identitet. Smatra da je on važan, ali ako postane glavna stvar u našim životima, i ako nije postavljen u kontekst našeg odnosa sa Bogom, da nacionalni identitet postaje idol.

kurir.rs

 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.