oštra svađa GOROSTASA kragujevačkog sporta: gde će „Radnički“ igrati Super ligu!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Neimanje uslova da se na stadionu „Čika Dača“ u Kragujevcu  igraju utakmice Super lige, za koju su se fudbaleri časno izborili- otišao je na neki drugi teren. Isprva se u saopštenju Stranke slobode i pravde u Kragujevcu pod naslovom „ČIKA DAČA PROP’O“ koji je potpisao Marko Simović, član gradskog odbora SSP, kaže se da smo „stazama lažnih SNS obećanja trkom (u sportskom duhu) stigli do gradskog stadiona Čika Dača i okačili kopačke o klin“.
Blagojević (SSP) „Čika Dača nižerazredni seoski stadion“… 
-Ovo je dom fudbalera Radničkog. Pre svega, ispred Stranke slobode i pravde čestitam na izvojevanom ulasku u Superligu Srbije. Lepa vest za sve ljubitelje fudbala u našem gradu. Svesna je vlast koliko Kragujevčani vole fudbal. U duhu predizbornih ubiranja glasova obećali su stadion koji će biti završen do 2021. godine. Najpre ga je Marko Blagojević najavio pre dve godine ispred Vlade republike Srbije. Zatim su pre izbora prošle godine gradonačelnik i ministar za sport predstavili pompezno stadion od 40 miliona evra, po svetskim standardima- kaže Blagojević. Taj stadion prema njegovim rečima, „imaju futurističku dimenziju na fotografijama i maketama, ali- u mašti“.
-U realnosti nema ni toalet za gledaoce, parking za navijače, uređene kapije, prilaz ulazima u stadion je otužan, biletarnica za prodaju ulaznica je nepostojeća, stolice su dotrajale, većinom polomljene, skromni ostatak istih je izbledeo. Novinarska loža gotovo da ne postoji, svečana loža je ista kao i kad je stadion izgrađen (sredinom prošlog veka). Stadion je neosvetljen. Objekat liči na nižerazredni seoski stadion. Svedoci smo jedne teške obmane građana, možete se uveriti s mučnom lakoćom- kaže se u saopštenju SSP. Dalje se navodi da „za par meseci počinje takmičenje u Superligi, a nema osnovnih uslova za održavanje utakmica. Komisija FSS pre par dana je to konačno i potvrdila. Nebriga i nemar gradske vlasti su dovele do ove situacije. Dozvolili su da stadion potpuno propadne“.
„Imaćemo stadion kada se steknu uslovi..“

-Ovo je hram sporta za sve Kragujevčane, iznedrio je brojne reprezentativce. Skoro sedam decenija je poprište mnogih važnih sportskih događaja. Nosi ime po našem sugrađaninu Danilu Stojanoviću – čika Dači, koji je 1903. godine doneo prvu loptu, osnovao prvi fudbalski klub u Srbiji – u našem gradu. Igrane su brojne utakmice. Posebno bih izdvojio međunarodnu utakmicu na kojoj je igrao svetski prvak brazilski Santos protiv Radničkog, davne 1969. godine. U timu je bio najbolji fudbaler svih vremena, čuveni Pele.

Odgovornim ponašanjem, voljom i strategijom u kratkom roku i uz minimalna ulaganja možemo imati optimalan stadion.
Priznajte igračima i sugrađanima da ste ih svesno obmanuli. Umete li makar jednom fer plej?Ipak ne?- konstatuje Simović,
član gradskog odbora Stranke slobode i pravde, Kragujevac.
Predrag Stevović, gradski ministar za sport iz SNS: „Kad se steknu uslovi grad kreće sa izgradnjom novog stadiona“.
Saopštenjem se brzinom svetlosti oglasio i Predrag Stevović, član Gradskog veća zadužen za sport, rečima „da su fudbaleri Radničkog 1923, nakon višegodišnjeg čekanja i brojnih fudbalskih prepreka, ostvarili su plasman u najelitniji rang takmičenja, ispunivši nade i očekivanja armije navijača“.
čovek koji uvek kaže malo… Predrag Stevović

-Ovaj veliki uspeh, koji je priredio neizmernu radost svim Kragujevčanima, mora da bude adekvatno propraćen i od strane gradske vlasti, koja će učiniti sve što može da fudbalerima Radničkog 1923 obezbedi uslove za ravnopravno takmičenje u najvišem rangu. Sportska infrastruktura u našem gradu nije obnavljana godinama. Stadion „Čika Dača“ u ovom trenutku ne zadovoljava u potpunosti standarde za igranje utakmica Superlige, ali sugrađani nemaju razloga da brinu da neće imati prilike da budu svedoci sportske istorije i to na našem stadionu- ističe Stevović. On dalje navodi „da u skladu sa standardima FIFA, Fudbalski savez Srbije svake godine pooštrava kriterijume kada je reč o infrastrukturi potrebnoj za takmičenje superligaša. Od kriterijuma koji su ekonomski najzahtevniji izdvaja se uvođenje VAR tehnologije koja je odlukom Saveza obavezna u najvišem rangu takmičenja od takmičarske sezone 2021/2022.godine. Ovakva tehnologija nije implementirana trenutno ni kod jednog superligaša, tako da će svoje stadione od sledeće sezone morati da prilagode visokim standardima FIFE“.

– Naš stadion „Čika Dača“ je predviđen za potpunu rekonstrukciju, odnosno pravljenje novog, lepšeg i većeg stadiona. Zahvaljujući želji naše države da obnavlja i gradi nove stadione u Srbiji, Kragujevac je prepoznat kao jedan od strateških centara u kojem će se graditi jedan od nekolicine modernih stadiona. Planirano je da nove stadione pored Kragujevca dobiju i Kraljevo, Leskovac, Vranje, Loznica i Zaječar, ali svetska pandemija učinila je da  prošle i ove godine država sve resurse usmeri na borbu protiv korona virusa. Čim se steknu finansijski uslovi, pandemija prođe i kompletira tenderska dokumentacija, grad Kragujevac će ući u proces obnavljanja stadiona- istakao je Stevović.

Fudbaleri Radničkog 1923 izborili su plasman u Superligu tamo gde je najteže – na terenu a na nama je da ih sada podržimo i obezbedimo uslove za takmičenje, sve dok ne dođe vreme za potpunu rekonstrukciju stadiona.

-Pored ulaganja u profesionalni sport želja gradonačelnika Nikole Dašića i moja kao njegovog saradnika je da posebnu pažnju posvetimo amaterskom i rekreativnom sportu i u svakom naselju obnovimo decenijama zapuštene otvorene sportske terene i dečija igrališta. Zbog toga smo u proteklih šest meseci, posvećeno radili na obnavljanju sportske infrastrukture i nastavićemo istim tempom, kako bi u gradskim ali i seoskim sredinama stvorili lepši ambijent za život naših sugrađana, a posebno dece- ističe se u saopštenju gradskog ministra za sport u Kragujevcu.
ucentar.rs  foto SKG/FB
!!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti,
događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na FB UCENTAR
skinite našu aplikaciju ANDROID


Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar