ekskluzivno: ORUŽJE pronađeno u vikendici Velje Nevolje- MUP prodao GIM-u!?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Veći deo arsenala koji čini nekoliko desetina komada oružja otkrivenog i zaplenjenog u kući smrti Veljka Belivuka u Ritopeku potiče iz magacina MUP Srbije! Manji deo naoružanja je poreklom iz BIH odakle je stiglo u Srbiju zahvaljujući vezama kavačkog klana, kaže se u delu informacija koje su „procurele“ iz istrage.

automatske puške iz „Zastava oruža“ koje je prodao MUP

UCENTAR ekskluzivno saznaje da je prema dosadašnjim rezultatima istrage postoji sumnja da je veliki deo oružja iz vikendice Velje Nevolje potiče iz prodaje Ministarstva unutrašnjih poslova preduzeću GIM!

Reč o kontigentu oružja koji je MUP- dok se na njegovom čelu nalazi kao ministar Nebojša Stefanović prodao firmi „GIM“. GIM je u to vreme zastupao njegov pokojni otac Branko Stefanović. Istragu je do skladišta ove firme gde se nalazio magacin pre prodaje odveo pronađeni mitraljez broving 12,7 milimetra, Ovo oružje koristi se za napade i na oklopna ili blindirana vozila, tako da istražitelji nemaju dileme da je spreman atentat na nekog iz državnog vrha.

Nezvanično, policijska istraga je svoju oštricu usmerila ka ovoj informaciji, koju su dobili od kandidata za svedoka saradnika!

pronađeno oruđje u Ritopeku i foto iz magacina GIM na Avali

Sinoć su iz MUP-a dostavljenje medijima poverljive informacije do kojih je došla istraga „u zločinima eskadrona smrti koji su u Srbiji predvodili Velja Nevolja i Marko Miljković, kojima su lisice na ruke stavljene 4. februara sa još dvadesetak saučesnika“

– Uhvatili smo vezu između nekadašnjih rukovodećih struktura MUP i te kriminalne grupe. Krenuli smo tragom na koji su nam ukazali poverljivi izvori iz podzemlja i došli do otkrića kako je funkcionisala nabavka oružja za klan. Neki od policajaca su imali pristup dokumentima za rashodovanje naoružanja i njih je za veliku sumu novca angažovala Veljina grupa. Oni su ispravno oružje prikazivali kao neupotrebljivo, falsifikovali papire, a iz magacina naoružanje predavali kriminalcima. Reč je naravno o ispravnom oružju. Prve računice ukazuju da je oko 90 odsto naoružanja zaplenjenog u Ritopeku Belivukovoj ekipi stiglo ovim putem. Iz Bosne im je uglavnom stizao eksploziv – rekao je dobro obavešteni izvor iz istrage.

Ovo oružje potiče iz ugovora čije je detalje prvi objavio nedeljnik NIN nedavno.

pištolji kupljeni od MUP u magacinu GIM

Iz ugovora se vidi  da je GIM od MUP-a kupio puške i pištolje za 1,6 miliona dolara. Druga dva otkrivaju da GIM to oružje nikada nije platio, pa se u posao uvlači firma visokog funkcionera SNS-a, koja dug policiji namiruje isporukom – džipova

Ministarstvo unutrašnjih poslova, dok je na njegovom čelu bio Nebojša Stefanović, prodavalo je oružje iz policije privatnoj firmi GIM Gorana Todorovića, koju je u to vreme zastupao u međuvremenu preminuli otac aktuelnog ministra odbrane Branko Stefanović. Taj posao zaključen je 2015, a godinama kasnije tadašnji ministar policije, a sada odbrane Nebojša Stefanović  pravio  se da ništa ne znaju o GIM-u.
-I u poslovima sa MUP-om GIM je imao privilegovan status, kao i prilikom kupovine oružja i vojne opreme od Кrušika i drugih državnih fabrika namenske industrije, pokazuju ugovori do kojih je NIN došao. Ti dokumenti otkrivaju da je, osim GIM-a, poslovne kombinacije sa MUP-om imalo još jedno privatno preduzeće blisko vlastima – Britiš motors (British motors), čiji je vlasnik Ostoja Mijailović, član Glavnog odbora Srpske napredne stranke-piše NIN.
Svi ugovori koje je MUP zaključio sa GIM-om i Britiš motorsom označeni su kao tajni. Sasvim razumljivo, s obzirom na učesnike u poslu, ali i pojedine odredbe tih dokumenata. U ugovoru od 27. jula 2015, u koji je NIN imao uvid, jasno se navodi da je MUP prodao GIM-u oružje vredno 1,6 miliona američkih dolara. Ova prodaja, koja dodatno podgreva sumnju o mogućem sukobu interesa i zloupotrebi službenog položaja tadašnjeg ministra policije, nije jedina sporna u ovom poslovnom odnosu. Dodatni problem je što GIM nije ispunio svoje obaveze iz ovog ugovora, već je ostao dužan MUP-u za oružje.
GIM je, naime, preuzeo obavezu da će oružje MUP-u platiti najkasnije u roku od šest meseci, što znači najkasnije do kraja januara 2016. No, iako mu je GIM ostao dužan, MUP ni tri godne nakon isteka roka za plaćanje oružja nije pokrenuo postupak prinudne naplate. To otkrivaju dva nova „strogo poverljiva“ ugovora od 28. decembra 2018, u koje je NIN takođe imao uvid.
Umesto da dug namiri novcem, GIM je predložio, a MUP prihvatio da se problem reši kompenzacijom, konkretno isporukom – motornih vozila. Tako se, novim ugovorima, duet pretvara u trio i u posao se uvodi novi igrač blizak vlasti – firma Britiš motors Ostoje Mijailovića. Umesto da se uplati dug GIM-a MUP-u, Britiš motors policiji isporučuje 49 džipova lend-rover. S obzirom na to da je ta kompenzacija ugovorena tek krajem 2018, ispada da je praktično MUP, koji je predvodio Nebojša Stefanović, tri i po godine kreditirao privatnu firmu za koju je posredovao njegov sada pokojni otac.
-NIN je 7. novembra 2019. objavio fotografije nastale krajem 2018, koje otkrivaju da je u skladištima MUP-a na Avali i kod Šapca čuvano oružje, a sa deklaracija na sanducima moglo se videti da pripada GIM-u. Na tim fotografijama vide se sanduci sa puškama M70, koje je proizvela državna firma Zastava oružje. Na drugoj fotografiji vide se sanduci puni pištolja Beretta pietro M70 Puma. Te puške i pištolje policija je rashodovala ili ih je oduzela od građana po raznim osnovama, a potom prodala GIM-u, koji je hteo da ih proda stranim kupcima- objavio je NIN .
Njihovo istraživanje nastavila je nova.rs

Na svetlo dana isplivao je ugovor o komisionoj prodaji naoružanja koje je inače rashodovano još 2012. godine i to u dve serije:

Prema tom ugovoru jedno je bilo pešadijsko oružje vredno 1.406.862 dolara i drugo artiljerijsko naoružanje u vrednosti 252.550 dolara.

Posao između MUP-a i GIM-a zaključen 2015. godine i dodaje da je GIM imala privilegovan status u poslovima sa MUP-om…ucentar.rs  nin.rs/nova.rs
!!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti,
događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na FB UCENTAR
skinite našu aplikaciju ANDROID 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar