EKSKLUZIVNI snimak jazavca u centru Kragujevca. Pogledajte…

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Naš sugrađanin Nagib Ismailović, primenjeni umetnik danas je snimio, kako sam kaže, ženku jazavca. Nikakvo čudo da se ne radi o jednoj od ulica u centru grada… Preciznije u Rudničkoj ulici kod Velikog Parka..
„Ženka je i ima mlade. U potrazi je za hranom i zbog toga je tako hrabra i motivisana. Nije me se uplašila“, kaže Nagib i dodaje da se

Rudnička ulica

nada da niko neće pokušati da povredi bezazlenu životinju koja se bori da očuva vlastito potomstvo. Kaže kako joj je jazbina verovatno negde u Šumaricama, ali da kroz kasarnu to nije daleko put do mesta gde ju je uslikao. 

„Živa duša, bori se za opstanak. Teško vreme i ljudima i životinjama“, kaže Nagib Ismailović, graditelj Kuće Hobita o kojoj smo nedavno pisali. 

Jazavac ili evropski jazavac je vrsta životinje iz roda koji pripada porodici kuna. Živi u odajama ispod zemlje koje sam kopa, a koje su hodnicima povezane sa površinom. Težak je i do 25 kg, a dužina mu se kreće od 90 do 110 cm.

ženka jazavca u centru grada

Jazavac je noćna životinja pretežno, zato da ima slabo razvijen vid, malo bolje razvijen sluh i odlično razvijeno čulo mirisa. Obično živi u skupu od po nekoliko jedinki i na svojoj teritoriji ima nekoliko jazbina u kojima boravi.

Jazavac ide polako i tromo, a njegov hod daje utisak trapavosti i premora. Čak ni prilikom trčanja se ne kreće brzo. Ispušta roktave zvuke koji podsećaju na svinjske.

Tokom leta teže od 7 – 13 kg, a tokom jeseni od 15 – 17 kg. Najveći izmereni jazavac je težio 27,2 kg. 

POGLEDAJTE SNIMAK…

 ucentar.rs foto ucentar/printskri
!!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti,
događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na FB UCENTAR
skinite našu aplikaciju ANDROID
 
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar