Kragujevac: preti li gašenje JSP-„SVASTIKA“ udarila u dance!?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Državni revizori otkrili su niz nepravilnosti u radu JSP i naložili njihovo hitno otklanjanje. To za sobom povlači osnovanu sumnju da gradsko Javno stambeno preduzeće neće preživeti aktuelnu lokalnu vlast i direktorovanje Snežane Ćirković- jer otklanjanje pomenutih neregularnosti podrazumeva da JSP u najkraćem roku preda gradu nepokretnosti kojima upravlja. Čirkovićka je svastika bivšeg gradonačelnika Radomira Nikolića.

Ovo za UCENTAR tvrde nezvanično naši izvori koji mesecima upozoravaju na nepravilnosti i nelogičnosti u radu JSP.

-Radi se o više stanova i lokala kojim JSP upravlja tridesetak godina i od toga ubira prihode od oko 13 miliona dinara godišnje zašta i uredno plaća pripadajuće poreze. Radom revizora konstatovano je da ovakav vid gazdovanja nepokretnom imovinom nije na vreme usklađivan sa zakonima i propisima koji su se u međuvremenu više puta menjali, pa je naloženo da se praktično otkine jedina preostala grana na kojoj sedi JSP- kažu naši sagovornici koji su imali uvid u nalaze revizora.

Podsećamo da smo u serijalu „Svastika“ pisali o, u najmanju ruku, čudnim odlukama direktorke Snežane Ćirković da ukine službe koje su preduzeću donosile profit i zbog čega je veliki broj zaposlenih otpušten što dodatno opterećuje finansije preduzeća. Većina radnika je otpuštena mimo zakona tem kako stoje stvari  JSP će morati da isplati ogromna obeštećenja za plate, doprinose i slično, naravno uz pripadajuće kamate.

Lidija Delibašić, bivša direktorka u JSP: „Ne vidim svetlu budućnost“
– Ako se informacija pokaže tačnom, preduzeće ostaje bez poslednjeg izbora prihoda koji ionako nije bio prevelik. Nastavlja se niz nerazumnih odluka koje neminovno vode do gašenja preduzeća. Apsordno je da JSP radi objedinjenu naplatu a da u njoj uopšte ne učestvuje ni jednom jedinom uslugom. Gašenjem Matične evidencije i Službe održavanja kojom smo bili neposredni učesnici SON-a prestala je i sama opravdanost da se JSP bavi naplatom. Ako sada zaista nepokretnosti u vidu stanova i lokala kojim upravlja JSP pređu na drugi nivo staranja, samo preduzeće gubi svaki smisao. Priča o subvencijama je ekonomski neodrživa. Ne vidim svetlu sudbinu zaposlenih u JSP“, kaže ona i dodaje da bi volela da je vreme demantuje ali da se to neće dogoditi.

-Ako se uzme u obzir i skandalozna naplata građanima praktično nepostojećih troškova, njihovo vraćanje u smislu povratka dela novca i ogroman broj tužbi koje i dalje svakodnevno pristižu, opravdana je zabrinutost za opstanak JSP i sudbinu zaposlenih koji, po svemu sudeći, uskoro moraju da se suoče ili sa gubitkom posla ili sa neprimanjem zarade, što je logična posledica katastrofalne politike i grada kao osnivača preduzeća i direktorke Ćirković-kažu sagovornici UCENTAR koji su se i prvi okuražili da izađu u javnost povodom direktorovanja direktorke, koja je inače svastika bivšeh gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića.

Oni kažu da je situacija u JSP kaže da je atmosfera u preduzeću izuzetno loša, međuljudski odnosi poljuljani a među zaposlenima vlada strah od gubitka posla.

Ljiljana Ćirković

„Svi su uvereni da je ovo kraj. Navodno je grad obećao da će kroz subvencije nadomestiti 13 miliona koje smo godišnje prihodovali od stanova i lokala, ali niko ne veruje da je to realno. Ljudi u tome ne vide ekonomsko opravdanje i veoma zu zabrinuti za svoju i egzistenciju svojih porodica“, kažu zaposleni i napominju da će služba koja radi na poslovima vezanim za upravljanje stanovima i lokalima najverovatnije biti ugašena kao i ranije ugašene službe koje su preduzeću donosile novac.

Dodaje da se dokumentacija oko primopredaje radi u polutajnosti što dodatno podgreva nepoverenje i daje prostor spekulacijama unutar samog preduzeća. Kažu da je među njima „procurela“ vest da se zapravo radi i nekoj vrsti političkih manevara- ali da niko ne vidi šta je suština.

-Da li zaposlene čeka novi talas otpuštanja ili će ostati u preduzeću i dobijati novac iz subvencija, dakle novac svih Kragujevčana ostaje da se vidi. Poznato je da je teško pomiriti ekonomsku logiku i socijalni mir unutar javnog sektora. Imajući u vidu dosadašnja iskustva u JSP se boje da će na gubitku biti pre svega zaposleni- kažu naši sagovornici.

 

Pitanja koja su ostala bez odgovora… 

Snežani Ćirjaković uputili smo juče pitanja vezana za razne teme što se tiče poslovanja JSP. Kao i za aktuelni problem. Do objavljivanja ovog članka odgovor nije stigao.

Svastika nije dugme…

1) Da li su revizori prilikom kontrole rada JSP utvrdili da rukovođenje stanovima i lokalima-od kojih JSP ubire 13 miliona dinara nije po zakonu, odnosno da „gazdovanje nepokretnom imovinom nije na vreme usklađivan sa zakonima i propisima“?

2) Da li će se ta imovina vratiti gradu Kragujevcu u vlasništvo?

3) da li će biti ugašena služba koja rukovodi naplatom prihoda od stanova i lokala?

4) Da li će biti otpuštanja radnika?

5) Koliko godišnje JSP koštaju angažovani advokati?

6) Da li je samo jedan privatni izvršitelj iz Kragujevca dobio od JSP šest hiljada predmeta, čime je ostvario zaradu od oko 480 hiljada evra?ucentar.rs 
!!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti,
događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na FB UCENTAR
skinite našu aplikaciju ANDROID
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar