i naučno DOKAZANO: Žene skraćuju život muškarcima!!!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Naučnici su dokazali da žene prigovaranjem skraćuju muškarcima život. Zaključili su da je kod muškaraca srednjih godina rizik od smrti čak tri puta veći ako žive sa ženama koje im stalno prigovaraju.

U istraživanju je učestvovalo 9.857 muškaraca i žena u starosnoj dobi od 36. do 52. godine. Oni koji su živeli sa partnerkama sa kojima su se često sukobljavali, umirali su ranije jer su bili pod konstantnim stresom.

Tome doprinosi i to što muškarci nisu, poput žena, skloni da se žale prijateljima, već sve drže u sebi.

– Muškarci, za razliku od žena, imaju mnogo manje ljudi oko sebe sa kojima mogu da podele brige. Upravo to je mogući razlog za povišenu stopu mortaliteta među muškarcima – objasnila je doktorka Rika Lund sa Univerziteta u Kopenhagenu.

Prema njenom mišljenju, partneri treba da razgovaraju o svojim problemima, ali ako su odnosi u vezi poremećeni, tada nastaju problemi koji vode ka depresiji i stresu.

Inače, u našoj zemlji, po pravilu, rađa više muških nego ženskih beba, u starijem dobu žene čine većinu stanovništva Srbije. O čemu je reč? Žene žive duže, odgovara Vladimir Nikitović iz Centra za demografska istraživanja Instituta društvenih nauka.

Prosečni životni vek žena u Srbiji je za pet godina duži nego vek muškaraca. Žene u proseku žive oko 75, a muškarci 70 godina. Pri tome je prosečna dužina životnog veka u centralnoj Srbiji nešto veća u odnosu na Vojvodinu za oba pola.

Očekivani životni vek u Srbiji bio je 75,9 godina, prema podacima Eurostata iz 2018. godine. Kod žena je ova brojka viša i iznosi 78,4 godine, dok je kod muškaraca 73,5 godina.ucentar.rs/direktno.rs

!!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti, događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na https://www.facebook.com/ucentarkg/
skinite našu android aplikacij
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nepes.ucentarr
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar