Za dva dana četiri prijave protiv investitora Albanca u centru Kragujevca!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
U dva dana čak četiri prijave nadležnim inspekcijama podnete su protiv investitora koji je počeo radove na lokaciji u ulici Tanaska Rajića br. 55 u Kragujevcu. Na terenu novinari UCENTAR zatekli su građevinsku operativu kako vrši iskop zemljišta, a samo gradilište nije obeleženo po važećim propisima. Naime, nema istaknute table sa podacima koji upućuju na to ko je investitor, izvođač radova, eventualni podizvođači, broj projekta, projekat, ime arhitekte i ostalo što zakon nalaže. Fasada kuće penzionera Petra Cvetkovića već je pretrpela određena oštećenja za koje veruje da su nastala kao posledica vibracija građevinskih mašina koje su rušile raniji objekat koji se tu nalazio.
„Fasada od pikovanog kamena je napukla na više mesta. Ono što je mnogo veći problem je činjenica da je budući objekat planiran tako da će se mojoj kući primaći na samo desetak centimetara što podrazumeva potpuni prestanak dotoka prirodne svetlosti na nekoliko prozora sa te strane kuće. Investitor mi je već, drsko i bahato najavio, da će ukloniti i betonsku stazu oko kuće“, kaže Cvetković i dodaje da će angažovati geometra iako ima papire koji nedvosmisleno pokazuju da se gabaritima predviđenog objekta narušava njegov posed. Kaže da je nadležnim inspekcijama podneo prijave. Ali…
„Ne verujem u institucije sistema jer je iskustvo pokazalo da je mnogo korumpiranih. Imajući u vidu da je investitor albanskog porekla i da je veoma bahat, ne sumnjam da je i sada na delu podmićivanje na svim nivoima. On je bogat, a gradski funkcioneri i činovnici u velikom broju potkupljivi. To je dobitna kombinacija za izigravanje propisa i stvaranje nepopravljive štete za grad“, jasan je Cvetković. Dodaje i da je investitora upoznao ranije kada je ovaj od njega hteo da po bagatelnoj ceni otkupi njegovu kuću.
„Verujem i da je ovakvo postavljanje budućeg objekta vrsta pritiska na mene da prodam kuću. Uslovi za život će postati nemogući kad se ovde podigne višespratnica. Cena kuće će dodatno pasti i malo ko, osim pomenutog investitora će imati motiv da je kupi. Mislim da je na delu pritisak na mene i komšije koje su takođe ugrožene da po, nerealno niskim cenama, prodamo nekretnine i omogućimo dalje bogaćenje investitora koji ne preza ni od čega. Mislim da u tom naumu ima podršku pojedinaca iz gradske uprave, urbanizma, možda i nadležnih inspekcija“, tvrdi Petar Cvetković penzioner iz Kragujevca čija kuća je pretrpela oštećenja prilikom početka gradnje novog objekta u ulici Tanaska Rajića i čiji je posed, kako tvrdi, povređen.
Ulica Tanaska Rajića nekada je bila prepoznatljiva po lepim porodičnim kućama i uređenim vrtovima. Kako se nalazi nadomak strogog centra grada, a izuzeta je iz glavnih gradskih saobraćajnica, smatrana je elitnom zonom porodičnog stanovanja. Izgled ulice i kvalitet stanovanja odavno su narušeni gradnjom višespratnica a pronaći mesto za parkiranje je postalo pravi podvig. Ono što preostale starosedeoce, vlasnike porodičnih kuća dodatno brine je činjenica da u infrastrukturnom smislu nisu vršena gotovo nikakva prilagođavanja masovnom prilivu novih žitelja pa, zbog nedovoljnog kapaciteta može doći do pucanja cevi, oštećenja trotoara i kolovoza, slabijeg pritiska vode i slično. Ovi problemi već su počeli da se gotovo svakodnevno dešavaju. Do investirtora nismo mogli da dođemo

ucentar.rs foto: prinskrin/FB
!!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti,
događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na FB UCENTAR
skinite našu aplikaciju ANDROIDShare on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar