MUKE peruanske.. Zoran Jakšić,vođa klana Amerika- ponovo pokušao bekstvo iz zatvora!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Zoran Jakšić, jedan od vođa takozvanog klana Amerika, koji u Peruu robija 25 godina zbog šverca 800 kilograma kokaina, opet je pokušao bekstvo iz zatvora, prenosi La Republika.

Istražitelji su saznali da Jakšić opet planira bekstvo tako da su brzo reagovali.

– Jakšić je uz velike mere bezbednosti, koje su uključile i helikoptere iz nacionalne policije, prebačen u strogo čuvani zatvor u vojnoj bazi Kalao. Ova velika i spektakularna akcija prebacivanja Srbina koji je na tamošnjim prostorima usko vezan sa meksičkim kartelom „Sinaloa“ održana je u sredu veče – prenose peruanski mediji.

Poznati su i detalji akcije prebacivanja Jakšića u vojni zatvor.

– Zbog njegovog premeštaja mobilisan je čitav kontingent agenata iz specijalne jedinice SUAT kako bi osujetili eventualni pokušaj Jakšićevih ljudi da ga oslobode. Takođe, dva helikoptera sve vreme su nadgledala celu rutu, sve dok Jakšić nije bezbedno ušao u vojnu bazu – prenose peruanski mediji.

Peruanske vlasti do sada nisu objavile detalje o najnovijem planu bekstva Jakšića.

Podsetimo, Jakšić je i ranije pokušavao da pobegne iz peruanskog zatvora. Krajem prošle godine peruanska policija otkrila je tunel dugačak 200 metara u blizini zatvora „Kastro“ i tada je policija dobila informacije da Jakšić planira bekstvo.

– U februaru 2019, najverovatnije kad je shvatio da neće moći da iskoristi tunel, Srbin je pokušao da pobegne kad su ga stražari sprovodili na lekarski pregled. Navodno, požalio se na tegobe, pa je odveden u bolnicu, ali je bekstvo sprečeno – kazao je tada izvor iz istrage.

Jakšić je inače uhapšen u julu 2016. u akciji američke DEA u trenutku kad je s lažnim dokumentima pokušao da pobegne u Ekvador. Tokom istrage je utvrđeno da je tokom skrivanja u Južnoj Americi koristio 46 identiteta.

Isprva je  Jakšić  osuđen  na kaznu od 20 godina zatvora nakon što ga je sudsko veće u Peruu proglasilo krivim za šverc droge u Evropu morskim putem i preko mula. Osim toga, peruanski mediji su naveli da ga je sud oglasio krivim za vođenje internacionalne bande „Amerika“. Jakšić će, prema navodima medija, morati da plati i novčanu kaznu 14.000 evra.

– Tokom suđenja prikupljeno je dovoljno dokaza koji su pokazali odgovornost Jakšića za šverc četiri flaše u kojima se nalazio kokain, kao i povezanost s kriminalnim organizacijama – navodi se u odluci suda.

U odluci suda ukazuje se da je Jakšić vođa grupe „Amerika“, koja je s kriminalnim aktivnostima otpočela u srpskoj prestonici devedesetih godina. Kako navode peruanski mediji, grupa je bila sastavljena od državljana bivših jugoslovenskih republika – Crne Gore, Bosne i Hrvatske.- Jakšić je imao deset identiteta, kao i tri internacionalne poternice, među kojima se nalazio i zahtev suda u Limi. Bio je tražen zbog finansiranja i vođenja bande narko-dilera, kao i ubistava počinjenih u Argentini, Australiji i Peruu. Ovo je razlog što je Jakšić koristio različite identitete kako bi izbegao pravdu – navode peruanski mediji.

Zoran Jakšić je u Peruu bio uhapšen zbog šverca narkotika još 1998, a 19. jula 2016. uhapsili su ga agenti DEA, u trenutku kad je pokušavao da napusti Peru i pređe granicu sa Ekvadorom. Tokom suđenja je tvrdio da je zaposlen kao građevinac, s platom od 3.000 dolara, a da je u Peruu na odmoru. Međutim, utvrđeno je da je odmor potrajao dve godine, a da je u međuvremenu koristio imena Zoran Jacić, Zoran Petrović i Nikola Marjanović. Posedovao je čak 30 pasoša s različitim imenima.Inače, samo jedan član sudskog veća bio je protiv osuđivanja Jakšića, uz navode da nije sakupljeno dovoljno dokaza koji bi potvrdili kriminalne aktivnosti, a pozivao se i na to što Jakšić nije imao prevodioca tokom procesa. Na presudu koja je doneta postoji mogućnost žalbe višoj instanci.

Jakšić poseduje zahteve za ekstradiciju iz Italije, Argentine i Grčke zbog kriminalnih dela kao što su trgovina ljudima, krijumčarenje droge i ubistva. DEA ga je identifikovala kao člana grupe „Amerika“, organizacije koja je operisala i po američkim državama.ucentar.rs foto: printskrin 
!!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti,
događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na FB UCENTAR
skinite našu aplikaciju ANDROID
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar