Pavle Zelić o vakcinaciji: jeftini odgovori ne mogu da demantuju hiljadu strana nauke!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva kaže da građani treba da veruju zdravstvenim radnicima, da se sa njima posavetuju o vakcinama i lekovima i da ne traže jeftine odgovore na nekim drugim mestima, gde će neko u jednom pasusu pokušati da demantuje ono što se nalazi na hiljadama stranica.

Pavle Zelić je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, pokazao nacionalni registar za lekove za 2021. godinu i objasnio da sve što se u njemu nalazi zdravstveni radnici moraju da znaju kako bi na efikasan način prepisivali lekove, a u ovim pandemijskim uslovima i davali savete o vakcinama.

ntuje ono što se nalazi na hiljadama stranica.

Pavle Zelić je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, pokazao nacionalni registar za lekove za 2021. godinu i objasnio da sve što se u njemu nalazi zdravstveni radnici moraju da znaju kako bi na efikasan način prepisivali lekove, a u ovim pandemijskim uslovima i davali savete o vakcinama.

Razgovor Nemanja Milutinovića sa Pavla Zelića

„Mi smo sada zasuti informacijama preko društvenih mreža, medija. Zato apelujem na građane da veruju nama, zdravstvenim radnicima, da se posavetuju i da ne traže jednostavne, jeftine odgovore na nekim drugim mestima, gde će neko u jednom pasusu pokušati da vam demantuje ono što se nalazi na hiljadama stranica“, naglasio je Zelić.

Prema njegovim rečima, edukacija o lekovima se nikada ne završava. Dodaje da su građanima ponuđene vakcine, ali oni ne znaju kako da odaberu i onda traže laka rešenja, a rešenje je samo u savetu sa zdravstvenim radnikom.

Zelić je rekao da na dnevnom nivou odgovara na desetine upita građana. „Želim da ohrabrim ljude da se vakcinišu, da razbijem bilo kakvu misteriju oko vakcina“, naveo je i objavio broj telefona svoje kancelarije kako bi građani mogli da ga pozovu i posavetuju se: 011/3951-139.

Pitanja koja mu obično postavljaju su da li smeju da se primenjuju vakcine kod određenih alergijskih reakcija, penicilinskih šokova, da li smeju da se primene kod određenih zdravstvenih problema…

Zelić je rekao da je Agencija za lekove i medicinska sredstva uspela da se nijednog trenutka ne čeka na vakcine, da su napravljeni timovi koji se samo time bave.

O Astra-Zeneki

Najviše polemike izazvala je vakcina Astra-Zeneke. Na ovu konstataciju Zelić kaže da nijedno referentno međunarodno telo SZO i Evropska agencija za lekove, kao ni Agencija za lekove Srbije nije nikada izdala ograničenje za primenu Astra-Zenekine vakcine.

„Mi gledamo neželjene reakcije. SZO i Evropska agencija za lekove su dale jasan stav da ne treba ograničiti ovu vakcinu u njenoj primeni, jer je korist neuporedivo veća od rizika. Sve tromboze koje su do sada uočene su pod praćenjem. Srpska Agencija za lekove je 17. marta i 24. marta dala dva obaveštenja, pozivajući zdravstvene radnike da prate šta se dešava. Nama do danas nije nijedan slučaj nedvosmisleno potvrđen da ima ikakve veze stvaranje ugrušaka sa ovom vakcinom“, istakao je Zelić.

Poručio je da ova vakcina, kao i sve, zadovoljava visoke standarde kvaliteta i može da nastavi da se primenjuje.

Kada je reč o vakcini Moderne, kaže da ta kompanija još nije podnela zahtev za registraciju, u toku su pregovori i očekuje se da će se i ona naći u ponudi.

Međutim, navodi da imamo vakcina i sa Zapada i iz Rusije i Kine sasvim dovoljno, više od 3,5 miliona doza je ušlo u Srbiju i to je za sada više nego dovoljno za imunizaciju.

Još četiri vakcine u procesu u Evropskoj agenciji za lekove

„U Evropskoj agenciji za lekove su u procesu još četiri vakcine Sinofarm, Sinovak, Novavaks i Kurevak. Svi želimo da obezbedimo široki dijapazon, ali mislim da je Srbija ima jedan neverovatan uspeh, a to je da na vakcinalnim punktovima bude dovoljno vakcina“, istakao je Zelić.

AGENCIJA ZA LEKOVE  FOTO: NIKOLA FIFIC

Objašnjava da se sve vakcine intenzivno prate i da su neželjene reakcije izuzetno retke – imamo 755 prijavljenih neželjenih reakcija za sve četiri vakcine, to je jedna prijavljena reakcija na 3.973 imunizovana građana.

Navodi i da su sve te reakcije bile blage – otok, crvenilo, bol, visoka temperatura, bol u mišićima, mučnina i prolaze u roku od nekoliko dana, što, kako kaže nije ništa zabrinjavajuće.

Kada je reč o onima koji pokušavaju da se okoriste u pandemijskim uslovima, Zelić je naveo primer da se na Dark netu prodaju vakcine Moderne i Fajzera, a sajt se nalazi u Beču, kupuje se bitkoinima, što je teška kriminalna aktivnost.

„To je sve moglo i nas da snađe da nemamo dovoljno vakcina. Moramo da budemo svesni koliko smo srećni da imamo dovoljno vakcina. Albert Kami je u svom čuvenom romanu Kuga rekao da će kuga poslati svoje pacove u neki srećni grad, mi smo taj srećni grad“, naveo je Zelić.ucentar.rs foto: printskrin/RTS
!!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti,
događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na FB UCENTAR
skinite našu aplikaciju ANDROID


Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar