Fakultet inžinjerskih nauka vuče Kragujevac napred!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Fakultet inženjerskih nauka ima posebno mesto na Univerzitetu u Kragujevcu jer se tu školuju mladi kadrovi potrebni novim stranim i domaćim kompanijama koje se u našem gradu, kao industrijskom centru razvijaju, rekoa je danas prilikom posete Nikola Dašić, gradonačelnik Kragujevca.

Sam Univerzitet, a posebno ovaj fakultet vuče razvoj grada Kragujevca imajući u vidu da se svaki investitor prilikom dolaska interesuju za kvalifikacije na tržištu radne snage. Svedoci smo da u poslednjih nekoliko godina imamo veliki priliv investicija a i danas imamo zainteresovanih, jer smatraju da Kragujevčani koji izlaze sa ovog fakulteta mogu da preuzmu breme jedne ozbiljne proizvodnje apsolutno u skladu sa svim svetskim standardima. Zbog toga nam je značajno da obiđemo fakultet i razgovaramo o tome kako Grad može da pomogne u ovim otežanim uslovima da bi lakše funkcionisali, jer su i oni tu da pomognu gradu, poručio je Dašić.

Fakultet inženjerskih nauka se vrlo dinamično razvija a najviše nas afirmišu naše laboratorije za automatiku, dinamička ispitivanja materijala i bioinženjering laboratorija koja sprovodi istraživanja od veštačke inteligencije do PCR testova kazao je dekan Fakulteta inženjerskih nauka, prof. dr Dobrica Milovanović. Iako poseduje istraživačke centre sa kojima dostiže sam vrh svetske nauke, naša globalna težnja je školovanje inženjera kako bi bili servis gradu i okruženju.

U poslednje dve godine smo potpisali ugovore sa preko 20 kompanija, počev od Simensa, Minda i svih ostalih, i to na njihovu inicijativu, jer kako objašnjava Milovanović, kompanije žele blagovremeno da obezbede studente za praksu kako bi posle mogli da ih vežu za sebe. Naši studenti i master i osnovnih studija rade pre nego što završe fakultet. Fakultet inženjerskih nauka, pored mašinaca školuje i elektroinženjere, a s obzirom na to da je u završnoj fazi akreditacija za program inžinjerstva za zaštitu životne sredine očekujemo da ćemo u junu raspisati konkurs za najmanje 40 novih polaznika tog studijskog programa koji realizujemo zajedno sa Prirodno matematičkim fakultetom, kazao je dekan FIN.  U postupku je i proces dobijanja sertifikata kojim bi laboratorija za bioinženjering mogla da radi i PCR testove.

Inače, studenti Fakulteta inženjerskih nauka gradonačelniku Kragujevca predstavili su danas i Solarnu klupu za punjenje mobilnih uređaja, a koju su sami projektovali i izradili.




ucentar.rs foto: SGK
!!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti,
događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na FB UCENTAR
skinite našu aplikaciju ANDROID
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar