„Nema menjanja granica priznatih od strane UN. Tražili su mnogo više“, rekao Aleksandar Vučić

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

– Mi smo prihvatili predložene zaključke, trebalo bi zajednički da radimo. Bilo je mnogo stvari oko kojih nismo saglasni, jedno ključno pitanje bilo je pitanje promena granica. Zalažemo se za princip nemenjanja granica priznatih od strane UN, to je jedino telo u svetu oko kojeg možemo da se dogovorimo, a ostatkom teksta smo zadovoljni. Drugi su tražili mnogo više. Imali smo pristojan i dobar sastanak uz mnogo replika, duplika, ali na to smo navikli već – rekao je predsednik Aleksandar Vučić posle plenarnog  sastanak lidera Zapadnog Balkana i usaglašavanja zaključaka.

On je rekao da je najvažnije da postoji koncezus da se ceo region nalazi na evropskom putu i da treba zajednički da radimo.

– Mislimo da granice ne treba da se menjaju, kako ćete da kažete da poštujete princip nemenjanja granica kad 2008. ne menjate? Za nas se granice ne menjaju sem one što su priznate UN – dodao je predsednik.

Ističe i da se „govorilo se i o brisanju granica između zemalja u regionu, mnogo toga ima dobro u zaključcima, ali nismo mogli o svemu da se dogovorimo“, kazao je Vučić.

– O granicama mislimo različito ali pronašli smo konsenzus – zaključio je predsednik.

O nastavku dijaloga sa Prištinom

– Dijalog sa Prištinom bi trebalo da se nastavi, ali neko mora da razume da što se dijaloga tiče mora da postoji volja da se postigne kompromis. Ako dođete i kažete da mora da bude „kako ja kažem i nikako drugačije“ onda to obično bude nikako. Nadam se da će neko da razume da mora da razgova

ra, a ne da naređuje jer naredbe odavno ne prolaze – istakao je predsednik.

Da li je bilo napada na Srbiju?

– Meni nije bilo burno ja sam uživao. Džaferović je govorio da nismo granicu potpisali pa sam mu objasnio da smo jedno dogovorili, a oni su promenili svoje želje kada su došli u Beograd. Džaferović uvek pravi tu vrstu paralelizma i jednako su mu krivi Srbi i Hrvatska. Napravio je šest ili sedam tačaka za šta mu je Srbija kriva, a šta Hrvatska – kazao je predsednik.

Dodao je da je svako iznosio svoje stavove jer je otvoren dijalog, gde se iznose različite ideje.izvor: kurir.rs

ucentar.rs foto:  printskrim 
!!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti,
događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na FB UCENTAR
skinite našu aplikaciju ANDROIDShare on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar