u selu Poksurice na osam kilometara od Kragujevca- meštani nemaju vodu!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Na samo osam kilometara od centra Kragujevca, meštani sela Poskurice – nemaju vodu. I dok se u dobrano zahvaćenoj prvoj četvrtini 21. veka Kragujevčani žale, recimo na spor internet, ili neosvetljene ulice, Poskuričani, kojih se okupilo nekoliko desetina ispred seoskog doma, ne mogu svakodnevno ni da održavaju ličnu higijenu. Kažu da problem traje dugo, ali da je intenziviran u proteklih sedam meseci.
„Cela stvar je neverovatna. Jedan bahati pojedinac, Božo Đordan koji inače i nije iz Poskurica, a predstavlja se kao radnik državne bezbednosti u sprezi sa gradskim većnikom Damjanom Srejićem, drže nas kao taoce svoje neprikosnovene volje. Njihova volja je da nemamo vodu. Kad se sve sabere i oduzme, tako ispada“, kaže jedan od naših sagovornika koji tvrdi da ne sme da se predstavi jer strahuje da će i dodatno biti proganjan i kažnjen. On dodaje, „Dovoljno mi je što ja i moja porodica živimo kao u srednjem veku“.
Tridesetak domaćina iz Poskurica na sastanku ispred seoskog doma jasno su poručili da im je strpljenje potrošeno. Iako postoje politička i svaka druga uobičajena razmimoilaženja, poskurički domaćini su saglasni da je voda na vrhu liste prioriteta. Slavoljub je za ucentar.rs pristao da se makar imenom predstavi. Kaže da vodu nema osam meseci…
„Bunar postoji, iskopan je ali treba da se poveže. Kriva je opština jer su pokazali da ih mi ne zanimamo. Obećavali su, lagali… Danas, sutra i tako do u nedogled. S druge strane pritiskaju nas merama oko Korone a mi ne možemo ni ruke da operemo. Oko 30.000 dinara fali da se reši veliki deo problema. Damjan Srejić kaže da je neophodan tender?! On nas jednostavno gleda sa neke visine, kao da smo građani drugog reda“, iskren je naš sagovornik.
Zoran Stevanović Macanko

„Daj te mi dva dana i ja ću da vidim šta se dešava tamo gde treba“, rekao je između ostalog Zoran Stevanović Macanko, čovek koji kaže da je od strane lokalne samouprave postavljen za koordinatora u rešavanju ovakvih problema. Kaže da je spreman da pomogne i veruje da će gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić preduzeti neophodne mere.

U kompleksnom problemu vodosnabdevanja Poskurica posebnu pažnju privlači sistem koji se zove „Glavica vode“. Njime rukovodi Božo Đordan, čovek koji se predstavlja kao bivši radnik Državne bezbednosti i koji, kako kažu Poskuričani, veoma vešto manipuliše ljudima i kontroliše veliki deo sistema vodosnabdevanja u selu a da za to nema nikakva ovlašćenja. O tome koliko je bivši pripadnik „službe“ moćan govori i podatak da o njemu niko ne želi da govori stajući iza svojih reči imenom i prezimenom.
Damjan Srejić

„Deo sistema koji Đordan kontroliše i zašta, veruju meštani naplaćuje, ima kapacitet između 150 i 160 kuća. Slobodnih je još najmanje desetak mesta za priključenje ali… Neki koji su u neposrednoj blizini morali su da kopaju dva kilometra kanala kako bi se opskrbili vodom. Neki drugi pak mogu šta hoće. Pita se Đordan. To je neodrživo stanje. Ako Damjan Srejić koji je resorno zadužen za seosko područje ne reaguje, mi ćemo morati da tražimo neko drugo rešenje“, kaže Poskuričanin koji ne želi da se predstavi jer mu je tvrdi „dosta i njegove muke“.

Potpredsednik Saveta MZ Poskurice Veroljub Jovičić kaže da je problem zapravo nastao godinama ranije kad su kopani arterski bunari.
Veroljub Jovičić

„Bunari su kopani pre petnaestak godina. I tada je bilo izvesno da ih nema dovoljno. Imali smo dogovor sa lokalnom samoupravom da se nastavi kopanje novih bunara. Pojavljuje se Đordan, osniva nekakvu zajednicu i počinje da kontroliše priključke i naplaćuje vodu. U suštini to izgleda ovako… Grad je finansirao sve, Poskuričani su pokrili sekundarnu mrežu a Božo Đordan odlučuje ko će dobiti vodu i koliko mora da plati. Mi u Mesnoj zajednici damo saglasnost da se neko priključi na vodu ali Đordanova reč je poslednja. To nije normalno stanje“, kaže potpredsednik Saveta MZ Poskurice Veroljub Jovičić.

Sličnog je stanovišta i predsednik Saveta MZ Poskurice

Radovan Gajić

. Tvrdi da je suština problema u neorganizovanosti žitelja sela, nekoj vrsti opreza prema Đordanu i njegovoj grupi iz udruženja „Glavica vode“ i neodgovornosti lokalne samouprave, posebno u delu resorno proverenom Damjanu Srejiću. „Mesecima nosimo vodu na obramicama, kao da smo u nekom prošlom veku. Pre više od sedam meseci je obećano da će grad da nam reši barem tu spornu pumpu. Neki Neša koga je Damjan Srejić poslao, lično je obećao. Bio je prisutan i koordinator za te poslove Zoran Stevanović Macan. Od tada do danas-ništa“, kaže predsednik Saveta MZ Poskurice Radovan Gajić. On kaže da se lično nalazi u ozbiljnom problemu jer je sve teže ubeđivati komšije da će se problem vode rešiti. „Suština je u tome da su Đordan kao  samopostavljeni gospodar vode u Poskuricama i Srejić kao neko ispred grada koga uopšte ne dotiču muke nas koji ovde živimo, najdirektnije odgovorni za sve što se već mesecima događa“, jasan je Gajić.

Na zboru u selu Poskurice bilo je prisutno nekoliko desetina ljudi od kojih se moglo čuti i da im je strpljenje na izmaku, da su počeli da gube poverenje u političare kojima su važni samo u predizbornim kampanjama kao i da nedostatak vode odlaže podizanje čak nekoliko malih proizvodnih pogona koji bi mogli da zaposle mlađe meštane. Poskuričani gledaju na zgradu Gradske uprave jer kažu da „tamo sedi rešenje“. Tvrde da im nije važno da li će se kopati još bunara ili će se jednostavno spojiti postojeće mreže. Jednoglasni su-hoćemo vodu.


ucentar.rs 

!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti, događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na https://www.facebook.com/ucentarkg/Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar