PUZA zaslužni građanin Grada Kragujevca!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Odlukom odbornika Skupštine grada, a na predlog gradonačelnika Nikole Dašića, zvanje Zaslužni građanin grada Kragujevca dodeljuje se Mirku Puzoviću za izuzetan i višegodišnji doprinos afirmaciji Grada u zemlji i inostranstvu. Puzović, proslavljeni jugoslovenski bokserski reprezentativac tokom uspešne karijere bio je po tri puta prvak države, Balkana i osvajač „Zlatne rukavice“. Dva puta je bio vicešampion Evrope, a 1982. na Svetskom prvenstvu u Minhenu osvojio je bronzanu medalju. Bio je član Bokserskog kluba Radnički iz Kragujevca. Najveći uspeh u karijeri bilo je osvajanje bronzane medalje na Letnjim olimpijskim igrama 1984. u Los Anđelesu.

Odbornici Skupštine grada, na sedmom redovnom zasedanju, usvojili su i Odluku o dodeli Godišnje nagrade grada Kragujevca – Đurđevdanske nagrade za dela koja su postala dostupna javnosti u 2020. godini.

Pred Komisijom za ocenu predloga kandidata za dodelu Godišnje nagrade našlo se 22 predloga. S obzirom na to da je odlukom o priznanjima grada moguće izabrati svega osam kandidata, zadatak nije bio lak jer su svi kandidati ponos grada, ali smo morali da postupimo u skladu sa normama, rekla je obrazlažući predloge Sanja Tucaković predsednica Komisije i članica Gradskog veća za lokalnu samoupravu.

U oblasti umetnosti dobitnik Đurđevdanske nagrade je Udruženje građana „Opera Nova Kragujevac“ za premijerno izvođenje operske predstave Kristofa Vilibalda Gluka „Orfej i Euridika“. Namera Komisije je bila da na taj način podrži udruženje koje se već godinama bori za oživljavanje operske scene i u tome uspeva, s obzirom na to da je predstava bila spektakl i izazvala veliko ineteresovanje publike, istakla je Sanja Tucaković.

U oblasti nauke opredelili smo se za Prof. dr Maju Anđelković za objavljena dva trojezična monografska dela – prevod sa srpskoslovenskog dela Svetog Save „Žitije Svetog Simeona“ i propratne tekstove.

U oblasti medicine predložili smo dr Boru Evtova, posthumno, za izuzetan doprinos medicini tokom radnog veka, koji je nažalost preminuo od posledica COVID – 19.

U oblasti obrazovanja Komisija se opredelila za Iliju Vitoševića, Petra Mihajlovića i Mitra Arsovića, koji su na 6. Evropskoj geografskoj olimpijadi ( Egeo ) osvojili dve zlatne i jednu bronzanu medalju u konkurenciji 100 učenika iz 15 zemalja.

U oblasti sporta bilo je dva kandidata. Opredelili smo se za Gorana Ilića za uspehe na bodibilding takmičenjima – osvojenim prvim mestima na Balakanskom i Dajmond kupu, kao i trećem mestu na Svetskom prevenstvu.

U oblasti humanitarnog karaktera bilo je dosta predloga. S obzirom na to da imamo pravo da dodelimo dve nagrade u istoj oblasti Komisija je, istakla je Tucaković, predložila Dom zdravlja Kragujevac i zaposlene, jer u kontinuitetu nesebično sebe daju već duže od godinu dana. Drugi predlog je Igor Janković za ispoljenu hrabrost i požrtvovanost prilikom spašavanja učesnika saobraćajne nesreće iz korita reke Lepenice.

Nagrade će, tradicionalno, biti uručene 6. maja na Dan grada na svečanoj sednici Skupštine grada.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar