Kreće „rehabilitacija“ najlepšeg dela Kragujevca!

USkupštinskoj sali u Kragujevcu danas je održana prva sednica Radnih timova za preduzimanje aktivnosti na rehabilitaciji i regeneraciji kulturno istorijske celine kompleksa „Knežev arsenal“. Timove, stručni i operativno-tehnički čine ugledni urbanisti, arhitekte, profesori Univerziteta u Kragujevcu, predstavnici Šumadijskog okruga, grada Kragujevca i uspešni pojedinci poznavaoci privrednih kretanja i kreativne industrije.

Mi danas i formalno krećemo u jedan mnogo veliki posao i ozbiljan dugotrajan proces ali je naša ideja da on započne što pre, kazao je pomoćnik gradonačelnika za međunarodnu saradnju i koordinator Radnog tima. Gradsko veće formiralo je Radno telo koje će se baviti isključivo pitanjem kompleksa Vojno tehničkog zavoda odnosno Kneževog arsenala i njega čine dva tima: operativno tehnički koji će rešavati probleme na terenu, odnosno svojinske i pravno – imovinske odnose i stručni tim koji će idejno osmisliti sadržaje na ovom prostoru. Ideja je da na tom prostoru stvorimo jedan „mali grad“ novi u potpunosti koji će pre svega biti centar kreativnih industrija, a sa ugostiteljskim objektima, obrazovnim i kulturnim sadržajima i centar okupljanja svih generacija. Cilj je da očuvamo industrijski ambijent ovog prostora i iznutra ga oplemenimo modernim sadržajima koji će kao privredni i turistički potencijal istakao je Kovačević u potpunosti promeniti sliku i imidž grada Kragujevca u Srbiji i svetu. Kada je reč o finansijskim sredstvima neophodnim za realizaciju projekta, pomoćnik gradonačelnika je rekao da je grad Kragujevac na dobrom putu da ih obezbedi iz fondova Evropske unije ali i od investitora. Kako bi obavili završne razgovore sa potencijalnim investitorima, mi moramo tačno da znamo sa kojim zemljištem i sa kojim objektima raspolažemo i upravo su to zadaci radnog tima u narednom periodu, kazao je Kovačević.

U radu sednice Radnog tima za preduzimanje aktivnosti na rehabilitaciji i regeneraciji kulturno istorijske celine kompleksa „Knežev arsenal“ učestvovao je i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić koji je kazao da Vojno tehnički zavod ima veliki arhitektonski i istorijski značaj i težinu, jer to nema ni Beograd ni bilo koji drugi grad na Balkanu. Imajući u vidu da ideje postoje decenijama unazad a da realizacije nema, gradonačečnik Dašić je prodložio da za početak pažnja bude usmerena  na mašinsku radionicu i njenu namenu jer je ona imovinski rešena.

Inače, kako je danas rečeno grad Kragujevac je sa Univerzitetom u Kragujevcu, FILUM-om i Arhitektonskim fakultetom u Beogradu sklopio sporazum na osnovu koga će studenti master studija na primeru mašinske radionice raditi na temi urbane inovacije u zaštiti i revitalizaciji industrijskog nasleđa  Radove će nakon održanih panela, stručnih rasprava i skupova oceniti stručni žiri. 

3 Comments

 1. Dule
  14/04/2021 - 6:57 pm

  Veoma vazan projekat. Bice to za ponos, Kragujevca i Sumadije ! Bravo Nikola!

  Reply
 2. Теодор
  15/04/2021 - 8:14 am

  10 godina kasnije – nova zgrada FILUMA će biti u Kneževom arsenalu, konačno odlučeno da se krene u rekonstrukciju porušenih zgrada.
  20 godina kasnije – na mestu Kneževog arsenala će biti izgrađen park – pošto su zgrade odavno nestale i sve je sravnjeno sa zemljom .
  30 godina kasnije – otvara se novi tržni centar na mestu nekadašnjeg Kneževog arsenala.

  Reply
 3. Brankica
  18/04/2021 - 4:52 pm

  Dasicu zahvali se Dobiju za pokretanje ovog ali i mnogo drugih projekata. Krivo mi je u ime gradjana Kragujevca kakvog ste čoveka oterali.

  Reply

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.