Danas su Mladenci! Mladi bračni parovi spremaju kolačiće

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 22. marta praznuju Mladence, praznik kada se sećamo stradanja svetih četrdeset Mučenika Savastijskih koji postradaše za veru Hristovu 320. godine. Svi ovi mučenici behu mladići pa je naš narod taj dan uzeo kao praznik kada mladi supružnici-mladenci u svoj dom primaju goste koji donose darove kako bi poduprli novo domaćinstvo i pomogli da ono što pre samostalno profunkcioniše. Mlade domaćice tada pokazuju svoju veštinu i sposobnost da na svojim plećima nose kućne poslove. Ovaj praznik najčešće pada u dana časnog posta, samo ponekad, kada se poklopi sa Čistom sedmicom, Mladenci se pomeraju na sedam dana pre.
Praznik Mladenaca u Srba sobom nosi brojne običaje koje se u velikoj meri razlikuju od kraja do kraja. Oni što je svima zajedničko i obavezno je pripremanje posebnih kolačića od pšeničnog brašna koji se obično zalivaju medom. Ovi kolačići se zovu Mladančići i simbolizuju dug, srećan i sladak bračni život. Običaj je da se napravi najmanje 40 ovih kolačića i da se njima obavezno posluže gosti.
Mladenci uvek padaju uz post, jer Časni post počinje obično početkom ili sredinom marta, i zato svaka gozba koja se sprema ovog dana, mora biti posna, radi zdravlja i napretka dece mladih supružnika.
Ovaj praznik je u crkvenom kalendaru obeležen crnim slovom.
Smatra se da bi na Mladence trebalo da dođu svi oni koji su bili na svadbi, ali je u praksi ipak drugačije. Mladencima toga dana u goste dolazi samo najuža porodica i prijatelji.Etnograf Vesna Marjanović, iz Etnografskog muzeja, objasnila je ranije da je proslavljanje Mladenaca kao praznika mladih bračnih parova postalo intenzivnije sedamdesetih godina prošlog veka. Kroz tradiconalnu kulturu taj praznik može da se poveže i sa Belom nedeljom, kada su svekrve tradiconalno izvodile snaje da ih prikažu svojoj zajednici, uvodile ih u crkvu ili u zajednicu udatih žena, kaže dr Marjanović.Prema njenim rečima, od crkvenog praznika Svetih 40 mučenika je ostalo mešenje kolača – zemičke, kojim se pored ukućana daruju i komšije i mladi bračni parovi. Namenjuje se ne 40 nego 41, za mladu odnosno za dete koje će ona roditi.

Običaj je da se na Mladence posećuju parovi koji su brak sklopili u godini pre i da se daruju. Vesna Marjanović kaže da se, na osnovu etnoloških istraživanja, može reći da se u praksi dešavalo da u jednom užem krugu ljudi određeni pokloni kruže.

Prvo bi nekome bili poklonjeni za svadbu, pa bi posle oni koji su ih dobili to poklonili za mladence, pa se dešavalo da servis sa čašama ili tanjirima više puta promeni svog vlasnika, navodi ona.

Praznik Mladenci, koji proslavlja crkva, posvećen je četrdesetorici Sevastijskih velikomučenika i nema direktne veze sa načinom proslavljanja Mladenaca u našem narodu, ali na posredan način ima. Pošto se praznuje u vreme prolećne ravnodnevice i buđenja proleća, mladi bračni parovi, na prenosan način, treba da dobiju snagu i energiju vremena koje dolazi, zaključuje dr Marjanović.ucentar.rs     foto: Foto Tajna!!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti, događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na https://www.facebook.com/ucentarkg/
skinite našu android aplikaciju
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nepes.ucentarr

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.