Pogledajte lepote Šumadije juče i danas (foto+video)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Pogledajte lepote Šumadije- Rudnika i Gledićkih planina. Fotografije su nastale jutros i juče. Njeni autori su Katarina Jocić Ilinčić i Maja Tijanić. Katarina je i autor video zapisa koji emitujemo

Planina Rudnik, koja dominira centralnom Srbijom i Šumadijom, nalazi se 100 km južno od Beograda.

Pored najvišeg Cvijićevog vrha (1132 m), ističu se Srednji i Mali Šturac, Molitve, Paljevine i Marijanac, svi iznad 1000 metara nadmorske visine. Dobri putni pravci omogućavaju lak dolazak na Rudnik. Zahvaljujući izvanrednim klimatskim uslovima Rudnik je proglašen za vazdušnu banju.

Varošica Rudnik bila je središte žive rudarske delatnosti mnogo pre dolaska Slovena na Balkan u šestom veku. Pre Rimljana ove krajeve su naseljavali Iliri i Kelti. Prema bogatim tragovima materijalne kulture može se zaključiti da je na Rudniku bilo veliko rimsko naselje sa kovnicom novca. Za Rudnik su se borili i srpski vladari i feudalci. Dinar kralja Dragutina, kovan na Rudniku, prvi je srpski dinar sa ćiriličnim natpisom.

U 14. veku ovde su svoje kolonije imali Dubrovčani i Sasi, a poseban značaj

Rudnik dobija posle pada Novog Brda, 1441. Sa svojim rudnim blagom (srebro, olovo, bakar), Rudnik nije bio samo izvor prihoda srpskih vladara, već je to bilo i naselje sa razvijenim zanatstvom i trgovinom, odakle se širio kulturni uticaj na čitavu Srbiju.

Sudeći po nekim zapisima, obronci planine Rudnik skrivaju 55 crkava i manastirskih kompleksa. Koliki, ne samo sakralni, već i nesporni kultrurno-istorijski značaj imaju manastirski kompleksi rudničkog kraja, dokazuje svojim sadržajem, pored ostalih i manastir Voljavča. Manastir datira sa početka XVI veka, a manastirski kompleks čine crkva posvećena Arhangelu Mihajlu (obnovljena u XVI, a zatim i u XIX veku) i konak u kome je 1805. godine održano zasedanje Praviteljstvujuščeg sovjeta, prve srpske vlade. Konak je građen u moravskom stilu, prepoznatljivom po trolistu, odnosno krstu upisanom u osnovu konaka.

Planinarski dom i Šumska kuća i hotel „Kraljica“ su glavni smeštajni objekti na Rudniku. Pored sportskih terena i bazena, postoji mogućnost i za planinarenje – osvajanje najvećeg vrha u Šumadiji, Cvijićevog vrha ili strmog vulkanskog uzvišenja Ostrvica koji se završava zidinama Jerininog grada . Ostrvica ili Ostrovica je mali srednjovekovni župski grad, postavljen na kamenom visu koji se usamljen diže na 800 m nadmorske visine i dominira okolinom. Strmi i nepristupačni teren bio je prirodna zaštita sa svih strana.

Prednosti Rudnika su i blizina istorijskih mesta Oplenca i Takova, manastira Vraćevšnice, Voljavče, Nikolja i ovčarsko-kablarskih manastira, prijatna klima, čist vazduh i mnoštvo staza za šetnju. Takođe, postoji mogućnost lova na visoku i sitnu divljač.

 

Katarina Jocić Ilinčić, rođena je 1978.godine u Gornjem Milanovcu. Rudničanka, u srcu i duši pune 42 godine. Osnovnu školu završila je na Rudniku, gimnaziju „Takovski ustanak“ u Gornjem Milanovcu, a Fakultet „Pegadoških nauka“ u Jagodini.

Učiteljica je u izdvojenom odeljenju u Trudelju, pri matičnoj školi „Arsenije Loma“.

Veliki pobornik zaštite životne sredine osnivač je i koordinator Eko škole „Arsenije Loma“. Učesnik  kulturnih manifestacija, voditelj različitih programa vezanih za kulturu i umetnost. Verni pratilac i simpatizer udruženja „Rudnički vidici“, realizator dečijih radionica u okviru manifestacije „Kad se ruke slože, sve se može“. Za nju ne postoji dete koje ne može, dete uvek može samo treba naći način dopreti do njega. „Obrazovanje, vaspitanje, kultura i umetnost su ono što je najpotrebnije jednom društvu ono da bi bilo stabilno“- često ističe Katarina

 

Gledićke planine…

Gledićke planine su pitomi, talasasti venac u centralnoj Srbiji, koje se prostiru od Trstenika do Kragujevca u dužini od 35 km. Najviši vrh ove planine je Samar 922 mnv, a tu su još i vrhovi Jasenovita glava 906 mnv, Crni vrh 895 nnv, Šiljata stena 868 mnv itd. Gledičke planine dobile su naziv po selu Gledić, smeštenom u centralnom delu planina, a bogate su šumama, izvorima pitke vode, rečnim tokovima, pašnjacima, livadama, divljim životinjama, ostalim prirodnim lepotama i rudnim blagom.

Na području Gledićkih planina nalazi se veliki broj autentičnih starih srpski sela, do kojih nije dopreo moderan način života, a ljudi žive jednostavno i skromno. Mnoge kuće ovih sela stare su i po više od 100 godina, a u njima se i dalje živi.

autor Maja Tijanić

Najveće kulturno-istorijsko bogatstvo ovih predela predstavljaju dva srednjevekovna pravoslavna manastira Kalenić i Ljubostinja. U severnom delu planina, kod sela Velike Pčelice, nalaze se još tri manastira iz XV veka. Na prostoru Gledićkih planina pronađeni su ostaci tri srednjevekovna grada, koji nažalost nisu sačuvani, a tuda je prolazila glavna saobraćajnica Balkana tog vremena – Carigradski drum.

Između manastira Kalenić i sela Županjevac, nalazi se neobična prirodna pojava, izvor nazvan “Govor voda”. Na ovom mestu duboko pod zemljom, među stenama čuje se žubor vode, koji nekoga podseća na ljudski govor.

Reljef ovih planina i pitoma, prelepa priroda, idealni su za sve vrste aktivnog odmora i uživanja u prirodi, šetnje prelepim pitomim predelima, vožnje planinskih bicikala, planinsko trčanje i posete starim srpskim autentičnim seoskim domaćinstvima, manastirima, upoznavanje srednjevekovne istorije, degustacije vina itd. Programi mogu biti prilagođeni i specijalno napravljeni prema vašim potrebama i mogućnostima. Svakako ćete uživati u tradicionalnom srpskom gostoprimstvu i tradicionalnoj domaćoj, organskoj hrani iz netaknute prirode.

Fotografije su nastale u ataru sela Gledić, na samom vrhu planine.


!!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti, događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na https://www.facebook.com/ucentarkg/
skinite našu android aplikacij
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nepes.ucentarr

video: Rudnik, mart 2021, autor Katarina Jocić Ilinčić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar