počela realizacija Severne obilaznice- kapitalnog projekta za Kragujevac i region!

Formirana Radna grupa za izgradnju Severne obilaznice oko Kragujevca i izgradnji državnog puta od Kragujevca do Mrčajevca. Sastanku u Vladi Republike Srbije prisustvovali gradonačelnici Kraujevca, Kraljeva, Čačka i Knića

U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture danas je održana konstitutivna sednica Radne grupe za praćenje i realizaciju projekta „Izgradnja severne obilaznice oko Kragujevca i izgradnje državnog puta od Kragujevca do veze sa državnim putem  u Mrčajevcima“, na čijem je čelu kao predsednik Radne grupe ministar Tomislav Momirović. Članovi radne grupe su uz predstavnike ministarstva, JP Puteva Srbije i direktora Koridora Srbije Aleksandra Antića i gradonačelnici sa timovima svih lokalnih samouprava iz gradova: Kragujevac, Kraljevo, Čačak i opštine Knić.

-U toku je izrada planske i projektne dokumentacije za ovaj putni pravac, u čijoj će predstavnici svih opština aktivno učestvovati. Nosilac izrade planske i projektne dokumentacije su JP Putevi Srbije, a investitorsku funkciju u procesu izgradnje deonice obavljaju Koridori Srbije. Očekivani period završetka izrade planske i projektne dokumentacije je do kraja 2021. godine, kada se može očekivati početak prvih pripremnih radova. Na sastanku je potvrđeno da će se posebna pažnja posvetiti teritoriji opštine Knić zbog pitanja bavljenja poljoprivredom u tom kraju i da će se svi zahtevi lokalne samouprave posebno uvažiti- kaže se u saopštenju Ministartsva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture .

Izgradnja Severne obilaznice oko Kragujevca je izuzetno važan projekat. Pomenuta obilaznica planiranom trasom povezuje i najznačajnije ulazno izlazne pravce: državni put Batočina-Kragujevac-Kraljevo, državni put  Kragujevac-Topola, državni put Kragujevac-Gornji Milanovac i izlazni krak državnog puta  Batočina-Kragujevac-Kraljevo, prema Kraljevu i Čačku. Izgradnja Severne obilaznice oko Kragujevca će dovesti do punog izražaja pogodnog saobraćajno geografskog položaja i povoljne saobraćajne pristupačnosti grada i njegov značaj u regionu i državi, konstatovano je na sastaku.

-Državni put od Kragujevca do veze sa državnim putem  u Mrčajevcima, povezivaće  če  deonicu državnog puta Pojate-Preljina sa Severnom obilaznicom grada Kragujevca, To će doprineti opštem napretku investicionih ulaganja u infrastrukturu i ubrzanje ukupnog ekonomskog razvoja gravitacionog područja, kao i smanjenju vremena putovanja, boljim uslovima vožnje i unapređenja drumskog saobraćaja kroz rešavanje pitanja protoka i smanjenje zadržavanja drumskih vozila. Pri tome, ne treba potceniti ni međusobni uticaj visoko kvalitetnog putnog pravca i regionalnog razvoja. Pomenuti putni pravac rezultiraće ekonomskim, bezbedonosnim, ekološkim i drugim efektima, kao i boljim nivoom usluge za učesnike u saobraćaju- kaže se u saopštenju ministarstva sa sastanka.ucentar.rs  foto MiNGSI
!!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti,
događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na FB UCENTAR
skinite našu aplikaciju ANDROID

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.