ponovo izgraditi spomenik Kralju Aleksandru u Kragujevcu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ravnogorski pokret i Udruženje izbeglih, prognanih i ugroženih lica Srbije podnelo je inicijativu za ponovnu izgradnju spomenika kralju Aleksandru Karađorđeviću u Kragujevcu koji su posleratne komunističke vlasti 1946. godine srušile i odnele.
Podsećamo javnost da je spomenik kralju Aleksandru, autora Dragomira Arambašića, uz veliku narodnu svečanost osveštan i oktriven na Vidovdan 1936. godine. Spomenik se nalazi ispred upravne zgrade „Zastave“. Bio je visok šest metara i težak preko dve tone, a izliven je u Kragujevcu od istopljenih topovskih cevi.
Spomenik je srušen uz pomoć ruskih samohotki koje su ga oborile uz pomoć vezanih sajli. Prema nekim svedočenjima, preživeli Solunci su dugo vremena posle rušenja spomenika dolazili na to mesto i palili sveće.
Sudbina samog spomenika je nepoznata jer jedni smatraju da je pretopljen dok drugi smatraju da se i dalje nalazi zakopan u krugu bivše „Zastave“.
Smatramo da je kralj Aleksandar I Karađorđević, ujedinitelj južnih Slovena i prva žrtva fašita zaslužio da se njegova obeležja otrgnu od zaborava.
ucentar.rs 
!!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti, događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na https://www.facebook.com/ucentarkg/
skinite našu android aplikaciju
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nepes.ucentarr
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar