DAN kada su ENGLEZI izveli puč u Srbiji!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Na današnji dan, 27. marta 1941. godine izveden je u Beogradu „Martovski puč“. Ovaj događaj u mnogome je kreirao niz istorijskih dešavanja čije se posledice i danas osećaju.
general Simović

Zaverenička grupa visokih oficira na čelu sa brigadnim generalom vazduhoplovstva Borivojem Mirkovićem zbacila je sa vlasti tročlano kraljevsko namesništvo, kneza Pavla Karađorđevića, dr Radenka Stankovića i dr Ivu Perovića kao i Vladu Dragiše Cvetkovića i Vlatka Mačeka. Povod za puč bilo je potpisivanje Trojnog pakta, dva dana ranije u Beču kada je Kraljevina Jugoslavija ušla u kontroverzni savez sa nacističkom Nemačkom, Italijom i Japanom.

Zaverenici su vlast predali maloletnom kralju Petru II Karađorđeviću i izabrali vladu na čije celo je dosao jedan od zaverenika armijski general Dušan Simović. Za potpredsednika Vlade izabran je akademik Slobodan Jovanović.
Zaverenici su se na ovaj potez odlučili nakon sto je u opozicionim strankama došlo do velikog nezadovoljstva potpisivanjem Trojnog pakta.
Zapravo opozicione stranke su iskoristile i artikulisale narodno nezadovoljstvo stavljanjem potpisa na taj akt, a uživale su i finansijsku i logističku podršku Vlade Velike Britanije koja je tada već bila u ratu sa Nemackom. Podršku pučistima dala je i Moskva smatrajući da ce gnev Nemaca prema Kraljevini Jugoslaviji biti toliki da ce odložiti napad na SSSR. Ispostavilo se da su i jedni i drugi bili u pravu. London je sprečio savezništvo sa Nemcima, Moskva odložila napad, a stradanje je ono sto je preostalo Srbima.
Čim se saznalo za puč građani su izašli na ulice. Britanski dopisnik iz Beograda je zapisao da „Beograd izgleda kao pčelinja košnica“. Pevane su patriotske pesme, orile se parole protiv Hitlera i Musolinija. Ulicama su se nosile zastave Jugoslavije, SAD, Britanije, Francuske dok je nemaćka zastava spaljena.
Posledice ovog puca prvi su osetili Beograđani u rano jutro 6. aprila kada su bombe zasule jos nerazbuđeni grad. London i Moskva bili su daleko. Mnogo dalje nego deset dana ranije kad su preko pleća nesrećnih Srba umanjili i odgodili vlastite muke.

ucentar.rs

!!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti,
događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na FB UCENTAR
skinite našu aplikaciju ANDROID

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar