BRAVO! u Kragujevcu rođene prve bebe iz odmrznutih embriona

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

U najmlađem državnom centru za biomedicinski potpomognutu oplodnju, u Univerzitetskom kliničkom centru u Kragujevcu, iz odmrznutih embriona rođene su prve dve bebe, izveštava rts.rs

Prvi pokušaj krio-embriotransfera na svet je doneo Danicu – neizmernu radost roditeljima i ponos lekarima. Četrdesettrogodišnja Marija ostvarila je svoju najveću želju da u rukama drži najsjajniju „zvezdu“.

„Nisam odustala bez obzira na neuspehe pre toga i na raznorazne padove, što fizičke što psihičke, jer ovo je najveći uspeh i sreća u životu“, kaže Marija Vujičić iz Kragujevca.

Za začeće krio-embriotransfera presudan je broj kvalitetnih embriona.

„I ukoliko vantelesna nije uspela ili ako je lepo završena, pa pacijentkinja želi narednu trudnoću, uzimamo te zaleđene embrione, posebnim postupkom ih odmrzavamo i vraćamo tačno određenog dana i pratimo da li će doći do razvoja trudnoće“, objašnjava dr Marija Šorak, Centar za biomedicinski potpomognutu oplodnju UKC Kragujevac.

U lečenju steriliteta primenjuju se sve tehnike reproduktivne medicine.

„Pored in vitro klasične oplodnje, takođe se primenjuje i iksi oplodnja. Kao vrhunac svega toga, primenjuje se i zamrzavanje embriona“, navodi Aleksandra Gavrilović, Centar za biomedicinski potpomognutu oplodnju UKC Kragujevac.

„U ovom trenutku se zakazuju konsultacije i komisije za planiranje vantelesne za jun mesec. Pedeset parova čeka poziv da počne svoj proces stimulacije za vantelesnu, pet do šest parova čekamo za ebriotransfer zamrznutih embriona“, ističe prof. dr Predrag Sazdanović, direktor UKC Kragujevac.

A do sada, za dve godine rada, trideset beba iz vantelesne oplodnje.ucentar.rs/rts

!!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti, događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na https://www.facebook.com/ucentarkg/
skinite našu android aplikaciju
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nepes.ucentarr
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar