„ILI smena Nadzornog odbora ILI dolazimo u Beograd“!- poručuju ministru odbrane ORUŽARI

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
„Poštovani gospodine Ministre, obraćamo Vam se povodom tragične situacije u najvećoj fabrici naše namenske industrije. Fabrika je dovodena na ivicu bankrota, ljudska i sindikalna prava su ugrožena, a krše se i međunarodne konvencije. Sve je ovo direktna posledica rada Ivice Marjanovića, pukovnika Vojske Srbije i predsednika Nadzornog odbora fabrike, čiju momentalnu smenu i odgovornost  za teško stanje u fabrici naš Sindikat zahteva od nadležnih, kao i pokretanje krivične odgovornosti za malverzacije i progon sindikalnih predstavnika„- kaže se u otvorenom pismu Nebojši Stefanoviću, ministru odbrane u zahtevu Sindikalne organizacije „Zastava oružje“ za smenu Nadzornog odbora fabrike.
Oni naglašavaju da su „u tom kontekstu najavili i dolazak radnika fabrike u Beograd – na protest  ispred Ministarstva odbrane kako bi ukazali na pogubne posledice dosadašnjeg upravljanja fabrikom i štetu nanetu fabrici. Oni zbog beznadežnosti i teške situacije još jednom apeluju na ministra odbrane da se pozabavi sudbinom fabrike koja upošljava 2.500 radnika“.
– O bahatosti, beskrupuloznosti, bezobrazluku i kršenju zakona od strane Ivice Marjanovića, predsednika Nadzornog odbora može se pisati unedogled i o tome smo Vaše Ministarstvo više puta  podrobno obaveštavali- kažu sindikalci.
Oni su u nekoliko tačaka ponovo ukazali „na ključna pitanja koje opterećuju fabriku“:
To su „posledice delovanja rada Nadzornog odbora se direktno odražavaju na fabričko poslovanje jer već godinama fabrika više troši nego što prihoduje, što za rezultat ima stvaranje gubitaka i povećanje ukupne zaduženosti koja je na nivou od 18 milijardi dinara“.

-Samo od 2017. godine, od kada je Ivica Marjanović predsednik Nadzornog odbora, napravljen je gubitak u poslovanju od oko 40 miliona evra, dok se istovremeno obaveze fabrike stalno uvećavaju. Krajnji rezultat je gubitak iznad visine kapitala od oko 3 milijarde dinara što znači da je fabrika dovedena na ivicu bankrota- kaže se u pismu minisitru odbrane upućenom od strane najbrojnijeg sindiakta vojne fabrike. Oni ističu i „da su smanjeni prilivi finansijskih sredstava su rezultirali da radnicima nisu plaćeni doprinosi od avgusta 2018. godine, što danas stvara veliki problem zaposlenima koji odlaze u penziju, zbog čega se protiv fabrike podnose tužbe, i što kod svih zaposlenih izaziva sve veću zabrinutost i nezadovoljstvo“.

Dalje se navodi „da konverzija koja je trebalo da bude sprovedena od strane Vlade Republike Srbije kojom bi se povezao radni staž iz ranijeg perioda nije realizovana, i pored više zaključaka koje je Vlada RS donosila“.

-Samo iz čistog hira predsednika Nadzornog odbora Ivice Marjanovića smenjeno je i postavljeno devetoro izvršnih direktora za samo četiri godine. Dakle,

traže njegovu smenu… Ivica Marjanović, predsednik Nadzornog odbora

na svakih pet meseci smenjivan je po jedan izvršni direktor, i to svaki put bez ikakvog obrazloženja, uz brutalno ponižavanje visokostručnog kadra naše fabrike- kaže se u saopštenju.

Dalje oni se osvrću kako kažu i na progon ove sindikalne organizacije.

-Marjanović na sve načine pokušava da razbije naš Sindikat kao najveću sindikalnu organizaciju koja mu je jedina prepreka daljem devastiranju fabrike, što mu nije pošlo za rukom. Ne birajući sredstva, gazi međunarodne konvencije i načela na koje se naša država obavezala i potpisom ratifikovala. I to čini na najprimitivniji način – kao da mu je fabrika dedovina i da ste mu je poklonili i dali u vlasništvo. Poštovani gospodine Ministre, ovo je samo kap u prepunoj čaši žuči- naglašava se u zahtevu Sindikalne organizacije „Zastava oružje“.

Bruka srpske nacionalne industrije i države
-Kada se jednog dana bude razotkrila istina kako je i na koji način delovao Ivica Marjanović biće to velika bruka za srpsku nacionalnu industriju i državu, i moraće se postaviti pitanje krivične odgovornosti. Na osnovu svega, apelujemo da nam pomognete i aktivirate zakonske mehanizme za smenu Nadzornog odbora. Niko nema pravo da ne vidi sve ono što se dešava u fabrici jer će biti saučesnik u daljem upropašćavanju naše fabrike. Ukoliko se ovo neodrživo stanje uskoro ne promeni, naš sindikalni protest će se izliti na ulicu kako bismo spasili našu fabriku od čije sudbine zavisi sudbina nas i naših porodica- poručuju sindikalci u svom pismu minsitru odbrane.

ucentar.rs 

!!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti, događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na https://www.facebook.com/ucentarkg/
skinite našu android aplikaciju
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nepes.ucentarr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar