Danas je Tomina NEDELJA!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Tominu nedelju, prvu nedelju posle Vaskrsa.  Ovaj dan naziva se još i nedelja Antipashe kao i Bela nedelja. Smatra se početkom svih nedelja jer se posle Vaskrsa prvi put ponavlja i kao da obnavlja veliki praznik Vaskrsenja. Posvećena je Svetom apostolu Tomi i njegovom neverstvu u Hristovo Vaskrsenje.
Tog dana je apostol Toma svoje neverne zamenio verom. Sumnje apostola Tome je uklonio sam Gospod, ušavši kroz zatvorena vrata u prostoriju u kojoj su bili apostoli okupljeni na molitvi ni rekao Tomi da opipa Njegove rane. Nakon toga Toma je uzviknuo „Gospod moj i Bog moj“!
U bogosluženju Tomine nedelje, pored glavne teme o uveravanja apostola Tome u Vaskresenje Hristovo, spominje se i slavni silazak Isusa Hrista u Ad, gde je umrlima objavio Svoju pobedu nad grehom i smrću i svoje večno proslavljanje.
Od Tomine nedelje se opet vrše molitve za umrle, nakon prekida unutar perioda koji je počeo od Lazareve subote. Na dan posle Tomine nedelje, Pobusani ponedeljak, služe se parastosi na grobljima.
Na parastosima i sahranama sve do odanija Vaskrsa umesto Svjatij Bože peva se Hristos voskrese.


ucentar.rs 
!!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti,
događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na FB UCENTAR
skinite našu aplikaciju ANDROID
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar