Sve o Darku Elezu koji je danas isporučen BIH

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Darko Elez isporučen je večeras Tuđilaštvu BIH. U Srbiji mediji bliski režimu optužili su ga za udruživanje i saradnju sa kriminalnim klanom Veljka Bjelovuka (38)- pa čak  iza pripremu atentata na predsednika Srbije Aleksandra Vučića. U moru sličnih naslova čitali smo i da je bio blizak sa Slavišom Kokezom i Dijanom Hrkalović, bivšom državnom sekretarkom srpskog MUP. 

Darko Elez (40), koji važi za vođu jedne od najopasnijih kriminalnih grupa u regionu, uhapšen je u ponedeljak u beogradskom naselju Batajnica.
Lisice su mu stavljene  nedavno u preduzeću koje je registrovano na ime njegove nevenčane žene R. M. (39).

Inače, tokom sudskog procesa u slučaju “Lutka” mediji su došli u posed presretnutih razgovora između osuđenog Bojana Cvijana, inače bivšeg šefa Odjela za narkotike u SIPA-i i Darka Eleza, mafijaškog bosa iz Lukavice, koji trenutno izdržava višegodišnju zatvorsku kaznu u Srbiji.

Jedan od razgovora se odnosi i na planiranje ubistva tadašnjeg načelnika CJB Istočno Sarajevo Zorana Mandića, kojeg oslovljavaju nadimkom MAN. Cvijan navodi imena tadašnjeg načelnika CJB Istočno Sarajevo Zorana Mandića, a Elez potom i inspektora SIPA-e Vahidina Šahinpašića.

Poslušajte razgovor Eleza i Cvijana od 2,14…

 

KO JE DARKO ELEZ 

Elez je rođen 1980. godine, krivična dela počeo je da niže, prema dokumentaciji MUP Republike Srpske, odmah nakon rata. Bavio se švercom cigareta, a potom i oružja!

Navodno je postao „poznat“ po prodaji heroina i kokaina. Bosanski mediji isticali su da je poznat po tome što je „voleo da sarađuje sa policijom“, a mnogo su pisali i o njegovom sukobu sa kumom Đorđem Ždralom, s kojim je postao ljuti neprijatelj.

Jedna verzija kaže da je do pucanja „bratske ljubavi“ došlo zbog bivše, fatalne misice i Plejboj zečice Slobodanke Tošić. Ona je navodno prvo bila Elezova devojka, pa je potom bila i sa Ždralom.

On se 2006. godine seli u Beograd, gde se povezuje sa Slobodanom Neškovićem zvanim Kobac, koji ga je povezao s jednim od najjačih beogradskih dilera Pejovićem zvanim Peka. Inače Elez ima kuću i stan u našoj prestonici. Sa svojim saradnicima je 2006. „odradio“ pljačku Privredne banke Sarajevo u iznosu od 2,2 miliona evra, ali je navodno došlo do trzavica jer novac nije dobro podeljen.

Nikada nije izbegavao medije, i u mnogim emisijama je govorio da nije kriminalac. Uhapšen je u septembru 2009. u Beogradu zbog kako se navodi „više ubistava, iznuda, ucena, razbojništava…“

Za Elezom je, zbog pokušaja ubistva Ždrale, bila raspisana i međunarodna poternica. Nakon hapšenja, policija je kod Eleza pronašla i listu za odstrel. Godinu dana nakon hapšenja, 2010. godine, beogradski sud osudio ga je na devet godina zatvora!

Ležao je u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, a 2013. je tražio da ostatak kazne „odsluži“ u BiH, no nije mu dozvoljeno. Godine 2013. u Sarajevu je podignuta još jedna optužnica protiv njega za više krivičnih dela organizovanog kriminala. Ima dva pasoša i dva državljanstva – Srbije i BiH.

Tužilaštvo BiH podiglo je u avgustu 2013. godine optužnicu protiv 32 osobe u predmetu „Lutka“ koja se odnosi na jednu od najvećih organizovanih kriminalnih grupa u postdejtonskoj BiH.

Kumovska priča… 

Holivudska priča Darka Eleza i njegove navodne žrtve Đorđa Ždrala počinje iza rešetaka, kada su se upoznali u bosanskom kazamatu u kom je Ždrale završio zbog ubistva bračnog para u BiH. Toliko su postali bliski da su se, po izlasku na slobodu, čak i okumili.

Svoje odnose dodano su „učvrstili“ formiranjem dve krimi-grupe koje su delovale na teritoriji Istočnog Sarajeva, a bavili su se krađama i razbojništvima, ali i najtežim krivičnim delima kao što su otmice, pokušaji ubistva i ubistva…

Uzajamno su se poštovali, a sarajevski inspektori i danas prepričavaju da su delili dve osobine – dobru organizovanost i surovost.

Pričalo se i da je Ždrale imao dobre policijske veze, ali da je i pored toga često bio privođen na razgovore.

Po izlasku iz zatvora u proleće 2006. Ždrale se obratio kumu Elezu za pomoć, da ga „pogura“ dok se ne snađe pošto je duži vremenski period bio iza rešetaka. Tražio je da mu Elez da deo novca koji je prethodno „zaradio“ pljačkom jedne banke.

– Elez je to shvatio kao izvesni vid reketa, odbio je taj zahtev i od tog momenta oni više nisu u dobrim odnosima. Đorđe je navodno naredio Elezu da se iseli iz Istočnog Sarajeva i od tada počinje njihov sukob – ispričao je jedan sarajevski inspektor svojevremeno.

Njihov odnos postao je znatno zamršeniji i kada se u njihov život umešala nekadašnja mis BiH Slobodanka Boba Tošić, čije ime i danas stoji na spisku najtraženijih ljudi Interpola.

Slobodanka je Ždrala upoznala odlazeći u posetu svom dedi u zatvor. Međutim, nije mnogo prošlo a Slobodanka se, po izlasku kriminalaca na slobodu, upoznala i sa Darkom Elezom.

Nakon sukoba 2006. godine, Slobodanka Tošić je u SMS poruci zamolila Ždrala da je odveze kod drugarice po skripte, što je ovaj i učinio. Kada su došli na lice mesta, izašla je iz automobila a dve osobe otvorile su vatru na auto u kom je ostao Ždrale. Kako je i sam ispričao posle napada, video je Slobodanku kako rukom prekriva usta a onda su se začuli pucnji.

Đorđe Ždrale izvukao je živu glavu samo zahvaljujući tome što se puška jednom od napadača zaglavila. Uzvratio je hicima i ranio Strahinju Rašetu, koji je po optužnici koja je kasnije podignuta, dobio zadatak od Eleza da ga likvidira. Rašeta je dve godine kasnije nastradao kad je pokušao da postavi eksploziv ispod vozila.

Iako ranjen, Ždrale je uspeo da ode do obližnjeg kafića čiji je vlasnik njegov prijatelj (koji je kasnije ubijen) a potom u bolnicu u kojoj je proveo samo jednu noć, strahujući za svoj život.

Tošićeva je uhapšena u policijskoj akciji „Lutka“, zajedno sa pripadnicima grupe Darka Eleza, koji je u više postupaka označen kao vođa jedne od najvećih balkanskih kriminalnih grupa.

Zanimljivo je da je Apelacioni sud je potvrdio oslobađajujuću presudu kojom je Elez zbog nedostatka dokaza, oslobođen optužbi za podstrekivanje na ubistvo Ždrala.

U optužnici je pisalo da je naredio ubistvo svog kuma Đorđa Ždrala, poznatog kriminalca iz Sarajeva koji je 2010. osuđen na 20 godina zbog ubistva načelnika uprave policije Republike Srpske Ljubiše Savića Mauzera.

Za ubistvo Ždrala angažovan je Strahinja Rašeta koji je bio član šabačke grupe, kriminalne organizacije koja se bavila ubistvima, iznudom, proizvodnjom i švercom droge, piše u optužnici. Za taj zadatak on je u oktobru 2006. ilegalno prešao srpsko-bosansku granicu nadomak Loznice i uputio se u kafić „Sport“ ispred kog ga je sačekao Ždrala.

Robijao u Sremskoj Mitrovici

Darko Elez uhapšen je 2009, a sledeće godine Specijalni sud u Beogradu osudio ga je zbog šverca marihuane iz Srbije u BiH, pokušaja iznude i falsifikovanja dokumenata na devet godina zatvora. On se spominje i u optužnici koja je podignuta protiv Nasera Keljmendija za organizovani kriminal, ubistvo i šverc droge.

– Darko Elez je dobio uslovni dopust 10.11. 2017. godine. Osuđen je bio na kaznu zatvora od devet godina, na izdržavanje kazne je stupio 1.9.2009. godine, a kaznena mjera zatvora mu je trebala isteći tek 01. septembra naredne godine – kazali su tada za beogradske medije iz Ministarstva pravde Srbije.

Šverc cigareta, oružja…

Grupu Darka Eleza, koji ima državljanstva Srbije i BiH, istražitelji obe države ocenjuju kao jednu od najznačajnijih na Balkanu.

Kao njegovi saradnici označeni su Naser Keljmendi i Bojan Cvijan, bivši načelnik kriminalističke policije u CSB Istočno Sarajevo.

Elez je karijeru počeo sa švercom cigareta, zatim oružjem, krađama i preprodajom vozila, a u hijerarhijskoj lestvici podzemlja se popeo kada je organizovao prodaju droge.

 

foto: MUP printskrin

ucentar.rs/alo/kurir/dnevni avez

!!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti, događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na https://www.facebook.com/ucentarkg/

skinite našu android aplikaciju

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nepes.ucentarr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar