Boris Tadić za N1: „Vučić i Brnabić su naši Sanaderi“

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić i programski direktor Beogradskog fonda za političku izuzetnost Marko Savković izjavili su u emisiji „N1 direktno“ da je rezolucija Evropskog parlamenta važna, kao i to što se u njoj pominju konkretni slučajevi, odnosno afere o kojima se u Srbiji priča poslednjih godina, poput Jovanjice, rušenja u Savamali, ili dešavanja u vezi sa Telekomom. Tadić smatra i da opozicija na sledeće izbore, ukoliko se za njih stvore fer uslovi, treba da ide u više kolona. Savković dodaje da postoji nada da međustranački dijalog može da uspe, ali da je svestan da je ta nada „tanka“.

Poslanici EP usvojili su 25. marta izveštaj o Srbiji sa 538 glasova za, 69 protiv i 79 uzdržanih. Afere Krušik, Jovanjica, Telekom Srbija, kao i rušenje u Savamali, ostale su u izveštaju EP o Srbiji, nakon što je Evropski parlament na plenarnoj sednici izglasao drugi deo člana 24. Poslanici su, nakon zahteva Evropske narodne partije, glasali o ovom članu “po delovima” (split vote), a sva tri su na sednici usvojena, piše EWB. Drugi deo, u kom se ove afere pominju, izglasalo je 407 poslanika EP za, dok je protiv bilo 198. U konačni tekst izveštaja uključena je i osuda napada na portal KRIK i nevladinu organizaciju CRTA, prenosi EWB.

Tadić kaže da je važno što se konkretni slučajevi pominju u rezoluciji Evropskog parlamenta, ali da to nije prvi put.

„EP je uvek sagledavala kakvi su problemi vezani za korupcionaške afere, i to nije posebno iznenađenje, ali je ovog puta akcenat jasno postavljen, jer je u javnosti uspeo pokušaj obnarodovanja tih afera, da se pokaže u kojoj meri je ukradena država od građana, da se vidi ko krade njihov novac na organizovani način koji ima snažnu podršku stranke na vlasti“, kazao je Tadić.

Podseća da je Hrvatska ušla u EU nakon što je privela kraju aferu Sanader.

„Ne mislim da postoji srpska verzija afere Sanader. Mi imamo nekoliko otvorenih afera, i ja ih ne bih rangirao. Govori se i o situaciji sa Savamalom, koja nije razrešena, i o ostalim, sve zajedno“, kaže Savković.

Tadić se, međutim, ne slaže s njim.

„Svi ti slučajevi koji se pominju u ovom izveštaju, mogli su da budu deo i nekih prethodnih. Nije sad nastala Jovanjica, Savamala… Imamo mi ‘Sanadere’ ovde, to su Vučić i Brnabić, jer kriminal kreće od vrha…U naše vreme je taj kriminal kretao od kriminalaca i pojedinih tajkuna, sada nema jasne razlike između partije na vlasti i organizovanog kriminala“, kazao je Tadić.

Na pitanje zašto se ove afere onda pominju tek sada, predsednik SDS-a kaže – zbog Kosova.

„Mnoge zemlje EU koje su imale dominantan uticaj bile su za Srbiju vezane Kosovom i Metohijom i želele su da se taj problem reši prema njihovoj agendi, uglavnom priznanjem nezavisnosti Kosova. Kada su videli da ovaj režim neće da im isporuči Kosovo, kada je prošlo određeno vreme, dolaze na svetlo dana naplata starih računa“.

Ranije je EU, kaže Tadić, bila blagonaklona prema Vučiću zbog Kosova, ali pošto nema „izručenja“ nezavisnosti, ide, kako kaže, oprobana tehnika drugih pritisaka.izvor: N1

ucentar.rs  
!!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti,
događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na FB UCENTAR
skinite našu aplikaciju ANDROID
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar