izgleda da nam „ne gine“ policijski čas i katanac na objekte za vikend!

Ako je suditi prema izjavama medicinskog dela Kriznog štaba Vlade Republike Srbije- sledi nam neka vrsta vanrednog stanja- a mišljenja se razlikuju tek toliko da li Srbiju treba zatvoriti na sedam ili 10 dana. Sutra odluka

Član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa prof. dr Branislav Tiodorović rekao je danas da je neophodno još jedno skraćenje na nedelju dana i još jedan vikend bez kafića i restorana.

Epidemilog Branislav Tiodorovic

– Kada se razbole, onda je to najveći problem koji postoji, ali moramo da shvatimo da jedan deo našeg zdravlja predstavlja našu odgovornost. Sistem je zaista prenapregnut ovih godinu dana. Nije sve kovid, moramo da lečimo i nekovid bolesnike – istakao je on.

Sa njim se slaže i prof. dr Radmilo Janković, zamenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra Niš i direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju UKC Niš koji se zalaže za strogo zaključavanje.

– Apsolutno jedan jedini način da se prekine začarani krug i smanji rast broja novozaraženih je strogi „lokdaun“. Mora se sve zaključati na dve-tri nedelje, uz nastavak vakcinacije istim tempom, inače sve što smo do sada uradili pada u vodu. Dosta ljudi nam je u intenzivnoj nezi, na respiratorima i dosta ih umire posle prve doze vakcine jer uopšte ne poštuju mere. A neće da čuju da se imunitet ne stvara čim prime vakcinu, već mnogo kasnije – istakao je on.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je nedavno da je neki vid vandrednog stanja „najcelishodnije rešenje“.

Zoran Gojković

– Medicinski deo jedino to vidi kao moguće rešenje problema u odnosu na epidemiološku situaciju i povečanje broja obolelih. Jasno i decidno se izjašnjavaju da bi to bilo najcelishodnije rešenje što se tiče medicinskog dela. Oni u ovom trenutku niti mogu niti žele da se bave kakve će posledice izazvati zaključavanje, u vezi sa ekonomskim delom priče – rekao je on, i dodao da bi zaključavanje moglo da traje od sedam do deset dana.

Član Kriznog štaba epidemiolog dr Predrag Kon rekao je posle odluke o zatvoreno vikendu da će to „imati nekog efekta ali da neće biti dovoljno“.

– Moramo jasno da pokažemo da nećemo pustiti potpuno prirodni proces. Pošto drugog načina nema, mi smo ovo prihvatili kao crvenu liniju u ovom trenutku – kazao je dr Kon.

Policijski čas i vanredno stanje

Uvođenje policijskog časa, ponovo proglašenje vandrednog stanja protekle nedelje sve su češće  pominjali članovi Kriznog štaba, a građani sa nestrpljenjem očekuju sutrašnju sednicu na kojoj bi trebalo ponovo razmatrati o novim merama.priredio: UCENTAR foto: prinskrin

!!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti, događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na https://www.facebook.com/ucentarkg/

skinite našu android aplikaciju

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nepes.ucentarr

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.