u susret 8. martu – kako su žene umesto jednakih plata „spale“ na smežurane karanfile!

Teško je oteti se utisku da se suština izgubila negde između smežuranih karanfila, ikebana i plastičnih čaša na svakoj pojedinačnoj proslavi 8. marta. Kroz uobičajenu
Klara Cetkin

ikonografiju tek ponegde se poneko seti Klare Cetkin, Roze Luksemburg, požara u njujorškoj fabrici kada je više od stotinu žena stradalo u zaključanom pogonu gde su ostale kako bi ih poslodavac sprečio da se priključe štrajku. Možda jedini opipljivi rezultat borbe za ženska prava sveo se na idiotske fraze o rodnoj ravnopravnosti i kreiranju isto tako idiotslih i rogobatnih reči kojima spikerke lome jezike na televizijama. (vojnikinja, psihološkinja, meteorološkinja…) Poenta je naravno na drugoj strani, a pravo pitanje je istinsko stanje ženskih prava. To se pak najbolje vidi na razlici u visini plata žena i muškaraca.

U Srbiji, ali i u zemljama EU razlika u platama je očigledna i na strani je muškog pola. Ona se dodatno produbila tokom ekonomske krize izazvane pandemijom Kovida 19. Tako tvrde u Sekciji žena Saveza samostalnih sindikata Srbije.
-Uprkos odredbama Direktive 2006/54 EZ, nejednakost u platama je i dalje prisutna, dok je pandemija ogolila i jasno pokazala istorijsko i kulturno potcenjivanje poslova kojim se pretežno bave žene, poput zdravstva i nege“- kaže su u saopštenju Saveza samostalnih sindikata Srbije. Iz sekcije žena ovog sindikata traže da se uoči Međunarodnog dana žena pozovu socijalno odgovorna društva da obezbede i podstiču jednakost tretmana i mogućnosti žena i muškaraca u svim oblastima uključujući i učešće na tržištu rada, uslove rada, zapošljavanja i napredovanja u karijeri kao i da svi imaju prava na jednaku platu za rad jednake vrednosti što je priznato i Konvencijom o jednakim primanjima Međunarodne organizacije rada iz 1951. godine.
Ova nesumnjiva nepravda pogađa i zemlje EU. Tako Ursula fon der Lajen iz Evropske komisije kaže da jednakost plata zahteva transparentnost.

-Žene moraju da znaju da

Vera Jurova

li se njihovi poslodavci prema njima pošteno odnose“. I Vera Jurova iz ovog evropskog tela upozorava da kompanije nisu pružile očekivanu pomoć da se jaz u platama prevaziđe.

-Imamo dovoljno snažne argumente da su potrebna obavezujuća pravila i da oslanjanje na društvenu odgovornost kompanija nije dovoljno. To nikuda ne vodi“- zaključila je ona.
Da li će Evropa smoći snage da prevaziđe problem nejadnakosti u platama između žena i muškaraca znaće se nakon rasprave u Evropskom parlamentu koja bi trebalo da se održi tokom ove godine.
S obzirom da je srpski proces evro-integracija u dubokom ćorsokaku, verovatno je očekivati da će domaće dame još neko vreme morati da se zadovolje karanfilom, one iz jačih“ firmi možda i svečanim ručkom na teret poslodavca.

ucentar.rs  foto: printskrin


Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.