EKSKLUZIVNO: Zašto istrage iz Kragujevca- tavore u Kraljevu!?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Slučajevi u kojima je MUP završio mnoge istrage u Kragujevcu: Centar za socijalni rad „Solidarnost“, JP Stambeno, JP „Energetika“, JP „Tržnice“, saradnja privatnog „univerziteta“ ECPD i Univerzitet Kragujevac i afere „šiptarske diplome“ , diplomske studije 44 medicinskih sestara iz Hrvatske godinama i mesecima- nisu krunisane tužilačkom istragom!

Za njih je zaduženo Više Tužilaštvo u Kraljevu Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije, čiji je rukovodilac Sanja Protić.

I dok Kragujevčani željni višedecenijske pravde isčekuju odgovore na mnoga pitanja, a posebno posle dolaska nove gradske vlasti u pozadini se- kako ekskluzivno saznaje UCENTAR odvija se opšti rat na relaciji gradova Kragujevac – Kraljevo! Povod je premeštenje Posebnog odeljenja iz Kraljeva u centralni grad Šumadije, na kome se insistira od strane predstavnika lokalnih i pravosudnih vlasti u Kragujevcu.

Neka čeka Pravda…

Tim povodom nedavno je u Ministarstvu pravde Republike Srbije održan sastanak na kome su prisustvovali gradonačenik Kragujevca Nikola Dašić, viši tužilac u Kragujevcu Dejan Veljković i Apelacioni tužilac iz Kragujevca Milijana Dončić.

Sa druge strane, sedela je upravo Sanja Protić i  „večiti“ pomoćnik ministra pravde Jovan Ćosić.

Na sastanku su kao što smo napomenuli dominirale dve teme: premeštanje Specijalnog odeljenja za borbu protiv korupcije iz Kraljeva u Kragujevac i osnivanje još  jedne komisije za polaganje pravosudnih ispita. To je ogroman problem srpskog pravosudnog sistema zbog njegove centralizacije u Beogradu i Novom Sadu.

državni sekretar „pljunuo“ na značaj Kragujevca

Naravno, „lobi“ iz Kraljeva je bio izričito protiv premeštanja Posebnog odeljenja. Sa druge strane, poznat kao „vojvođanski lobista“ sekretar Ministarstva pravde Ćosić povodom formiranja komisije za pravosudne ispite u Kragujevcu brutalno je uvredio delegaciju grada što je izazvalo i njigovu žestoku reakciju. Ukoliko nam je ostalo „D“ od države Ćosić bi momentalno morao da bude smenjen. -Dosta je više sa Kragujevcom i tom istorijom- bez pardona je rekao nadobudni državni činovnik pred najvišim predstavnicima četvrtog grada po veličini u državi koji se nalazi u vrlo važnom geostrateškom položaju centralne Srbije pritom izevši neutemeljeno pravno obrazloženje zašto je protiv osnivanja još jedne komisije u srcu Srbije. No o tome ćemo drugi put, ali sastanak se odvijao pod budnim okom poslanice Marije Obradović iz Kraljeva..

Umetnička sloboda tužiteljke Sanje Protić…

Presedan kada je veštačenje Instituta za bezbednost Bezbednosne informativne agencije (BIA) kao najreferentije institucije na Balkanu i priznate u svetu- tužiteljka Sanja Papić nonšalantno odbila kao „nedovoljno“, alarmiralo je bezbednosne strukture.

Ko je Sanja Protić!? U njenoj oficijalnoj biografjiji ne postoje reference zbog kojih je došla do jedne od ključne figure u pravosudnom sistemu na teritoriji koja pokriva oko milion stanovnika centralne Srbije.

Prema nezvaničnim informacijama ima ambiciju da postane glavni tužilac ovog odeljenja u Kraljevu na izborima koji su za par meseci.

Da li je tu ključ odugovlačenja istraga u Kragujevcu kako bi se ovdašnje bezbednsone strukture pokazale kao nesposobne, ostaje da vreme kaže svoje.. Ali jedna činjenica je nepobitna.

Uspon u karijeri Sanje Protić pratio je i meteorski politički uspon jedne još moćnije žene- Marije Obradović, alfe i omege svih dešavanja u Kraljevu i okrugu poslednjih nekoliko godina. Rođena 1974. godine u Kruševcu karijera Marije Obradović  kreće vrtoglavim usponom od 2012.  godine kada posle rada u informativnoj službi SNS u Kraljevu postaje članica Programskog odbora RTS-a. Pored niza značajnih funkcija Obradovićka je sa svojih 47 godina- već četvrti  put narodni poslanik.

U vreme vrtoglavog tog uspona u Kraljevu, ali i Srbiji- figurativno ni muva nije mogla da poleti bez odobrenja Predraga Peđe Mikića, pokojnog svemogućeg savetnika i „leve i desne ruke“ bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Slučajno ili ne, dešavanja na Univerzitetu u Kragujevcu u aferi „šiptarske diplome“ i školovanja medicinskihsestara iz Hrvatske usko je vezana za tadašnjeg rektora dr Nebojšu Arsenijevića, prijatelja i saradnika upravo Tomislava Nikolića.

Ima neka tajna veza…

Sa druge strane, u periodu osnivanja Specijalnog odeljenja Višeg suda u Kraljevu 2018. godine Marija Obradović bila je u zenitu svoje moći- član i predsednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, potpredsednica Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, kao i članica Odbora za spoljne poslove, Odbora za kontrolu službi bezbednosti..

Na kraju krajeva, za tri godine postojanja gotovo ni jedna jedina ozbiljna istraga nije sprovedena na području grada Kraljeva i opštine Vrnjačka Banja od strane Višeg tužilaštva Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije koja je rezultirala ozbiljijim hapšenjem..

-nastaviće se-Kako se odugvalači istraga…

„zaštićena zona“… foto: Grad Kraljevo

I pored veštačenja Instituta za Bezbednost BIA, dopisa u kome se kaže da su školarine plaćene, a pare nema na računu Univerziteta, materijalnih dokaza i svedoka- tužiteljka Sanja Protić kako nezvanično saznajemo tražila je originale diploma od kojih se neke nalaze u rukama osvedočenih pristalica UČK na Kosmetu. I tako nedogled..

 
ucentar.rs foto: ucentar/ printskrin
!!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti,
događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na FB UCENTAR
skinite našu aplikaciju ANDROID


Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar