sledeće grejne sezone kotlovi na gas u „Energetici“!

Kragujevac će biti prvi grad u Srbiji gde će biti ugašene kotlarnice na mazut i ugalj, a umesto toga biće priključen gas što će značajno smanjiti zagađenje vazduha, izjavila je premijerka Srbije, Ana Brnabić, a prenosi RTK.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić podseća da je reč o izuzetno značajnoj investiciji jer će se zamenom šest kotolova, koji će tokom grejne sezone umesto uglja koristiti gas, za 70 procenata smanjiti aerozagađenje, kao i problem odlaganja pepela, a očekuje se i kvalitetnije grejanje za više od 20 hiljada korinsika koji su priljučeni na sistem daljinskog grejanja.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je najavila da se već do kraja godine planira da u nekim od najzagađenijih gradova Srbije budu zamenjeni sistemi za centralno grejanje, odnosno da kotlarnice sa mazuta i uglja pređu na gas.

Rok za završetak radova je početak nove grejne sezone.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić podseća da je projekat gotov, sredstva obezbeđena, formirana je Radna grupa, a rok za završetak radova je početak nove grejne sezone.

Supstitucija kotolova i prelazak sa uglja na gas koštaće oko 12,5 miliona evra, a prema ranijim najavama, tender bi trebalo da bude objavljen u aprilu.

Kragujevačka Energetika je, pored toplana u Boru i Kruševcu, jedno od tri velika postrojenja za proizvodnju toplotne energije u Srbiji koje još uvek koristi ugalj kao glavno gorivo, javlja RTK u svom izveštaju.ucentar.rs

!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti, događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na https://www.facebook.com/ucentarkg/Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.