Sazdanović: „Mnogo smo umorni. Situacija je izuzetno složena“!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Na teritoriji Šumadije prvu dozu vakcine primilo je 49 530, a drugu dozu 32 023 lica, rečeo je na sednici Okružnog  štaba za vanredne situacije.

-Ako bi nastavili ovim tempom, a proteklog vikenda podsetila je Biljana Ilić Stošić načelnica Šumadijskog upravnog okruga, u Kragujevcu se vakcinisalo ili revakcinisalo po 2000 ljudi dnevno, prema proceni struke mogli bi da se nadamo kolektivnom imunitetu krajem aprila. I pored toga, epidemiološka situacija na teritoriji Šumadijskog okruga je zabrinjavajuća i opasna.

-Ovo je trenutak da kao komandant Okružnog štaba za vanredne situacije pozovem građane da se i dalje pridržavaju svih protivepidemijskih mera. Istovremeno, molim građane da se prijave za vakcinu, benefit je veliki i to je jedini način da se konačno vratimo normalnom životu i radu- rekla je na današnjoj sednici Biljana Ilić Stošić.

Prema rečima direktora Univerzitetskog kliničkog centra Predraga Sazdanovića situacija je izuzetno složena. Hospitalozovano je 238 pacijenata, a 57 je na nekoj vrsti mehaničke potpore.

-Pandemija je u zamahu, povećanje je konstantno od kraja janura, a izuzetan skok zabeležen je nakon Sretenja i taj pritisak je svakodnevno višestruk. Karakteristika ovog talasa je povećan broj pacijenata koji traže mehaničku potporu, odnosno dodatni kiseonik. Ubrzana vakcinacija stanovništva je jedna od komparativnih prednosti naše zemlje u odnosu na ostale u Evropi. Imunizacija je dala svoj efekat, a to se ogleda u manjem broju hospitalizovanih i blažoj kliničkoj slici kod pacijenata koji su se zarazili nakon prve ili druge doze vakcine. Ceo zdravstveni sistem u Šumadiji je spreman. Mnogo smo umorni- poručio je Sazdanović, i naglasio „da bez obzira na to spremni su da odgovorimo na sve izazove“.

-Naša je procena da ukoliko se donesu adekvatne rigoroznije mere, možemo da očekujemo neki boljitak polovinom aprila- rekao je Sazdanović.

Inače, od početka epidemije, na području Šumadije testirano je 82 130 lica, od čega je virus potvrđen kod 28 865 osoba.

U ovom talasu, rekao je Predrag Delić iz Instituta za javno zdravlje, na dnevnom nivou u zaravnjenoj epidemiološkoj krivi broj novootkrivenih kreće se između 240 do 270 obolelih na dnevnom nivou. Institut ocenjuje epidemiološku situaciju kao vanrednu, a jedna od preventivnih mera koju svakodnevno sprovodimo je kućna izolacija, u kojoj se na području Šumadije nalazi 5616 osoba.

U Kragujevcu je vakcinisano 38 365, a revakcinisano 23 320 lica, tako da procentualno učešće građana Kragujevca iznosi 74, 41 posto. Opšta ocena je da bi za postizanje željenog stepena imunizacije neophodno da se vakciniše najmanje 60 posto Kragujevčana ili oko 110 000 ljudi, odnosno 180 000 žitelja Šumadije. Posebno je važno, naglasio je Delić, da se vakcinacija obavi u što većem broju i sprovede u što kraćem vremenskom periodu.

Inače, na sednici Okružnog štaba za vanredne situacije razmatran je i usvojen izveštaj o preventivnim merama zaštite od poplava, klizišta, erozija i odrona.ucentar.rs

!!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti, događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na https://www.facebook.com/ucentarkg/
skinite našu android aplikaciju
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nepes.ucentarr
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar