sutra su Zadušnice- vanredni polasci autobusa u Kragujevcu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Sutra su zadušnice, dan kada se sećamo svojih najmilijih koji više nisu sa nama…
Srpska pravoslavna crkva ustanovila je posebne dane kada se molitv ni sećamo naših dragih pokojnika i obilazimo njihove grobove. Zadušnice su uvek subotom jer je to inače dan posvećen molitvama za dušu upokojenih. Tada se u crkvama služe zaupokojene liturgije u kojima se pominju imena preminulih pravoslavaca.
U većini srpskih krajeva u crkvu se nose žito, crveno vino, mala sveća i spisak imena za pokoj čijih duša sveštenici mole u posebnom obredu.
Žito simbolično podseća na Hristove reči da zrno tek kad umre rod donosi u svetlosti sunca. Na ovaj način žito predstavlja smrtnost tela i besmrtne duše u Carstvu nebeskom.
Crveno vino kojim sveštenik preliva žito označava Božje milosrđe kojim se zalečuju rane od greha.
Sveća je simbol svetlosti Hristove jer On rekao – „Ja sam svetlost svetu“. Ta svetlost treba da nas podseti na svetlost kojom Hristos obasipa duše preminulih. Tako je sveća mala žrtva Bogu koji se za nas žrtvovao.
Posle zaupokojene liturgije služi se parastos nakon čega porodice obilaze grobove svojih najmilijih. U poslednje vreme uočeno je masovno iznošenje hrane i pića na grobove dok SPC ovaj običaj smatra novotarijom koja nije dobrodošla ali ni izričito zabranjena.
Vanredne linije u Kragujevcu
JKP „Šumadija“ najavljuje vanredne polaske gradskog prevoza na liniji 18 (Bozman-Mala Vaga-Bozman)
Zbog subotnjih zadušnica 6. marta pored redovnih polazaka na liniji 18 biće uvedeni vanredni polasci i to u 8:15, 9:15, 10:15, 11:15, 12:15, 13:15 i 14:15.
Prvo uključenje vanrednog vozila sa polaskom u 8:15 je sa stajališta Petrovac (okretnica).

ucentar.rs

!!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti, događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na https://www.facebook.com/ucentarkg/

skinite našu android aplikaciju

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nepes.ucentarr


Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar