još jedna beba obolela od kovida… Sve više dece na lečenju!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

NA bolničkom lečenju od korona virusa u Opštoj bolnici u Kikindi je i dvomesečna beba, koja je u stabilnom stanju i lekari se nadaju da će se uspešno oporaviti. Beba se nalazi u crvenoj zoni na Dečjem odeljenju bolnice, pišu novosti.rs

– Ova beba je naš najmlađi pacijent koji se leči od virusa korona i nije vitalno ugrožena. Na lečenju trenutno imamo 49 pacijenata. Na respiratoru je žena od 67 godina, njeno stanje je vrlo složeno i anesteziolozi se svim snagama bore za njen život – naveo je direktor bolnice dr Mirko Stojisavljević.

Na žalost, novorođenče iz Kragujevca, koje je na svet stiglo zaraženo koronavirusom i završilo na respiratoru, bilo je nekoliko dana u teškom stanju. Prebačeno je iz Kragujevca na Univerzitetsku dečju kliniku Tiršova gde je preminula- saopštila je tada direktorka Klinike za pedijatriju u Kragujevcu Anđelka Stojković.

Pedijatar Saša Milićević izjavio je u Danu uživo da se u poslednje vreme beleži sve više slučajeva koronavirusa kod dece sa teškom kliničkom slikom, i ocenio da virus „napada“ sve mlađu populaciju dece.

„Događa se ono čega smo se stalno pribojavali, da će virus da se „okrene“ prema deci. To se događa, i vidi se prema broju pacijenata u ambulanti. Vidi se i prema broju hospitalizovanih pacijenata, po terapiji, i na žalost i po fatalnim ishodima. Broj dece u bolnicama je porastao, i to ne samo tinejdžera, kao što je bilo do skoro, već i onih najmlađih pacijenata“, kaže Milićević.

Na pitanje da li to ima veze na novim sojevima, on odgovara da  je „najverovatnije to“, i objašnjava da virus traži način, jer „kao što postoji naš Krizni štab“, ima utisak da „postoji i njihov Krizni štab, koji pokušava da nađe način i okrene se prema deci“.

„Deca su do sada bila pošteđena, pa kao da su virusi pronašli put da mogu dalje da budu u živom organizmu, tako da su sada ‘krenuli’ u dečiju populaciju. zbog toga moramo zato da se svi u tom pravcu mobilišemo“, upozorava Milićević.ucentar.rs foto printskrin/ilustracija
!!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti,
događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na FB UCENTAR
skinite našu aplikaciju ANDROID


Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar