sećanje: Kragujevčanin Bojan Jovanović, maestro na harmonici kakvog Srbija nije imala!

Pre dve godine, preminuo je Bojan Jovanović, magistar harmonike u 49-oj godini života. 

“Napustio nas je Bojan Jovanović, magistar muzike. Čovek kome se divio ceo svet, a u Srbiji 80 posto ljudi i ne zna za njega. Čovek koji je svirao sa osmehom, i koji je plenio svojom skromnošću. Čovek kome su aplaudirali svetski poznati muzičari…”. Ovim rečima pevač Peđa Medenica među prvima se oprostio od  “genija na harmonici”.

velika čast: koncert u Kremlju

Jovanović je rođen 1970.godine u Kragujevcu. Nižu i srednju muzičku školu završio je u Kragujevcu u klasi čuvenog profesora Radomira Tomića, Posle toga završio je prestižnu Akademiju „Gnjenesih“, a 2001.godine završio je izvođačku magistraturu na istoj akademiji u Moskvi. U biografiji kojom malo koji Srbin može da se pohvali jedini je sa ovih prostora nastupao sa Simfonijskim i narodim „Ruskim orkestrom“, učestovao na velikom koncertu u Kremlju kao gost legendarne ruske pevačice Valerije na njenom jubileju- proslavi 20.godina rada.

Da je muzičke pravde, zagubljene u vrlogu neukusa, hiperprodukcije, klanova, i svega što je bilo osnov da Srbijom zavlada još već pošast u vidu besramnih rijalitija, ime Bojana Jovanovića -u najmanju ruku morao bi da ima značajnije mesto u srpskoj muzičkoj kulturi i da se nađe u udžbenicima.

-Osnovna ideja u mom stvaralašvu je povratak izvorima, korenima, povratak veri i tradiciji i kulturi naših dedova, kao i povraku čistom stilu u muzici. Naša tradicija prebogata je motivima, lirikom, mistikom – rekao je tada Jovanović.

Snimio je poemu autorsku poemu „Izvor“ i, po oceni muzičkih znalaca i briljatno „Srpsko kolo“.

Došao sam da se odužim Srbiji…

-Volimo svoje, poštujmo tuđe. Vratio sam se posle školovanja da svoj dug odužim svojoj zemlji kao što mislim da svi mi koji smo se školovali u inostranstvu, to moramo da uradimo. Naši roditelji odrekli su se mnogo toga, država dala koliko je mogla, sada je na nama da to vratimo – рекао је  Jovanović u jednom od poslednjih svojih intervjua.UCENTAR.RS foto: printskrin

!!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti, događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na https://www.facebook.com/ucentarkg/
skinite našu android aplikaciju
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nepes.ucentarr

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.