Grad Kragujevac i opštine Aranđelovac, Knić i Rekovac potpisali su juče Sporazum o zainteresovanosti za uspostavljanje saradnje u cilju utvrđivanja zajedničkog interesa za obavljanje komunalne delatnosti – upravljanja otpadom, saopšteno je iz Skupštine grada Kragujevca.

Sporazum su potpisali predsednici opština Aranđelovac – Bojan Radović, Knić – Srećko Ilić i Rekovac – Aleksandar Đorđević a u ime grada Kragujevca koji je i koordinator aktivnosti, gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

-Veliko je zadovoljstvo što započinjemo jedan put koji će da traje i za koji je neophodan početni korak. Današnjim potpisivanjem Sporazuma, započeli smo putovanje na pripremi svega što je neophodno za rad na novoj Regionalnoj deponiji sa spalionicom smeća- rekao je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, izrazivši zahvalnost predsednicima opština na partnerstvu.

Posle potpisivanja sporazuma, sledi izrada studije izvodljivosti i još niz drugih koraka

-Dugujemo zahvalnost Vladi i predsedniku Republike Srbije koji je svojim konktaktima uspeo da obezbedi finansiranje ovakvih projekata u celoj Srbiji jer konačno stavljajući ekologiju ispred svega, postajemo država koja se bavi svetskim temama. Za Kragujevac je takođe veoma bitno što izgradnja nove deponije na području Vitlišta podrazumeva rekultivaciju i sanaciju postojeće deponije u Jovanovcu i bićemo jedan od prvih gradova u državi koji će problem upravljanja otpadom rešavati na način kako to čine i najrazvijenije države sveta- poručio je Dašić.

Predsednik opštine Knić, Srećko Ilić rekao jda da „imajući u vidu veliku površinu, mali broj stanovnika koji se u najvećoj meri bavi poljoprivredom i mali budžet, problem upravljanja otpadom ova mala gružanska opština ne bi mogla da reši bez pomoći države i partnerske saradnje“.

-Na teritoriji opštine Knić je i Gružansko jezero iz koga se Kragujevac snabdeva pijaćom vodom zbog čega je ovaj Sporazum veoma značajan za nas, a kako bi bili spremni da deponiju koja će se izgraditi maksimalno koristimo, uspeli smo da naš komunalni sektor izdignemo i povećamo obuhvat odvoženja smeća- rekoa je Ilić.

Aranđelovac pretenduje da bude moderna turistička destinacija i zbog toga su odlaganje otpada i očuvanje zaštite životne sredine prioriteti, kazao je predsednik opštine Bojan Radović. Deponija u Aranđelovcu je opterećena i sve je manje prostora za različite strukture otpada zbog čega je spalionica najbolje moguće rešenje kada je u pitanju zaštita životne sredine, ocenio je Radović, podsetivši da se u ovoj opštini zahvaljujući Vladi  RS realizuje i projekat izgradnje, rekonkstrukcije i dogradnje fabrika za preradu otpadnih voda.

-Iako opština Rekovac pripada Pomoravlju, mi se naslanjamo na grad Kragujevac i sa njim imamo veliku i dobru saradnju. Ranije se nije ulagalo u zaštitu životne sredine kao sada i zato nam je drago što smo deo projekta. Imajući u vidu da opština Rekovac ima skromna budžetska sredstva i da svoj razvoj zasniva na poljoprivredi i turizmu, sa čistijom životnom sredinom imaćemo sve preduslove da budemo primer zelene opštine u Srbiji, čemu će doprineti i izgradnja kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda koje su u toku, poručio je predsednik opštine Aleksandar Đorđević.

 ucentar.rs 
!!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti,
događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na FB UCENTAR
skinite našu aplikaciju ANDROID