renoviraju se škole u Kragujevcu- od najstarije u Čumiću do OŠ „Stanislav Sremčević“

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Grad Kragujevac je jedna od lokalnih samouprava koja je na konkursima nadležnih ministarstava dobila niz projekata u oblasti energetske efikasnosti.

Prvi program realizovan je 2017. godine u Osnovnoj školi „Stanislav Sremčević“ u kojoj je zamenjena kompletna stolarija, postavljena led rasveta, a obavljeni su i radovi na sistemu daljinskog grejanja.

OŠ „Radoje Domanović“ foto: prinskrin/FB

Uskoro će biti završeni i poslovi u jednoj od najstarijih škola u Srbiji – Osnovnoj školi „Prota Stevan Popović“ u Čumiću.

Radi se i u školi „Radoje Domanović“. Svi podaci o potrošnji energije dostupni su građanima na portalu otvorenih podataka.

Gradski energetki menadžer Ana Radojević navodi da Kragujevac od 2014. ima portal otvorenih podataka i dodaje da se od te godine evidentira potrošnja u sistemu daljinskog grejanja, električne energije i vode.

Ovaj program realizovan je u saradnji sa Ujedinjenim nacijama za razvoj u Srbiji, kao projekat „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“.

U saradnji sa UNDP-om u Kragujevcu će biti sproveden još jedan program koji se odnosi na objavljivanje podataka o tome koliko se toplotne energije isporučuje i kojim podstanicama u stambenim zgradama u gradu.

Škola u Čumiću

Ogromna ušteda očekuje se i nakon zamene stolarije, led rasvete i rekonstrukcije grejanja u Osnovnoj školi „Prota Stevan Popović“ u Čumiću gde radovi ulaze u završnu fazu.

U toku je realizacija projekta u cilju energetske efikasnosti i u Osnovnoj školi „Radoje Domanović“, a u planu su i druge osnovne škole u gradu, ali i na seoskom području.

Kako je najavljeno iz Ministarstva rudarstva i energetike, planirano je da ove godine prvi put bude dodeljen novac i individualnim domaćinstvima za mere energetske efikasnosti.

Ukoliko se taj projekat bude realizovao u Kragujevcu, to će značiti da će zainteresovani Kragujevčani moći da za energetsku efikasnost dobiju deo sredstava koja će biti obezbeđena iz gradske kase, ali i republičkog budžeta.

Taj novac će se koristiti za nabavku novih kotlova, izolaciju kuća i zamenu stolarije.

(Gordana Mirović/RTK)ucentar.rs foto ucentar
!!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti, događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na https://www.facebook.com/ucentarkg/
skinite našu android aplikaciju
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nepes.ucentarr
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar