kreditom od 31 miliona evra do fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Kragujevcu!

Početak izgradnje novog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Kragujevcu očekuje se krajem godine, a procenjena vrednost radova je 31 milion evra, javlja RTK

Studijom izvodljivosti je predviđeno da postrojenje zadovolji potrebe teritorije sa 200.000 stanovnika.

U Srbiji je ratifikovan sporazum sa Razvojnom bankom Saveta Evrope, kojim su odobrena sredstva za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Tim povodom Ministarstvo za zaštitu životne sredine najavilo je početak izgradnje ozmeđu 20 i 30 postrojenja za prečišćavanje otpadnih i komunalnih voda, a jedno među njima je i postojenje u Kragujevcu.

Sistem za prečišćavanje otpadnih voda u Cvetojevcu, zbog tehnološke zastarelosti, biće napušten, a biće aktiviran nov, sa tehničko-tehnološkim parametrima i standardima koje je postavila Evropska unija.

Početak izgradnje novog postrojenja planirano je za kraj ove godine. Studijom izvodljivosti je predviđeno da postrojenje zadovolji potrebe teritorije sa 200.000 stanovnika.

U Srbiji se godišnje prečisti samo 16 odsto otpadnih voda, ispuštenih u kanalizaciju, a u 168 gradova i opština postoji samo četrdesetak pogona za prečišćavanje, od kojih je većina zastarela.

Srbiji je neophodno pet milijardi evra da se sprovedu propisi i poboljša stanje u toj oblasti.izvor:

Насловна!!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti, događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na https://www.facebook.com/ucentarkg/

5 Comments

 1. Peter Kel/N/er
  21/02/2021 - 2:48 pm

  Nije loše,nije loše.
  Interesuje me da li postoji dobra volja da se naselje u ul.Kragujevački oktobar(nekad 21 oktobar) priključi na kanalizaciju?
  Eto,ja sam tu živeo do 1972 god.
  Nije bilo kanalizacije,nemaje ni sad.

  Reply
 2. Sima
  21/02/2021 - 3:14 pm

  Pa nije on zastareo nego ga unistili direkrori svi iz Vodovoda jer ulagali nisu u njega nista a pare trpali u dzepove svoje i svoje partije SPS.
  Ovaj Jakovljevic je sa Ćetkom prvo surovao pa sad on trpa sebi u dzep!!!!
  Dokle više Dašiću, smeni bagru iz JKP Vodovod i kanalizacija!!!

  Reply
  • Komunalac
   21/02/2021 - 6:54 pm

   Možda Jakovljević nije dovoljno sposoban da vodi jedan složen komunalni sistem kao što je JKP Vodovod i kanalizacija, ali mislim da lopov sigurno nije. Čovek čini ono što zna i ume pokušavajući da nešto poboljša u preduzeću, mada je sve više očigledno da u tome ne uspeva (bez obzira da li je u pitanju manjak menadžerskih sposobnosti ili opstrukcija od strane lokalne vlasti). Ćetko je bio nešto drugo. On je stari Zastavin kadar koji je prošao čitavu Zastavinu školu. A svi vrlo dobro znamo da je Zasatava u svoje vreme bila jedan izvanredno organizovan poslovni sistem, po uzoru na italijanski FIAT (sve dok ga sankcije i ratovi nisu rasturili). Pa većina procedura za rad, koje su korišćene u nekadašnjoj Zastavi, su bile preuzete od FIAT-a. Zastava je bila automobilski gigant u pravom smislu te reči. I svi direktori koji su prošli tu školu su dobro radili i u drugim firmama. Posebno su svoj posao dobro obavljali u našim gradskim komunalnim preduzećima (tamo gde su bili imenovani), pa i u Vodovodu. Zbog toga su ovakvi komentari prilično plitki i glupi. Ako neko želi nešto da kaže, a ne zna o čemu govori, onda je bolje da ćuti. Što se tiče postrojenja u Cvetojevcu ono jeste zastarelo i bilo bi dobro da se stavi van pogona. Naravno tek posle izgradnje novog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Samo se bojim da se to neće tako skoro desiti. Želje i planovi su jedno a mogućnosti nešto drugo.

   Reply
 3. Vodoinstalater
  22/02/2021 - 7:12 am

  Kako da radi Jakovljevic kada mi Dasic odredjuje kadrove!!! Postavio tri nova izvrsna dirktora samo da bi uzimali plate a ne dolaze na posao!!! Malo mu je bio izvesni Ruzic jedrilicar nego je morao i gradskog projatelja mafije i ministra Eru da postavi za direktora!!!

  Reply
  • Marko
   22/02/2021 - 9:00 am

   Tačno je da je većina naprednjačkih kadrova, koja je u gradskim javnim preduzećima postavljena na odgovorna mesta (izvršni direktori i rukovodioci sektora), bez ikakvog znanja i iskustva. Kod nekih je čak upitna i njihova školska sprema, kao i verodostojnost diploma koje poseduju. Sa takvom praksom se započelo odmah po dolasku na vlast Tominog sina Radomira. Većina njegovih kadrovskih rešenja bila je potpuno promašena, a neka su bila i protivzakonita (kao što je imenovanje direktora JKP Šumadija i JSP Kragujevac). Dašić je samo nastavio sa tom praksom i zbog toga sada imamo veliko broj afera povezanih sa aktuelnim gradonačelnikom. Ne verujem da će se u narednom periodu nešto promeniti jer naprednjaci u svojim redovima nemaju ljude od znanja i iskustva. To im verovatno i nije potrebno jer su danas glupost i neobrazovanost na ceni u SNS.

   Reply

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.