zvanično manje nezaposlenih u Šumadiji: manjak medicinskih sestara, zanatlija i dostavljača hrane!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, na teritoriji Šumadijskog upravnog okruga je poslednjeg dana januara ove godine evidentirano nešto manje od 26.000 nezaposlenih, među kojima je 16.540 osoba iz Kragujevca, prenosi RTK.

Broj evidentiranih bez posla u prošloj godini je za 2.000 manji u odnosu na 2019, a uprkos posledicama pandemije korona virusa na privredu, tokom prethodne godine nije bilo masovnijeg otpuštanja radnika.

Smanjenju broja nezaposlenih na teritoriji Šumadijskog upravnog okruga u 2020. godini doprinele su aktivne mere politike zapošljavanja, koje je realizovala Nacionalna služba.

Osim za medicinskim sestrama i tehničarima, informatičarima, vaspitačicama, proizvodnim radnicima i zanatlijama, na tržištu rada je bila izražena potreba za kadrovima koji do sada nisu traženi, poput higijeničara i dostavljača hrane.

U cilju podsticanja zapošljavanja mladih i pružanja podrške privredi u rešavanju problema sa nedostatkom kadrova, Vlada Srbije je prošle godine pokrenula program „Moja prva plata“.

Oko 400 poslodavaca iz privatnog i javnog sektora sa teritorije Šumadije oglasilo je više od 900 radnih mesta, a priliku da se zaposli dobila su 434 kandidata.

U cilju očuvanja zdravlja zaposlenih, ali i stranaka, Nacionalna služba za zapošljavanje je, nakon proglašenja pandemije korona virusa, uvela elektronsku komunikaciju sa nezaposlenima.

Mogućnost elektronskog prijavljivanja na evidenciju i podnošenja zahteva za ostvarivanje prava na novčanu naknadu još uvek je aktuelna. navodi RTK.ucentar.rs 

!!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti, događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na https://www.facebook.com/ucentarkg/

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar