ZAVOLEO je devojku iz grada i otišao u VEČNOST pre dve godine!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Na današnji dan, 29.3.2019. u večnost i nezaborav se odselio Dobrica Erić. Dobrica je bio srpski književnik, pesnik, dramski pisac, narodni stvaralac… Britkog jezika i neodoljivog šarma, iako sa tek četiri svršena razreda osnovne škole, bio je uvaženi član Udruženja književnika Srbije, jednako poštovan od najšire publike do akademika koji su, po sopstvenom priznanju, „od Dobrice čuli toliko narodnih mudrosti da bi mogao da se napiše ozbiljan naučni rad iz više društvenih oblasti“.
sa urednikom portala UCENTAR

Dobrica Erić je rođen 22.8.1936. godine u selu Donja Crnuća u blizini Gornjeg Milanovca u tradicionalnoj šumadijskoj seljačkoj porodici. Četiri razreda osnovne škole završio je u Vraćevšnici.

Dobrica je napisao više romana, 23 zbirke pesama, pet pozorišnih drama i više od 40 knjiga za decu. Njegova dela prodata su u više od milion primeraka, sva su doživela po nekoliko izdanja, a prevođen je i na više jezika. Udruženje književnika Srbije, 2012. godine predložilo je Dobricu Erića za dopisnog člana SANU. Bio je urednik časopisa Raskovnik, Poletarac Duška Radovića i izdavačke kuće Nolit. Udruženje za zaštitu ćirilice nosi ime Dobrica Erić. Malo je poznato da je upravo on napisa vanvremenski hit Miroslava Ilića „Voleo sam devojku iz grada“.
Dobrica Erić je sahranjen na seoskom groblju u Donjoj Crnući.

ucentar.rs 


!!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti,
događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na FB UCENTAR
skinite našu aplikaciju ANDROID

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar