sindikat radnika „FIAT“: „U Slovačku samo dobroboljno“!

„Ponudu radnicima Fijata da odu na rad u Slovačku, na period od godinu dana, Sindikalna organizacija samostalnog sindikata „Fijat automobili Srbija“, razume kao omogućavanje radnicima da steknu nova iskustva u očekivanju pune uposlenosti fabrike u Kragujevcu„, kažu sindikalci u svom saopštenju.

Prema njihovim rečima, „Sindikalna organizacija ne utiče na odluke radnika da li će da prihvate ponudu poslodavca FCA Srbija i odluče se za rad u Slovačkoj, jer je rezultat dveju volja i zasnovan je na dobrovoljnosti“.

-Podsećamo radnike Fijata i širu javnost, da shodno „Zakonu o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti“, da upućivanje radnika na rad u inostranstvo, ukoliko se prilikom zapošljavanja radnik nije saglasio da pristaje na rad u inostrtanstvu, može da bude isključivo na dobrovoljnoj osnovi. Pri tome je poslodavac, koji upućuje radnika na rad u inostranstvo, u obavezi da o svom trošku za tog radnika obezbedi smeštaj i ishranu, kao i da obezbedi prevoz za odlazak i povratak sa posla ili naknadu troškova u te svrhe.Takođe, poslodavac je u obavezi da za te radnike obezbedi zdravstveno i penzijsko osiguranje- kaže se u saopštenju koje je potpisao .predsednik Saša Đorđević

Oni „ističu da je dobrovoljnost jedini model koji je za našu organizaciju prihvatljiv, kada se radnici upućuju na rad u inostranstvo i mora biti u skladu sa pozitivnim propisima Republike Srbije, što je potvrdio i Odbor Sindikalne organizacije svojim odlukama“.

-Sindikalna organizacija FAS, u skladu sa svojom ulogom, biće zaštitnik slobodno izražene volje radnika. Traženje nekog drugog modela, kojim bi se radnici uputili na rad u inostranstvo, suprotno njihovoj volji, nadamo se neće se dogoditi, i ne bi imalo našu podršku- ističe se u saopštenju Sindikalna organizacija samostalnog sindikata „Fijat automobili Srbija“.ucentar.rs
!!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti,
događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na FB UCENTAR
skinite našu aplikaciju ANDROID

1 Comment

  1. Анонимни
    05/04/2021 - 3:06 pm

    Citiram sindikalca ,,ukoliko se prilikom zapošljavanja radnik nije saglasio da pristaje na rad u inostranstvu, može da bude isključivo na dobrovoljnoj osnovi“…koliko sam upućen a i član sindikata to zna, da su verovatno svi radnici potpisali navedenu saglasnost. Što znači ko odbija da ide, ujedno krši ugovornu obavezu prema poslodavcu, a to dalje iziskuje moguć otkaz bez otpremnine zbog nepoštovanja ugovornih obaveza, što je verujem jedna od opcija da se smanji broj radnika.

    Reply

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.