Danas je Velika sreda, dan kada se izbegavaju veselja!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Danas vernici Srpske pravoslavne crkve obeležavaju Veliki sredu, jedan od dana Strasne ili Stradalne sedmice. Toga dana se molitveno prisećamo žene grešnice koja je mirom pomazala Gospoda Isusa Hrista u Vitaniji u domu Simona gubavoga. Ovaj događaj u hrišćanstvu je posebno zabeležen jer je neposredno posle njega Juda izdao Hrista. Na ovaj dan prestaje se sa služenjem Preosvećene liturgije kao i sa čitanjem molitve Sv. Jefrema Sirina koju prate veliki darovi.
U bogoslužbenim pesmama dirljivo se i poučno porede postupci pokajane bludnice i učenika izdajnika. Služi se Veliko povečerje, a pre Liturgije sveštenik čita molitvu „Vladiko mnogomilostivi…“ Ovim se završava sve što je karakteristično za velikoposno bogosluženje i počinju posebna bogosluženja vezana isključivo za stradanja Gospodnja takozvana stradalna ili strasna bogosluženja.
Kod kuće se dan provodi u miru i molitvama. Mogu se raditi svi poslovi. Ništa se neće proslavlja i izbegavaju se svaka veselja. Dan protiče u isčekivanju događaja koji su konačno ostvarenje Gospodnjeg plana za spasenje čoveka.
Na ovaj dan nastavljaju se Veliki četvrtak i Veliki petak.
U Negotinskoj krajini i danas postoji običaj da se na ovaj dan bere biljka Burjan. Njoj se pripisuju magijske moći i veruje se da štiti od zlih i veštičjih sila, a u narodnoj medicini koristi za lečenje mnogih bolesti.
U nekim drugim delovima Srbije, recimo u Leskovačkoj Moravi, na Veliku sredu počinju da se boje jaja.


ucentar.rs foto printskrin
!!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti,
događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na FB UCENTAR
skinite našu aplikaciju ANDROID


Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar