sastanak Patrijarha i Predsednika Srbije- teme: Kosovo, Republika Srpska i pritisci na našu zemlju!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas sa novoizabranim patrijarhom srpskim Porfirijem. Sastanak je održan u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike. Predsednik i patrijarh su se posle razgovora obratili javnosti.

„Govorim prvi zato što se zna čija reč dolazi na kraju, a i ja sam bio domaćin ovog susreta“, počeo je Vučić.

„Imao sam čast da ugostim patrijarha kako bismo razgovarali o svim važnim pitanjima. Upoznao sam patrijarha sa faktičkom situacijom na Kosovu, poziciji Srbije, ali i predstojećim razgovorima“, dodao je predsednik.

„Razgovarali smo kako da čuvamo mir i stabilnost i kako da pomognemo našem stradalnom narodu. I saglasni smo. Govorili smo i o Republici Srpskoj i pritiscima na našu zemlju“, nastavio je Vučić.

„Razgovarali smo i o položaju crkve u regionu i dogovorili se da država pomogne koliko može, naročito u obnovi naših svetinja“, poručio je Vučić.

„Veoma je važan odnos države i crkve. Moje mišljenje je da država i crkva imaju iste ciljeve, onda Srbija bude prva u Evropi po mnogim pitanjima. Kada to nije slučaj, onda je Srbija rastrzana i laka meta ne samo za orla, već i za svaku vranu“, rekao je predsednik.

„Bilo je reči i o obnavljanju parka ispred Hrama Svetog Save“, završio je Vučić izlaganje.

Za govornicu je potom stao patrijarh Porfirije:

„Zahvalio sam se gospodinu predsedniku na njegovom prisustvu na mom ustoličenju i rečima koje mi je u Patrijaršiji uputio. Danas sam mogao da čujem elementarne osnove geopolitike u užem smislu te reči. Ja sam pre svega naglasio da ja nisam političar ne zato što nemam afiniteta, već zato što mislim da je crkva saborni organizam i ima cilj da gradi mostove i prevazilazi polarizaciju“.

„I ovom prilikom sam rekao ono što jeste izraz čitavog Sabora SPC, da ćemo činiti sve što je do nas kao pastira da našem narodu bude što bolje, a da to ne bude na uštrb drugih naroda, svesni da isključivo dijalogom možemo prepoznati vrednosti jedni kod drugih“.ucentar.rs/ kurir.rs foto: printskrin/tanjug!!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti, događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na https://www.facebook.com/ucentarkg/

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar