Nikola Dašić za RTK: „Država investira preko 500 miliona evra u Kragujevac ove godine“!

Gasifikacija, izgradnja Severne obilaznice, pruge MIND park Sobovica, Palate pravde, rekonstrukcija Gradske dvorane Šumadija, Trga Radomira Putnika, obnavljanje fasada u strogom gradskom jezgru, zatim rekonstrukcija kanalizacione mreže, asfaltiranje ulica u gradu, samo su neke od tema o kojima je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić govorio u emisiji Epicentar na RTK.

-Zamena kotlova u Energetici i prelazak sa grejanja na ugalj na grejanje na gas istorijski je važna stvar za Kragujevac jer se ovom investicijom, vrednom 12,5 miliona evra zagađenje vazduha u našem gradu smanjuje za 70 posto- kazao je Dašić, naglašavajući da je Predsednik Srbije Aleksandar Vučić „onima koji učestvuju u realizaciji ovog projekta, „Energetici“, Gradu Kragujevcu i Ministarstvu ekologije zadao rok za završetak posla u novembru ove godine“

-Ja se nadam da ćemo uspeti da ispoštujemo taj rok. Izgradnjom Severne obilaznice osim što rasterećujemo centar grada od tranzitnog saobraćaja, mi otvaramo i širimo Kragujevac čime dajemo novu perspektivu lokacijama koje će se nalaziti sa leve i desne strane obilazince. Pravac od Cvetojevca do Đurisela u dužini od 22 kilometra Kragujevac povezuje sa koridorom 11 i aerodromom u Ladjevcima- rekao je Dašić. naglasivši „da se tako ne završava se Severnom obilaznicom već produžetkom brze saobraćajnice, odnosno autoputa ka Mrčajevcima“.

On je rekao da se Palata pravde se privodi kraju i krajem aprila očekuje se preseljenje 11 pravosudnih organa.

-Rekonstrukcija Gradske dvorane Šumadije možda nije jedan od najvažnijih projekata u Kragujevcu, ali je meni lično jedan od najdražih. Imamo izrađen projekat, došli smo do građevinske dozvole ali nam je, imajući u vidu da je dosta skup projekat, potrebna pomoć države. Njegova vrednost je oko pet miliona evra bez PDV-a, i borba da se ta sredstva obezbede i dalje traje. Nadu da ćemo u narednih nekoliko godina uspeti u tome daje i informacija ministarke kulture da se ovaj projekat nalazi u planu „Srbija 2025“. Važno da je grad Kragujevac pored izgrađene infrastrukture, ima i sadržaje koje će mlade ljude zadržati ovde jer moramo da hranimo duhovnost i ljubav prema kulturi- poručio je prvi čovek grada.

Izabrano je i idejno rešenje za rekonstrukciju Trga Radomir Putnik koji će se spojiti sa Pešačkom zonom.

-Rekonstrukcija neće biti jeftina, jer je naša želja da izborom materijala i arhitektonskim rešenjem ne narušimo izgled zgrade Suda. S obzirom na to da su nam fasade u centru grada u potpuno zapuštenom stanju, sredstva ćemo uložiti i u njihovu adaptaciju. To će morati da rade projektanti i firme koje imaju odgovarajuće licence i da ih urade onako kako je bilo u originalu i da pre svega traju. Nadam se da će ove godine biti urađene fasade sa desne strane od Pešačke zone do Pionira- istakao je Dašić.

Govoreći o asfaltiranju ulica u gradu izričit je u tome „da se grad Kragujevac ove godine neće više zaduživati zbog čega će biti urađeno maksimalno koliko se može“. -.Veliki broj ulica u gradu zahteva komunalnu izgradnju za koju su neophodna velika novčana sredstva. JP „Putevi Kragujevac“ priprema plan za asfaltiranja ulica koji će biti upućen mesnim zajednicama, jer su nam u izboru prioriteta bitna mišljenja i želje stanara koji žive u tim ulicama. Izgradnju ćemo raspodeliti ravnomerno kako ne bi došli u situaciju da je sa jedne strane grada urađeno više a u drugoj manje, ili da sva sredstva uložimo u jedan deo grada. Zbog toga u određivanju prioriteta i očekujem dosta od konsultacija sa Savetima mesnih zajednica-kaže Dašić.

Kragujevac će uz učešće opština iz okruga dobiti Regionalnu deponiju ali i 260 kilometra rekonstruisane kanalizacione mreže.

-Sa postrojenjem za izgradnju otpadnih voda, to će biti do 400 miliona evra sredstava koje je država opredelila za Kragujevac. Imajući u vidu da je izvođač izabran i izvori finansiranja, Dašić je izrazio nadu da će Kragujevac biti prvi grad u Srbiji koji će krenuti sa realizacijom tog projekta. Ako se neki od ovih projekata ostvari u vreme mog mandata ja ću biti zadovoljan što sam prihvatio funkciju gradonačelnika, iako ona sa sobom nosi velike posledice- rekao je Dašić.

