kako je Točak ostao bez žene i gubio- sam protiv sebe

Piše: ENES HALILOVIĆ

Pre pedeset godina, 1971. u Kragujevcu, Radomir Mihailović Točak je sa bubnjarom Slobodanom Stojanovićem Kepom i basistom Zoranom Milanovićem osnovao grupu Smak. Ostalo je legenda. A legenda je sačinjena od mnogo malih priča. Ovo su neke od njih..
Ne volim muziku, ne tražim da je slušam, ali rado bih da čujem priče o gitaristi zvanom Točak. Ko zna šta je istina od onog što se priča i piše o njemu! Budio je žice koje su budile njega i od tolikih buđenja sve se pretvorilo u san. Teška je muzika koju je Točak slao vremenu i prostoru, više se o njoj priča nego što se sluša. Muzika, muzika, ali riječi koje je izgovorio…

 

1. Jednog dana, ležao je na podu i svirao, svirao… Njegova žena je vrisnula, a Točak je i dalje svirao. Žena je vrištala, a Točak je svirao, i kao da se ženina vriska uklapala u kompoziciju… Dohvatila je Točka za ramena: Ustani! Ubij ga! Uzmi papuču i ubij čudoviše! I pokazala je na dlakavog pauka na zidu. Nisam ja njegova smrt, rekao je Točak. I nastavio da svira.

2. Nekog dana, neke godine, Točak je prestao da svira. Jedan minorni poeta iz naše hemisfere, trovač, imao je ogromnu moć ubjeđivanja. Mrzeo je sve ljude, naročito je mrzeo ostvarene umjetnike. On je ubijedio Točka da će otići u legendu samo ako ostavi muziku. Samo ako ostaviš gitaru, skrenućeš pažnju na ono što si svirao, govorio je minorni poeta. Točak je ćutao. Ali trovač ga je trovao… Kap po kap, i, Točak je ostavio i muziku i ženu. Raspala se njegova grupa Smak, a Točak je gitaru predao podrumu i paucima.

3. Ostavši bez muzike i bez žene, Točak nije ostao sam. Kupio je nekoliko medicinskih enciklopedija i čitao ih svakog jutra kao novine, a popodne i uveče čitao bi knjige o šahu i pamtio legendarne partije. Napamet je znao mnoga otvaranja od Aljehina do Fišera. Igrao je sam sa sobom, zapravo sam protiv sebe. Igrao je uvijek crnim figurama protiv bijelih, ali tako što je sklanjao bijelog kralja sa šahovske table i, na taj način, oduzeo sebi svaku mogućnost za pobjedu. Deset godina je igrao, deset godina gubio od sebe.

4. Obreo se u Čikagu, šetao avenijama i gledao. Ušao u veliku prodavnicu muzičkih instrumenata. Neka cura isprobavala je gitaru, pokušavala da dostigne neke tonove… Točak je zamolio curu, uzeo gitaru iz njenih ruku, zasvirao je nakon deset godina… Kupci su ostavili instrumente, prišli su Točku, gledali ga i slušali. Trajalo je to nekoliko minuta. Bili su očarani. Točak je spustio gitaru i krenuo prema vratima. Vlasnik prodavnice zaustavio je Točka.
– Čast mi je što ste ušli u moju prodavnicu… uzmite gitaru, to je poklon za vas.
– Ne, hvala… nije mi potrebna.

rts.rsucentar.rs 

!!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti, događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na https://www.facebook.com/ucentarkg/
skinite našu android aplikaciju
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nepes.ucentarr

6 Comments

 1. Dzindzer
  26/03/2021 - 9:45 pm

  Nista gluplje nisam procitao u poslednjih 5 godina.

  Reply
 2. Veteran Kg
  27/03/2021 - 6:50 am

  Odrastali smo u Kg uz SMAK.

  Reply
 3. Zoki
  27/03/2021 - 2:28 pm

  Zašto pisete gluposti. Tih godina koje pominjete,nismo se takoreći razdvajali. Tabi,Tocak,Kepa,ja….družili se,neki i svirali,ali takve gluposti ne mogu da prihvatim. Točak je jedna duša od coveka,naravno ako te prihvati. Kepa dobrica koji nesebično daje sebe. Zato ne pišite svašta,ima nas koji znamo.

  Reply
  • 27/03/2021 - 3:05 pm

   tekst je preuzet sa RTS i ima svog autora. Dakle, problem sa percepcijom. Pogrešna adresa

   Reply
   • Marko Djoric
    27/03/2021 - 3:42 pm

    Pogresna adresa bi bila da je podelio ovu glupu pricu neko drugi , zamena teza , daleko ste vi od centra ko čist vazduh od Bora

    Reply
 4. ZEE WEBMAN
  27/03/2021 - 4:50 pm

  oVO JE TEXT eNESA HALILOVIĆA, PESNIKA IZ n. pAZARA.
  I NE PRETENDUJE DA BUDE ISTINIT…

  Reply

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.