Kafići sledeće nedelje rade do 14 časova, frizeri normalno- ili totalno zaključavanje još 7 DANA!?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

NAREDNE nedelje mogao bi da bude dozvoljen rad pojedinim uslužnim delatnostima. Kako se saznaje, razmatraće se pojedinačno svaka delatnost i određivati mogući model.

Medicinski deo Kriznog štaba u nedelju će imati presek, odnosno prve procene koliko, i da li je, postignut ikakav napredak u suzbijanju virusa. Sednica celokupnog štaba očekuje se u ponedeljak, a do tada sa doktorima razgovara premijerka Ana Brnabić.

Kako sada stvari stoje, medicinski deo zahteva zatvaranje koje bi trajalo najmanje još sledeću nedelju. Prema saznanjima politički, odnosno ekonomski deo štaba zahtevaće da se razmotri zasebno svaka delatnost, donesu pojedinačne mere, a ne jedinstvene koje se odnose na sve podjednako. Najglasniji u ovom zahtevu su predstavnici grada Beograda.

Vrata treba da otvore frizeri, kozmetičari, zanatlije poput obućara, bravara, ali i objekti poput stovarišta na otvorenom. Deo štaba smatra da nema posebnog razloga da se ne dozvoli i šalterska prodaja hrane i kafe.

Kako sada stvari stoje niko sa sigurnošću ne može da tvrdi koja će varijanta na kraju biti usvojena. U opticaju su dva osnovna modela: sve zanatlije rade, ali skraćeno ili posebne mere za svaku delatnost.

Kafići do 14?

Kada je reč o skraćenom radnom vremenu Medicinski deo Kriznog štaba teško bi pristao da lokali budu otvoreno do popodnevnih sati. Ukoliko odluka ‘padne’ na ovu varijantu, radno vreme bi, primera radi, bilo do 14 časova.

Drugi model po kome se određuje pojedinačno za svaku delatnost značio bi precizno propisivanje šta je dozvoljeno. To bi u slučaju frizerskih salona značilo propisivanje koliko mušterija može da bude istovremeno u objektu i koji posebni zahtevi moraju da budu ispoštovani (na primer: papirni ubrusu umesto peškira).

Ukoliko medicinski deo Kriznog štaba pristane da koriguje svoje zahteve o merama, kao najveći problem i dalje ostaju kafići i restorani. Lekari po ovom pitanju imaju tvrd stav – u tim lokalima virus se najlakše prenosi.

Ono što je izvesno, Medicinski deo Kriznog štaba spreman je da bez pritiska o popuštanju mera razgovara za sedam dana jer insistiraju da “zaključavanje” traje ukupno dve nedelje.

izvor: blic.rs

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar