pregled dana opšteg rata u Gazi: MRTVI i RANJENI na sve strane!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Opšti rat i prizanje izraelskih zvaničnika da ovakvo nasilje nije viđeno id 1948. godine. Poslednja vest je da američki predsednik Džo Bajden pozvao izraelskog premijera i da su večeras obavili razgovor.

 

Talas nasilja i sukoba je zahvatio jevrejsko i arapsko stanovništvo. Posle Jerusalima i Loda, na red su došli i Haifa i Tel Aviv.

Ružne scene razbijanja radnji, paljenja autombila, tuče postale su već drugi dan svakodnevica. Što se raketni napadi povećavaju, povećava se i nasilje.

Do sada je u napadima u Gazi poginulo najmanje 56 ljudi, uključujući 14 dece, a više od 330 je povređeno.

Sa druge strane, izraelski TV-kanal 12 javio je da je najmanje oko 1.200 raketa ispaljeno iz Gaze, a da najmanje 200 nije preletelo graničnu ogradu, već je palo na palestinsku teritoriju.

Izraelska vojska je rekla da protivraketni sistem odbrane „Gvozdena kupola“ presreo 85 do 95 odsto raketa ispaljenih na stambena područja.

Na izraelskoj strani je poginulo najmanje 7 ljudi, uključujući tri žene, dvoje dece i jednog vojnika.

 

Izraelski borbeni avioni nastavili su da gađaju brojne ciljeve u Gazi, a prema poslednjim izveštajima srušena je i Islamska nacionalna banka.

Podsetimo, izraelske snage su prethodno srušile i kulu „al Šuruk“ u Gazi, pošto su više puta upozorili stanare da izađu.

U pitanju je najveća višespratnica u Gazi, a izraelski mediji podsećaju da je to treća visoka zgrada koju je Izrael srušio od ponedeljka uveče, kada je počeo sukob sa islamskim ekstremističkim Hamasom koji vlada pojasom Gaze.

IZRAEL ODOBRIO ESKALACIJU NAPADA NA GAZU

Uži sastav Vlade Izraela, zadužen za bezbednost, odobrio je večeras eskalaciju vojnih napada na pojas Gaze, javio je TV Kanal 12.

Izraelska vojska napada na simbole vlasti Hamasa, uključujući Ministarstvo finansija.

Takva odluka ministara po svoj prilici znači da će se sukob sa palestinskim ekstremističkim Hamasom koji je počeo u ponedeljak uveče, trajati bar još nekoliko dana.

Po svemu sudeći i ova noć će biti burna na Bliskom istoku pošto je brigada El Kasam saopštila da je lansirala 130 raketa na izraelske gradove kao odgovor na likvidaciju njihovih komandanata.

Prethodno je Izrael saopštio da je likvidarao vođe i koamndate HAMAS-a

Podsećanja radi, grupa Hamas je ranije objavila da je njen komandant grada Gaze ubijen u današnjem izraelskom vazdušnom napadu. Basem Isa je najviša vojna ličnost u Hamasu koju je Izrael ubio od rata u Gazi 2014. godine, preneo je AP.

Basem Isa, komandant Hamasove gradske brigade u Gazi, Džama Tala, šef njene sajber komande i odgovoran za poboljšanje tačnosti raketa grupe, Džamal Zabeda, šef istraživanja i specijalnih projekata u odeljenju za proizvodnju municije i Hazem Hatib, Hamasov glavni inženjer u odeljenju za municiju, svi su poginuli u napadima, naveo je Šin Bet.

NAKON sukoba u Jerusalimu i Lodu, večeras je došlo do krvavih sukoba na ulicama Haife. Iz ovog grada večeras dolaze uznemirujući snimci na kojima se može videti eskalacija nasilja između izraelskih Arapa i Jevreja.

Ružne scene razbijanja radnji, paljenja autombila, tuče postale su svakodnevica. Što se raketni napadi pojačavaju, povećava se i nasilje.

Osim Arapskih Izraelaca na ulice su izšali i mladi Jevreji pre svega navijači koji su krenuli u napad na prodavnice u vlasništvu arpaskih Izraelaca. Na udaru su se našle radnje u četvrti Bat lam u Tel Avivu.

Takođe jevrejski mladići su na ulici napadali i automobile i vozače koji su im se učinili da izgledaju kao Arapi.

Izraelske bezbednosne službe strahuju od ovih protesta i nasilja pokušavajući da spreče jer smatraju da okvave scene nasilja koje nisu viđene od 1948. godine mogu dovesti do nestabilnosti koju bi Hamas mogao da iskoristi u destabilizaciji Izraela.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar