Srbi veruju da je sveti velikomučenik Teodor zaštitnik konja..

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Danas je Teodorova subota.
Teodora subota je prva subota Vaskršnjeg posta i samim tim spada u grupu pokretnih praznika. Dan je posvećen Sv. velikomučeniku Teodoru Tironu i njegovom javljanju Episkopu Evdoksiju, prve subote prve nedelje posta.
Teodorova subota obeležava se u slavu događaja vezanog za samog svetitelja i koljivo (žito). Naime, kada je car Julijan naredio da se hrana izneta na trg poškropi žrtvenim idolskom krvlju kako bi se Hrišćani oskrnavili, Sv. Teodor se javio Episkopu Evdoksiju rekavši mu da narodu da za hranu kuvanu pšenicu. Veruje se da od tog dana žito postaje neizostavni deo pravoslavnih obreda. U spomen na ovaj događaj, u petak posle Preosvećene liturgije peva se molebni kanon Sv. velikomučeniku Teodoru Tironu koji je napisao prepodobni Jovan Damaskin.
Pravoslavni Srbi veruju da je Sv. Teodor zaštitnik stoke, posebno konja a često mu se molitveno obraćaju i bolesni od padavice. U Šumadiji su na Teodorovu subotu mladići organizovali trke konja. Ovaj praznik u narodu se često naziva i Todorica.

ucentar.rs

!!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti, događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na https://www.facebook.com/ucentarkg/
skinite našu android aplikaciju
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nepes.ucentarr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar