ponovo izgraditi spomenik Kralju Aleksandru u Kragujevcu

Ravnogorski pokret i Udruženje izbeglih, prognanih i ugroženih lica Srbije podnelo je inicijativu za ponovnu izgradnju spomenika kralju Aleksandru Karađorđeviću u Kragujevcu koji su posleratne komunističke vlasti 1946. godine srušile i odnele.
Podsećamo javnost da je spomenik kralju Aleksandru, autora Dragomira Arambašića, uz veliku narodnu svečanost osveštan i oktriven na Vidovdan 1936. godine. Spomenik se nalazi ispred upravne zgrade „Zastave“. Bio je visok šest metara i težak preko dve tone, a izliven je u Kragujevcu od istopljenih topovskih cevi.
Spomenik je srušen uz pomoć ruskih samohotki koje su ga oborile uz pomoć vezanih sajli. Prema nekim svedočenjima, preživeli Solunci su dugo vremena posle rušenja spomenika dolazili na to mesto i palili sveće.
Sudbina samog spomenika je nepoznata jer jedni smatraju da je pretopljen dok drugi smatraju da se i dalje nalazi zakopan u krugu bivše „Zastave“.
Smatramo da je kralj Aleksandar I Karađorđević, ujedinitelj južnih Slovena i prva žrtva fašita zaslužio da se njegova obeležja otrgnu od zaborava.




ucentar.rs 
!!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti, događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na https://www.facebook.com/ucentarkg/
skinite našu android aplikaciju
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nepes.ucentarr

2 Comments

 1. Sima
  21/03/2021 - 6:18 pm

  Spomenik izdajici Srbije, niposto. Moze samo Milosu Obrenovicu jedinom stvaraocu Srpske knezevine a posle drzave.

  Reply
 2. Starac Fočo
  21/03/2021 - 9:59 pm

  Svako, pa bio i najgori Srbin koji kaže za svoj rod da je izdajica je nikogović poslednje vrste i otpad društveni. Ako Aleksandru ne sudite po onome šta je hteo da napravi, bila to greška ili ne, onda se poklonite čoveku koji je šest godina proveo u ratu. Jeste li vi spsobni za to. Mišljenja sam da taj spomenik i nije trebao da se ruši, kao ni jedan uostalom i pozdravljam ovu inicijativu. I dosta više sa glupim srpskim podelama

  Reply

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.