DOJADILO i narodu i ugostiteljima, Krizni štab sutra odlučuje o skidanju „katanaca“!?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Nova sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa trebalo bi, prema nekim najavama da bude održana sutra, ali za to još uvek nema zvanične potvrde.

Glavno pitanje, kao i pred svaki sastanak struke jeste da li nas čeka popuštanje ili pooštravanje postojećih mera.

Beograd juče.. foto: Darko Micić

Epidemiološka situacija se prati svakodnevno iz sata u sat, a novo zasedanje struke sa nestrpljenjem iščekuju pre svega ugostitelji čiji su lokali i dalje zatvoreni.

Korona brojke su već neko vreme na visokom nivou, gde gotovo svakodnevno imamo oko 5.000 novozaraženih, a nekim danima i više od toga, što je posebno zabrinjavajuće.

Lekari upozoravaju na popunjene kapacitete bolnica, te napominju da za popuštanje mera nije vreme, a sa druge strane, izjava premijerke Ane Brnabić dala je nadu mnogim ugostiteljima i privrednicima koji ne rade već duže vreme.

Ona je nedavno istakla da su se stvorili uslovi da se sagleda popuštanje mera, ali medicinski deo Kriznog štaba je dosta oprezniji kada je reč o ovoj temi.

– Nadam se da ćemo sledeće sedmice moći da popustimo mere – rekla je nedavno Brnabić.

Medicinski deo je gotovo saglasan da još uvek nije vreme za popuštanje mera.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je juče da ne veruje da će mere protiv širenje korona virusa biti ublažene sledeće nedelje, a da bi razgovori o ublažavanju mera mogli da počnu kada počnu da opadaju brojevi, pre svega procenat pozitivnih u odnosu na broj testiranih.

Prema njegovim rečima, postojeće mere daju rezultate, ali to nije toliko vidljivo jer je epidemijski proces u najvećem zamahu.

Dodaje da će se rezultati mera videti brzo, možda već naredne nedelje, ali epidemija će trajati još neko vreme.

Preko 80 odsto kragujevačkih ugostitelja je, za to vreme- na izdisaju. Stižu zakupine, krediti, plate radnicima…

katanci na kafiće u Kraguejvcu

-Nedeljno gubim oko 150 hiljada dinara. Toliko košta zatvaranje lokala. Opet ja sam u nekoj situaciji da imam dobro razrađen posao, da mogu da se nadam da će sa lepim vremenom moći donekle da se saniraju gubici. Ali šta da rade oni ljudi koji imaju po nekoliko stolova. A radi čitava porodica. To je tuga- kaže nam vlasnik jednog kafića u centru Kragujevca.

Za ugostiteljstvo je posredno ili neposredno vezano oko15 hiljada radnika u centralnom gradu Šumadije. Prema našim istraživanjima u poslednjih godinu dana, od kada traje padnemija korona virusa posao je izgubilo gotovo dve hiljade radnika. Oni spas traže u odlasku u insotranstvo. Neretko se i muzičari i ugostitelji odlučuju za građevinske poslove, rad u fabrikama i dovijaju se kako da prežive vreme kada su ostali bez prihoda.

-Ovo će se tek osetiti. Ljude plaši da ne dođu na udar privatnim izvršiteljima, pošto se na dugove radnji garantuje ličnom imovinom. Prodaju stvari, automobile, nekretnine kako bi namirili državu. Mislimo da se nije ozbiljno prodrlo u srž problema. Ne čudi što su najglasniji ugostitelji u Aleksinci, Šapcu, Aranđelovcu… Upravo tamo imaju najviše problema i najveći broj je ugostitelja koji su i pre padnemije zarađivali samo za goli život- kažu nam u Udruženju ugostitelja.

Oni kažu da su mere besmislene. U Kragujevcu su hit žurke mladih koji iznajmljuju „stan na dan“, vikendice u okolini i kuće gde se okupljaju do ranih jutarnjih sati.

A da je i narodu dojadilo da gleda prazne bašte dokazao je i jučerašni dan. Dobrih 20 stepeni u Beogradu izmamio je prolaznike na ulice i u objekte, a građani nisu marili na upozorenja komunalaca.

 ucentar.rs/kurir
!!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti,
događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na FB UCENTAR
skinite našu aplikaciju ANDROID
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar