Sazdanović za RTS: „Srbija je peta u Evropi po stopi zaraženih od korone“!

Vršilac dužnosti direktora Kliničkog centra Kragujevac dr Predrag Sazdanović rekao je da oni koji su preležali koronu, a nisu verovali da virus postoji, sada kažu da bi stavili pet maski na licu samo da se ne bi ponovo razboleli.

– Moramo da pošaljemo jasnu poruku da ono što se sad nama dešava je celokupan presek naše zajednice. Svi smo zajedno u ovome i u zajednici je prirodno da postoje oni koji su skloni da ne veruju, skloni su da izmišljaju. Možda bismo mogli da pričamo o strahu, da u podsvesti svega ovoga što smo svesni, i internet zajednice i ovih demonstracija nesrećnih koje su bile za vikend, postoji strah –  naveo je Predrag Sazdanović. Istakao je da su i lekari osećali strah još u martu prošle godine, ali da su ga prevazišli, kao i da razmišljaju na dnevnom nivou kako ćemo da odgovorimo na sve izazove koji se dešavaju.

Prema podacima SZO, Srbija je peta u Evropi po stopi novozaraženih na 100.000 stanovnika. Sazdanović je naveo da će se sve to preliti u kovid bolnice širom zemlje.

– Sve do jednog. Tačno se zna procenat. Sve smo već naučili. Naučili smo kako virus mutira, naučili smo šta mu je filozofija života virusa. Mi smo otvorili novi respiratorni centar u Kragujevcu, to je „Zastavin“ centar -kazao je Sazdanović.

Dodao je da će sutra biti za kovid sistem u Kragujevcu biti otvorena Klinika za psihijatriju sa 50 novih kreveta.

– Sve je to posledica. Uzrok se zna – istakao je Predrag Sazdanović.

Naglasio je da je kod građana u pitanju elementarni strah od smrti.

– Ovde se govori o tome da li neko ima strah od smrti veći ili manji. Oni koji su racionalizovali svoj strah, oni će se štititi, čuvati, možda čak i preterano, odmah stati prvi u red za vakcinaciju, ili će biti nekog racionalnog straha, reći će sačekaću da vidim reakciju, pa ću se vakcinisati posle 15, 20 dana i dalje ću se štititi – kazao je Sazdanović.

„Moraćete sami da obezbedite grobno mesto“

Istakao je da postoje i ljudi koji podsvesno vrše negaciju straha i da oni ne veruju da virus postoji.

– Lakše im je da žele da ne postoji, nego da se suoče sa strahom da je to pored nas – naglasio je Sazdanović.

Dodao je da je država obezbedila sve i da se uvodi terapija antitelima, a dostupni su i respiratori, rentgen mašine, „haj-flou“ mašine, najmoderniji lekovi, ali i da ceo sistem ima veliku podršku.

– Država neće moći da vam obezbedi, moraćete sami da obezbedite i vaše grobno mesto, vašu pogrebnu opremu i vašeg sveštenika, jer ovaj virus ubija i tu priče nema. Sve van toga su priče, jednostavno su prazne i ne odgovaraju istini – istakao je Sazdanović.

Kako je naveo, postoje stvari koje mogu da se predvide.

– Ako znamo da će za Sretenje da bude masovnog druženja naroda, ne možete da budete tu slepi, da ne znate šta će se desiti iza toga i to je prosta logika – kazao je Predrag Sazdanović.

„Od 100 prisutnih u zatvorenom prostoru, 80 će se razboleti“

Kada je reč o skijalištima, Sazdanović je objasnio da na ski-stazama mogućnost za zaražavanje iznosi od pet do sedam odsto, pošto skijaši nose maske i na otvorenom su prostoru.

– Ono što je nas šokiralo, ja sad pričam o apre-ski, after-ski, ono što ja pričam o kafanama i kafićima, sasvim je svejedno da li je Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Niš, Užice, Kopaonik, Zlatibor ili Vrnjačka Banja, sve što se dešavalo u zatvorenom prostoru, mi smo znali da će se virus proširiti, jer je virus zaražavanja u zatvorenoj prostoriji 80 posto. Od 100 prisutnih, 80 će se razboleti – istakao je Sazdanović.ucentar.rs 

!!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti, događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na https://www.facebook.com/ucentarkg/
skinite našu android aplikaciju
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nepes.ucentarr

2 Comments

 1. debil
  23/03/2021 - 11:58 am

  kakva grobna mesta, o cemu prica ovaj covek, jel obezbedio on sebi grobno mesto i opremu…
  jadna drzava jos ako na nju padne i ta beda, da obezbedjuje grobna mesta za unapred ocekivani broj umrlih. jooooj Bozeee.

  Reply
 2. virus
  23/03/2021 - 12:05 pm

  ne razumem ovu pricu o grobnim mestima i opremi, da li je gospodin obezbedio sebi sve to…?

  Reply

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.