ekološka bomba od 40 metara u samom Kragujevcu!

-Gradska deponija nalazi se u naselju Jovanovac na samo tri kilometra od centra grada. Nekada ravnica, danas je brdo smeća visoko 40 metara, površine od 15 hektara. Kao takva predstavlja pretnju za bezbednost i zdravlje ljudi. U poslednjoj deceniji tendencija širenja grada je takva da se brojne značajne institucije grade ili su već sagrađene u blizini gradske deponije- kaže se u saopštenju Stranke slobode i pravde  u Kragujevcu.
Prema njihovim rečima, „u ovom trenutku, Kragujevac je četvrti grad po veličini u zemlji, prepoznatljiv po fabrici FIAT i brojnim “komponentašima” ali i kao kulturni, obrazovni i medicinski centar. Uprkos velikom odlivu stanovništva iz zemlje, Kragujevac je i dalje grad u koji se građani doseljavaju.
raskrsnica, panorama, Kragujevac, 04.10.2011.
foto: Nebojsa Raus

-Kako je rastao, grad je “prerastao” infrastrukturna rešenja koja su bila svrsishodna u vremenima kada se  uspostavljao kao industrijski centar centralne Srbije. Između ostalog, takav je slučaj i sa gradskom deponijom. Tako se nedaleko od deponije nalazi Rektorat kragujevačkog Univerziteta, dva fakulteta i Druga kragujevačka gimnazija, hitna pomoć, umetnička galerija- legat Nikole Koke Jankovića, zatim Palata pravde, Elektrošumadija i Šumadija sajam, a na 100 metara od deponije je i Data centar, koji nema samo lokalni, već i nacionalni značaj- kažu u ovom stranci i naglašavaju „da se u neposrednoj blizini deponije nalazi se objekat fabrike Yan Feng u izgradnji, a u širem krugu od 500m još dve fabrike. Takođe odmah uz deponiju nalazi se naselje u kome žive ljudi“.

video: prilog o problemu deponije u Kragujevcu

-Problem deponije je ozbiljan i zahteva takav pristup. Nedopustivo je da se takva ekološka bomba nalazi na mestu kome gravitira toliko ljudi. Problem deponije mora biti rešen tako što će se pronaći drugo mesto za odlaganje otpada, koje nije naseljeno, a gde će se otpad odlagati u skladu sa najvišim ekološkim standardima , tako da se ne ugrožava životna sredina, bezbednost i zdravlje ljudi- ističe se i predlaže da se postojeća deponija mora pretvoriti u bezbednu i estetski prihvatljivu celinu, što zahteva ozbiljne radove na drenaži i na izvlačenju zapaljivih gasova iz nje“. -Ti gasovi mogu da se koriste kao energenti. Duboko smo svesni činjenice da rešenje ovog problema zahteva velika finansijska sredstva, ali smo mišljenja da bezbednost i zdravlje građana Kragujevca nemaju cenu. Zato je rešenje problema Gradske deponije jedna od tačaka našeg plana za bolji Kragujevac- kažu u Stranci slobode i pravde. Njima je jasno, ističu dalje- da lokalna vlast nema snage da se izbori sa ovim problemom, ali ovom prilikom žele ukažu „na nešto u šta smo se na poziv građana lično uverili“.

-Kamioni za odvoženje smeća sa deponije izlaze prljavi i da na točkovima raznose smeće po okolini,  a onda ono završava u dvorištima kuća i okolnih objekata. Molimo da se točkovi kamiona operu na izlazu deponije. Voda nije skupa- poručuje se u saopštenju.


ucentar.rs 

!!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti, događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na https://www.facebook.com/ucentarkg/



 

4 Comments

 1. sumadinac
  24/02/2021 - 11:59 am

  Umesto da zapomazete i kukate na vlast ajmo ljudi malo da resavamo sopstvenu muku i da se vremenom razjure svi oni koji nisu kadri i na vlasti i mimo vlasti koji ujedno i pretenduju da budu na vlasti.

  I ovi iz nazovi opozicije su SNS doveli na vlast a prodaju nam price i zabrinutost a ne nude konkretna resenja.

  Svi nesto konstatuju i gledaju proslost a niko ne gleda danas i sutra!

  Nista u nasem gradu nije nastalo preko noci sto se tice problema – sve je to zapustano unazad 50+ godina gde ovih dana i godina nam se sve to obija o glavu i dolazi na naplatu sa ovim nesrecnicima na vlasti koji samo gledaju svoj licni interes – a i ovi njihovi oponenti nista bolji nisu.

  Sve opsti ljudski nemar u nas je nas kolektivno doveo do svega ovoga danas sto se desava.

  Reply
 2. Mirko
  24/02/2021 - 3:22 pm

  Samo dve reci Vladimir Maksimovic- uceniivac!!!!

  Reply
 3. 24/02/2021 - 3:42 pm

  SSP izmišlja “toplu vodu“, ili “rupu u saksiji“, a vrlo dobro znaju da će se u ovoj godini realizazovati izgradnja nove deponije smeća. Za neupućene, nova deponija će ispunjavati važeće standarde i propise, posebno sa aspekta bezbednosti i zaštite životne sredine, udaljena minimum 10 km od prvog naseljenog mesta (sela) na teritoriji grada Kragujevca, što bi rekli “Bogu iza leđa“!

  Reply
 4. Miličko
  24/02/2021 - 11:51 pm

  Prvo treba reći da deponija nije u Jovanovcu.

  Reply

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.