 

„Uvek ima onih koji govore neistinu. Ne osvrćem se!“

Biti ne funkciji gradonačelnika je velika čast i zadovoljstvo ali to nosi i određene posledice, jer svako ima pravo na mišljenje o vama i ko vas poznaje i ko vas ne poznaje. Uspeo sam to da razumem u velikoj meri. Uvek ima onih koji ne govore istinu, ali se trudim da se previše ne osvrćem na to jer moram da radim. Svi ovi projekti o kojima smo govorili traže potpunu posvećenost, ne samo mene već i članova veća, načelnika, saradnika na konkretnim zadacima. Ukoliko se budemo osvrtali na loše priče, nećemo stići da na vreme uradimo stvari koje se od nas očekuju. Imam obećanje da ćemo Kragujevac strateški vratiti u red najvećih gradova u zemlji, ali i mi Kragujevčani bi trebalo da osvestimo njegovu veličinu. Najviše, poručio je Dašić, moramo da poradimo na nama, da se volimo i poštujemo kao ljudi i počnemo da vrednujemo rad. Da zaboravimo prošlost i teška vremena jer je standard danas mnogo bolji, a kada nam grad postaje lepši da zaboravimo pakost kao osnovnu vrlinu i kad skinemo maske vratimo se druženju i cenimo ljude koji rade- rekao je za RTK Nikola Dašić.ucentar.

!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti, događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na https://www.facebook.com/ucentarkg/11 Comments

 1. Kosta
  27/02/2021 - 9:34 am

  I Radomir je tako lepo govorio pa u svom mandatu ništa pamento nije uradio. Reči su jedno a dela nešto sasvim drugo. Lako je zamajavati narod ali je teško ispuniti obećanja. Posebno ako su ona nerealna. A ova Dašićeva priča mi liči na veliku šarenu lažu. Pa država je skoro u finansijskom kolapsu a on priča o investicijama u vrednosti od 500 miliona evra!!! Ova lokalna naprednjačka ekipa je totalno prolupala.

  Reply
 2. 27/02/2021 - 9:40 am

  Ništa neće doneti nova zgrada Suda, dok u njoj rade korumpirane sudije!

  Reply
 3. Kg.gradjanin.
  27/02/2021 - 9:54 am

  Sve pohvale državi i predsedniku Vučiću za ulaganje u Kragujevac , ali gde se vi tu pronalazite Dasicu i tvoi najbliži saradnici, vi sa vašim aferama,nespsobnoscu amaterizmom, samo urusavate predsednika Vucica i SNS, brukate Kragujevac .i njegove gradjane.

  Reply
 4. Drug Djido
  27/02/2021 - 10:50 am

  Da ne zivim u Kragujevcu nego na Marsu ja bih mu sve verovao, majke mi. A kada kroz par godina bude realizovano 5% od ovoga sto prica, za onih 95% sto nije uradjeno obrazlozenje ce da bude „Djilas ukrao pare“

  Reply
 5. Kormanac
  27/02/2021 - 11:36 am

  Ja imam njivu pored puta Kragujevac Batocina. 15 godina mi ne daju da je koristim i nesto izgradim. A sad kao grade severnu obilaznicu da bi gradili pogone. Pa prosto. Meni nedaju na 1.5 km od centra nista sem da sejem detelinu. A oni ce parcele koje su platili 20 evra po aru da prodaju za nekoliko hiljada po aru. Kao u Sobovici. Tamo moze i put i pruga i struja i gas
  ….. A mama ni bankinu da sklone. E to ti je kriminal i namestanje poslova bato.

  Reply
  • Darko
   27/02/2021 - 1:10 pm

   Pa kad je bila priča sa Fijatom za te iste placeve ste tražili 20000 € za ar. Bili ste ne neskromni,nego alavi. Dobili ste šta ste zaslužili…

   Reply
 6. Boban
  27/02/2021 - 11:42 am

  Autobuska stanica hahahah?!?!

  Reply
 7. Za Vucica uvek nikada za Dasica
  27/02/2021 - 12:25 pm

  Da li može Dasic da objasni svoju lažnu biografiju po kojoj je navodno završio DVA fakulteta. Čovek laze kako stigne, a okružio se Acom Macom, Maksom, Zekom pa i onim nesretnim Stanisicem. Naravno tu je i mafijaska pudlica Peca Pantić. Neka nam je Bog u pomoć

  Reply
 8. Dleifocs
  27/02/2021 - 12:42 pm

  Predsednik se mozda setio posle 9 godina vlasti da postoji Kragujevac. NAPREDNO za nasu decu

  Reply
 9. 27/02/2021 - 7:24 pm

  Bravo Darko. U pravu si 100%

  Reply
 10. Jelena
  27/02/2021 - 7:54 pm

  Radomirovo renoviranje mosta hahahaha samo ga ofarbao i boja trajala do prve kise. E takvi su sad Dasicevi putevi

  Reply

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.